Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba sub două avertizări meteo, duminică. Cod Galben și Portocaliu: Ploi torențiale, descărcări electrice și vijelii

Publicat

 Alba și alte 25 de județe din țară sunt duminică, 29 mai, sub o avertizare meteo de tipul Cod Galben. De asemenea, pentru o parte a județului Alba a fost emisă și o avertizare meteo de tipul Cod Portocaliu. Avertizarea este valabilă și pentru alte 11 județe. 

Reamtim că avertizările au fost emise de meteorologi sâmbătă 28 mai și sunt valabile până luni, 30 mai, ora 10.00. 

Potrivit meteorologilor, în ceea ce privește avertizarea de tip Cod Galben, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55, 75 km la oră și izolat peste 80 km la oră) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 litri pe metru pătrat şi izolat 40 pe metru pătrat.

CITEȘTE ȘI: AVERTIZARE METEO: COD GALBEN ȘI PORTOCALIU în Alba. Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină, în acest weekend

Pentru zonele afectate de avertizarea Cod Portocaliu, vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75- 90 km la oră), grindină și frecvente descărcări electrice se vor înregistra cantități de apă de 50- 90 l/mp.

Pericol de inundații

De asemenea, hidrologii au emis și două avertizări de pericol de inundații, pe 19 bazine hidrografice printre care Mureş – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara) și Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj).

CITEȘTE ȘI: Cod Galben și Portocaliu de INUNDAȚII în ALBA, pe râurile din bazinele Arieș și Mureș, până luni. Ce râuri mai sunt vizate

Sfaturile polițiștilor

În aceste condiții, reprezentații Poliției Române recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză redusă pe un carosabil umed, adaptată condiţiilor de drum, să sporească atenţia şi să nu bruscheze comenzile vehiculului.

În multe zone din țară, sunt semnalate tronsoane de drumuri naționale și autostrăzi pe care traficul se desfășoară în condiții de ploaie abundentă, cu rafale de vânt, împrejurări în care recomandăm creșterea distanței de siguranță între vehicule, asigurarea corespunzătoare înaintea schimbării benzii sau a direcției și evitarea staționării în apropierea copacilor.

Autoritățile sunt în alertă

Sâmbătă a avut loc şedinţa extraordinară la Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, o ședință în care s-au luat mai multe decizii.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a dispus structurilor din teritoriu intensificarea monitorizării cursurilor de apă, activarea formaţiilor de intervenţie şi pregătirea materialelor şi echipamentelor din stocurile de apărare.

În aceste condiţii, se recomandă autorităţilor locale şi populaţiei să respecte indicaţiile IGSU/IJSU şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice.

CITEȘTE ȘI: Autoritățile, în alertă în urma avertizărilor meteorlogice și hidrologice. Două zile de ploi torențiale și pericol de inundații

Din punct de vedere hidrologic, fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din 19 bazine hidrografice, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare.

Meteorologii au transmis sâmbătă dimineaţa că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în aproape toată ţara, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 – 90 de litri/mp. Vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii (viteze de 75 – 90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax