Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Kelemen Hunor, la Alba Iulia: ”în trecutul nostru pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun”

Publicat

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a fost prezent sâmbătă, alături de președintele Ungariei, Katalin Novak, la Ziua Unității reformate maghiare sărbătorită la Alba Iulia.

A susținut un discurs, după momentul de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor în Piața Cetății.

Vezi LIVE: Ziua Unității Reformate maghiare, sărbătorită la Alba Iulia, în prezența președintelui Ungariei, Katalin Novak

Liderul UDMR a spus că ”faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraș a acceptat eroul unei comunități minoritare” și că ”trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun și, dacă suntem înțelepți, și viitorul este comun”.

Declarația integrală a liderului UDMR, Kelemen Hunor, la Alba Iulia

”Atunci când de zilele noastre inaugurăm o statuie în cinstea cuiva trebuie să răspundem la măcar două întrebări. Amintirea cui o cinstim prin acea statuie și de ce am ales acel loc pentru ca ea să fie amplasată.

Se spune că ridicăm statuie în cinstea eroilor. Aducem omagiu personalităților ale căror fapte sunt demne de a rămâne pentru posteritate. Monumentele publice sunt, pe de o parte, amprentele memoriei colective, iar pe de altă parte ne ajută să nu uităm trecutul, ne arată direcția și modele de acțiuni.

Faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraș a acceptat eroul unei comunități minoritare.

Acest gest puternic și demn de prețuit pentru noi că statuia este amplasată în Cetatea Alba Iulia și autoritățile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colț al orașului. Monumentul principelui Bethlen a primit loc în Cetate, un loc care pentru noi semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noștri români evocă nașterea României moderne.

Asemenea gest ne indică clar că în trecuturile noastre pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun și, dacă suntem înțelepți, și viitorul este comun.

Statuia lui Bethen Gabor, la Alba Iulia, este amplasată în locul său adevărat

Statuia lui Bethlen Gabor, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. Statuia principelui oriunde în Transilvania ar fi este într-un loc bun, dar la Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat.

Pe Bethlen Gabor îl considerăm pe bună dreptate principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania, dar opera sa de viață are măcar două aspect datorită cărora aici, în Europa de Est, poate fi exemplu pentru orice om politic.

Pe de o parte, prin aplicarea persistentă și consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes dacă înțeleg și folosesc în avantajul lor realitatea politică, dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă este necesar, cu o confruntare, dar mereu ținând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gabor față de imperiile habsburgice și otomane.

Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul. Bethlen Gabor, prin vedere ascuțită, capacitatea de previziune și, desigur, cu multă experiență, a ajuns la concluzia că edificarea – mai ales dacă e vorba despre o națiune mică – este posibilă doar dacă este pace.

Dacă puterea, energia, viețile omenești nu le folosesc pentru război, pentru distrugere și dacă își îndreaptă atenția către creație. Fără orice dubii, politica pragmatic, transilvană, originile transilvanismului politic duc până la Bethlen Gabor.

Dacă privim statuia lui Bethlen Gabor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorință sau intenție este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate. Acest crez de oferă încă un motiv în plus pentru a-l privi pe Bethlen Gabor nu doar ca pe un mare strămoș, ci și ca pe un exemplu de urmat.

Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alții dărâmă statui și creează conflicte, noi ridicăm statui și construim un viitor pașnic, bazat pe respect și înțelegere reciprocă”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax