Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Jurnal de festival „Dilema Veche” la Alba Iulia. Cu rezervorul cultural plin, am încheiat ediția 2016 a evenimentului


Publicat

14Cu rezervorul de dileme plin, am încheiat ediția a V-a a Festivalului Dilema Veche din Cetatea Alba Iuliei. Dacă, în aceste zile, multe întrebări ideologice și-au găsit răspunsul, cu siguranță și mai multe au rămas de explorat pentru edițiile care vor veni.

O mulțime de momente de savurat în ultima zi a festivalului, de la film artistic, la dezbateri, lecturi publice și concerte, un program lejer și inspirat, pentru toate categoriile de public, atât pentru cel larg, cât și pentru „ceilalți”.

13Proiecția de film Dincolo de calea ferată a venit la Alba Iulia cu regizor și actriță principală cu tot. O surpriză plăcută, prin prezența naturală și călduroasă a invitaților, care au venit să fie alături de public în Alba Iulia la proiecție. Filmul prezintă o zi, mai precis o noapte din povestea complicată a unui cuplu tânăr aflat în pragul destrămării după o prea lungă despărțire cauzată de distanță, poveste desfășurată într-un cadru sudic Românesc, la o nuntă de un balcanism inconfundabil. Regizorul Cătălin Mitulescu a explicat originea titlului, inspirat cumva din copilăria sa, un spațiu sălbatic, imaginar, un tărâm special al libertății. Și actrița Ada Condeescu și-a exprimat plăcerea de a juca într-o „mahala urbană de acum 10-15 ani”, de care a mărturisit că se simte apropiată într-un mod ciudat.

11A urmat o dezbatere despre religie și migrație, un moment așteptat de multă lume, dată fiind nevralgia socio-politică apărută în jurul acestui subiect în lume, în ultimii ani. S-a anunțat că vor vorbi trei lideri religioși, din care la dezbatere au fost prezenți doar doi: ÎPS Mitropolitul Andrei Andreicuț și ES Rafael Shaffer Rabinul României, în timp ce ES Muftiul Iusuf Murat, Șeful Cultului Musulman din România a lipsit și nu a motivat în vreun fel acest lucru, potrivit organizatorilor. Discuția și-a păstrat hipocentrul undeva în jurul migrațiilor de refugiați din orientul mijlociu înspre Europa și modul de raportare al europenilor la acest fenomen, atât din punct de vedere social cât și spiritual. ÎPS Andrei Andreicuț și-a început partea de discurs cu un mesaj al armoniei dintre oameni, al păcii și iubirii pentru fiecare om, indiferent de religia în care s-a născut. Rabinul României a explicat ideea de fundamentalism ca pe „un fel de a gândi care crede că întreg adevărul este la mine”. „Adevăruri absolute sunt puține. Cu cât oamenii vor avea o gândire mai bogată, cu atât ne vom îndepărta de fundamentalism. Fundamentalismul este caracteristic orizonturilor înguste”, a spus rabinul.

„Soluția la problemele societății actuale începe cu noi înșine!”

Întrebat despre o posibilă rezolvare a acestei probleme, la un moment dat, ÎPS Andrei Andreicuț a spus că rezolvarea problemelor de acest gen începe cu noi înșine, cu a fi buni și a ne trăi credința așa cum ne-a fost exemplificată de Hristos pentru că „dacă un individ se sfințește, sfințește alți 1000 în jurul lui. O altă soluție ar fi pacea în Siria, astfel încât oamenii de acolo „să stea la căsuța lor, că acolo le este cel mai bine”, iar o altă soluție ar fi ca tinerii creștini „să facă mai mulți copii”, în sprijinul unei misiuni a afirmării și protejării creștinismului. Întrebat același lucru, Rabinul a spus că nu are nicio soluție, dar și-a dirijat cuvintele în direcția unui elogiu al intelectualității, completând prima soluție de „creștere a populației” cu aceea de a crește populația în rândul populației educate, pentru a putea face o diferență în societatea de azi și din viitor. Un moment interesant al programului, dacă trecem peste absența șefului musulmanilor din România, ceea ce a făcut ca subiectul dezbaterii să pară incomplet și ușor bizar, în lipsa unui reprezentant al comunității despre care se discuta.

12Trei probleme care preocupă intelectualitatea europeană în ziua de azi au fost supuse dezbaterii după ce trei scriitori – Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu – au citit câteva fragmente bine alese din cărțile lor recente. Prezența/absența intelectualilor din politică, o categorie de oameni condamnați indiferent dacă decis să intre sau nu, să iasă sau nu, din politică, apoi latura sexual abuzivă a războiului din Iugoslavia, respectiv câteva aspecte din relația României cu Rusia au fost subiectele abordate de cei trei invitați. Un moment plin de miez, plin de informații și lămuriri, dar și de farmec scriitoricesc.

Seara s-a încheiat cu două concerte ale unor formații adorate de publicul larg, Holograf cu Marius Bațu și alți muzicieni, pe instrumente acustice, piesele vechi, reorchestrate și Mahala Rai Banda.

Astfel, festivalul Dilema Veche a împlinit o jumătate de deceniu la Alba Iulia. Până acum, au fost rezolvate multe „dileme” de tot felul, dar parcă mult mai multe au fost descoperite, deschise, urmând a fi luate la puricat în viitor, pe măsură ce existența evoluează în lumea zilei de azi.

Ediția de anul acesta a avut, parcă, un fel de sobrietate, comparativ cu însuflețirea pe care am simțit-o în anii trecuți, atât prin natura invitaților, cât și a evenimentelor în sine. A fost o ediție din care cu siguranță și publicul și organizatorii au învățat lucruri valoroase.

Au fost, totuși, trei zile în care ne-am simțit în largul nostru în universul actual al ideilor, în prezentul culturii planetei. Trei zile în care am văzut, ascultat și admirat de aproape oameni care apar rar prin Alba Iulia, spectacole pe care te simți norocos să le vezi în orașul tău, dezbateri și conferințe care te-au făcut să înțelegi mai bine pe ce lume trăiești. Vorba unei prietene, „aș vrea să fie așa tot timpul”!

Vă invităm să citiți și despre primele două zile de festival „Dilema Veche”:

Jurnal de Festival „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia. O conferință plată, dar și multă muzică bună în prima zi a evenimentului

 

Jurnal de mijloc de festival. În plină „Dilemă Veche”, totul e altfel prin Cetatea Alba Carolina

 

Adina E. CURTA

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat poluarea aerului în Sebeș după recordul negativ înregistrat în weekend. Analiza ultimelor patru zile

Publicat

Calitatea aerului din Sebeș s-a îmbunătățit ușor în ultimele două zile, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de stația de monitorizare și de laboratorul Primăriei.

Timp de două zile, municipiul a fost „centrul” poluării din România, un punct „roșu” pe harta cu indicii de calitate a aerului măsurați în cele peste 100 de stații din țară. 

Reamintim faptul că în perioada 23 – 24 ianuarie, aerul din municipiul Sebeș a fost cel mai poluat din țară, potrivit datelor înregistrate de stația de monitorizare AB-2 Sebeș, parte a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Vezi și HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Atât stația de monitorizare cât și laboratorul Primăriei Sebeș au indicat depășirea de peste patru ori a valorii limită zilnice recomandate pentru protecția sănătății umane în cazul particulelor în suspensie PM 10.

De asemenea, și valorile particulelor în suspensie PM 2,5 au fost cu mult mai mari decât limitele prevăzute de lege, fapt ce a creat îngrijorare atât în rândul cetățenilor cât și al autorităților.

Primarul Dorin Nistor a anuțat duminică seara că va convoca o întâlnire instituțională pentru a discuta despre problema calității aerului din oraș.

Citește și Autoritățile din Sebeș au intrat în ALERTĂ după ce duminică aerul din municipiu a fost CEL MAI POLUAT din România

Situația valorilor înregistrate în ultimele patru zile, măsurate de laboratorul Primăriei Sebeș

Sâmbătă, 23 ianuarie

Sâmbătă, nivelul maxim al particulelor în suspensie PM 10 a fost înregistat în Sebeș la ora 24:00 – 283.01 µg/m3. La aceeași oră a fost înregistrată și valoarea maximă a particulelor în suspensie PM 2,5 – 273.79 µg/m3. În 23 ianuarie, cea mai mică valoare a PM 10 a fost înregistrată la ora 15:00 – 79.05 µg/m3. În cazul PM 2,5, cea mai mică valoare a fost înregistrată la ora 16:00 – 71.33 µg/m3.

Media particulelor în suspensie a fost de 149.74 µg/m3 pentru PM 10, de aproape trei ori mai mare decât valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane (50 µg/m3). În cazul particulelor în suspensie PM 2,5, media zilnică a fost de 143.07 µg/m3, în condițiile în care potrivit Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea limită anuală este de 20 µg/m3.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 6 -„Extrem de rău”. 

Duminică, 24 ianuarie

Valorile particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5) s-au menținut ridicate și duminică. La ora 01:00 acestea indicau 228.88 µg/m3 pentru PM 10 și 220.16 µg/m3 pentru PM 2,5.

Față de ziua anterioară minimele PM 10 și PM 2,5 au scăzut de aproape 15 ori. Astfel, la ora 13:00 au fost înregistrate valori de 5.37 µg/m3 pentru PM 10 și 4.50 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 92.25 µg/m3 pentru PM 10 și 87.13 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș s-a menținut la 6 – „Extrem de rău”.

Luni, 25 ianuarie

După două zile în care Sebeșul a fost „centrul poluării” din România, valorile particulelor în suspensie s-au redus luni de circa trei ori.

Valorile maxime înregistrate la ora 01:00 erau de 72.17 µg/m3 pentru PM 10 și 67.20 µg/m3 pentru PM 2,5. Minimele înregistrate au fost de 1,90 µg/m3 pentru PM 10 (la ora 12:00) și 0,90 µg/m3 pentru PM 2,5 (la ora 11:00).

Media zilnică a fost de 20.09 µg/m3 pentru PM 10 și 17.73 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 2 – „Acceptabil”. 

Marți, 26 ianuarie

Nivelul maxim al particulelor în suspensie a fost înregistrat marți la ora 22:00. Valoarea PM 10 a fost de 92.23 µg/m3 iar pentru PM 2,5 a fost de 90.73 µg/m3.

Valorile minime au fost înregistrate la ora 07:00, și au fost de 16.68 µg/m3 pentru PM 10 și 15.78 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 42.51 µg/m3 pentru PM 10 și 40.39 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost – 4 – „Rău”. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce spune medicul Virgil Musta despre Ivermectină. Cât de eficient este ”medicamentul minune” la tratarea bolnavilor Covid-19

Publicat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și cum un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.

Citește și Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii.

Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat.

La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni.”- a spus dr. Musta la DCNews.

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, potrivit unui studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate