Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis va participa pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, la evenimentele de la Alba Iulia și București

Publicat

hava dumitrel iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, la Palatul Cotroceni, că va participa de 1 Decembrie și la București și la Alba Iulia, pentru sărbătorirea Marii Unirii, șeful statului răspunzând astfel invitație primarului din Alba Iulia, Mircea Hava.

„Domnule primar general al municipiului Alba Iulia vă mulțumesc pentru invitație. Vom petrece și vom sărbători ziua de 1 Decembrie așa cum se cuvine, cu o ceremonie adecvată, aici, în capitala României, la București, și în cealaltă capitală a Unirii. Aceste lucruri le vom organiza împreună, dar cred că, așa în avanpremieră, este bine ca din acest loc, sala Unirii, să se afle că pentru noi unirea nu este doar despre trecut, ci este cert despre viitor, dar rolul nostru este și în prezent și așa vom organiza împreună lucrurile”, a declarat Klaus Iohannis, la ceremonia în care a semnat în antologia de semnături „Cartea Centenarului”, care a avut loc joi la Palatul Cotroceni.

Vezi și FOTO: Iohannis, primul semnatar în ediția reeditată a Cărții de Aur a Unirii, dusă la Cotroceni de Hava și Dumitrel

Astfel, șeful statului a onorat invitația lansată de primarul liberal al orașului Alba Iulia, Mircea Hava, de a sărbători împreună Centenarul.

„Îmi permit să vă invit pe toţi, pe dumneavoastră domnule preşedinte, la Alba Iulia, pe 1 decembrie. Sunt sigur că vom fi împreună, pentru că de la 1 decembrie se vor scrie cei încă minimum 100 de ani de istorie a României”, a spus Mircea Hava, potrivit Agerpres.

„Am semnat în Cartea Centenarului, o iniţiativă foarte frumoasă, pentru care vă felicit! Am făcut acest lucru cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu. Tocmai de aceea, fiecare generaţie trebuie să-şi înţeleagă şi să-şi asume responsabilitatea de a contribui, prin decizii şi acţiuni, la creşterea profilului şi prestigiului României. (…) Îi chem pe toţi cei care îşi vor pune semnătura pe acest document, destinat generaţiilor viitoare, să o facă din perspectiva pe care sacrificiile şi faptele de acum 100 de ani ne-o impun şi cu responsabilitatea obligaţiilor pe care le avem astăzi, pentru viitorul României de mâine”, a spus şeful statului.

De la preluarea mandatului, preşedintele Klaus Iohannis a asistat, în fiecare an, de 1 Decembrie, la parada naţională organizată în Capitală. În plus, şeful statului a organizat şi o recepţie oficială, la Palatul Cotroceni.

sursa: hotnews.ro, agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Când vine vacanța. Notele pe care trebuie să le aibă elevii la primul modul de cursuri

Publicat

Regulile privind notele și mediile s-au schimbat din acest an școlar. Elevii vor avea o singură medie pe an. În organizarea pe module de cursuri în loc de semestre, vacanțele sunt mai dese.

Prima vacanță este din 21 octombrie, după șapte săptămâni de cursuri. Vacanț va fi de o săptămână, până în 30 octombrie inclusiv.

Până atunci, elevii trebuie să aibă cel puțin două note, la modulul de cursuri.

Cum se stabilește numărul de note

Potrivit regulamentului ce a intrat în vigoare din septembrie, la fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie, anual, o singură medie.

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de profesor, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru.

Numărul de note acordate trebuie să fie corelat cu numărul de ore alocate fiecărui modul în planul de învăţământ, precum şi cu structura modulului. De regulă, o notă la un număr de 25 de ore.

Numărul minim de note acordate elevului la un modul este de două.

Evaluări pe parcursul modulelor de cursuri

Elevii (învăţământul primar, din clasele I – IV, gimnaziu și liceu) vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an școlar.

Rezultatele evaluărilor se înregistrează, prin:

 • aprecieri descriptive privind dezvoltarea copilului – la nivelurile antepreşcolar, preşcolar şi clasa pregătitoare
 • calificative la clasele I – IV şi în învăţământul special care şcolarizează elevi cu deficienţe grave, severe, profunde sau associate
 • note de la 1 la 10 în învăţământul secundar şi în învăţământul postliceal.

Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, sub forma: „Calificativul/ data”, respectiv „Nota/data” sau în catalogul electronic, în cazul unităților-pilot în care se utilizează acesta.

La nivelurile antepreşcolar şi preşcolar, rezultatele evaluării sunt consemnate în caietul de observaţii, iar pentru clasa pregătitoare în raportul anual de evaluare.

Pentru frauda constatată la evaluările scrise, inclusiv la probele scrise din cadrul examenelor/ concursurilor organizate la nivelul unităţii de învăţământ, conform prezentului regulament, se acordă nota 1 sau, după caz, calificativul insuficient.

Elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic, care va fi folosit pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare.

Pentru nivelurile antepreşcolar şi preşcolar, rezultatele evaluării se comunică şi se discută cu părinţii sau reprezentanţii legali.

Calificativele/Notele acordate se comunică în mod obligatoriu elevilor şi se trec în catalog şi în carnetul de elev de către cadrul didactic care le acordă.

În învăţământul primar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, calificativele se pot comunica şi în limba de predare de către cadrul didactic.

Elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ/o notă în plus faţă de numărul de calificative/note prevăzut anterior, ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat/ă, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

Vezi integral OFICIAL: Noutățile anului școlar 2022-2023. Cum se încheie mediile, câte note vor avea elevii, reguli pentru corigenți și absențe

Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe – JUDEȚUL ALBA

 • cursuri (modulul 1) – de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022
 • vacanţă (vacanța 1) – de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022
 • cursuri (modulul 2) – de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022
 • vacanţă (vacanța 2) – de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023
 • cursuri (modulul 3) – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 17 februarie 2023 (în Alba)
 • vacanţă (vacanța 3) – o săptămână: de luni, 20 februarie până vineri, 24 februarie, în Alba
 • cursuri (modulul 4) – de luni, 27 februarie 2023 până joi, 6 aprilie 2023
 • vacanţă (vacanța 4) – de vineri, 7 aprilie 2023, până marţi, 18 aprilie 2023
 • cursuri (modulul 5) – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023
 • vacanţă (vacanța 6, de vară) – de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Anul școlar 2022-2023 – „Şcoala altfel”, „Săptămâna verde” și încheierea cursurilor pentru clasele VIII și XII-XIII

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

Derularea celor două programe nu se planifică în acelaşi interval de cursuri (modul de învăţare).

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023.

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023.

Vacanța din februarie în celelalte județe

 • Vacanță în perioada 6-10 februarie: Ilfov, Suceava
 • Vacanță în perioada 13-17 februarie: Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman, Prahova.
 • Vacanță în 20-24 februarie: Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Arad, Timiș, Constanța, Tulcea, Giurgiu, Ialomița, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Vâlcea, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul alocă 1,5 milioane lei pentru Centenarul Încoronării la Alba Iulia. Banii se împart între primărie și consiliul județean

Publicat

Guvernul a aprobat 1,5 milione de lei pentru organizarea Centenarului Încoronării la Alba Iulia. 

Banii provin din Fondul de rezervă bugetară și au fost alocați Primăriei Alba Iulia (1.000.000 de lei) și Consiliului Județean Alba (500.000 de lei).

Reprezentanții Consiliului Județean Alba au transmis că banii se vor duce cătredouă instituții implicate direct în programul dedicat Anului Încoronării: Centrul pentru Cultură ”Augustin Bena” (200.000 de lei) și Muzeul Național al Unirii (300.000 de lei).

Potrivit viceprimarului Emil Popescu, banii alocați autorităților locale vor fi utilizați pentru cheltuieli logistice de organizare, cum ar fi deplasarea Trenului Regal, pavoazare, promovare, servicii destinate organizării evenimentelor, servicii tehnice și conferinţe.

De asemenea, sunt organizate evenimente culturale: expoziţii tematice, spectacle cu liber acces la acţiuni culturale pentru publicul larg, lansări de carte, simpozioane şi colocvii pe teme istorice şi patriotice.

Prefectul de Alba, Nicolae Albu, a declarat că Guvernul a alocat întreaga sumă solicitată de autoritățile din Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sediul Bibliotecii Județene Alba va fi renovat. Ce lucrări se vor face și cât costă

Publicat

Sediul Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia va fi modernizat. Se va amenaja mansarda, iar clădirea va fi reabilitată energetic. Finanțarea va fi cerută prin PNRR.

Proiectul este în valoare de 2.232.739,812 lei (fără TVA), din care valoarea totală eligibilă a unei stații de încărcare pentru vehicule electrice cu două puncte de încărcare per stație: 123.067,5 lei (fără TVA)

Clădirea propusă pentru mansardare şi reabilitare, aflată pe strada Trandafirilor nr. 22, are subsol și parter, în formă de L, cu o suprafață construită de 712 mp şi suprafața desfășurată de 974 mp. Imobilul este construit în 1943.

Situația actuală

Pereții exteriori nu sunt izolați termic, nici planșeele; acoperişul este tip şarpanta din lemn cu învelitoare din ţiglă ceramică.

În birouri și sălile de lectură este parchet, iar pe holuri și în băi, gresie. Clădirea are tâmplărie interioară din pvc şi din lemn.

Căldura și apa caldă este asigurată de trei centrale termice pe gaz, iar caloriferele sunt din fontă.

Lucrări propuse

 • izolarea termică a faţadelor, pereţi exteriori  cu un strat de vată minerală bazaltică având o grosime de min. 15 cm; izolarea termică a soclului cu un strat de polistiren extrudat (grosimea de min. 10 cm); izolarea planşeului peste parter cu un strat de vată minerala bazaltică (min. 15 cm)
 • mansardare: lucrări de mansardare pentru crearea de spaţii suplimentare necesare desfăşurării activităţii curente a bibliotecii dar şi pentru asigurarea spaţiilor necesare diversificării preconizate a activităților; izolarea pereţilor de la mansardă cu vată minerală bazaltică (min. 20 cm între grinzile de lemn şi suplimentar încă un strat de 10 cm), bariere contra vaporilor de apă, plăci de gips carton rezistent la foc minim 45 minute
 • izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel, cu un strat de vată mineral bazaltică (grosimea de min. 30 cm), montarea unei bariere contra vaporilor şi placarea cu un strat de lemn
 • centrala termică și de apă caldă: se va utiliza o pompă de căldura de tip apă-apă cu capacitatea de minim 70 kW (pompa de căldură de tip apă-apă formată din unitate exterioară şi unitate interioară cu capacitatea de 70 kW); montare calorifere din tablă, cu robineţi de reglare (robineţi termostataţi), robinet de retur (detentor); înlocuirea instalaţiei interioare de distribuţie a agentului termic
 • înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri eficiente din punct de vedere energetic tip LED şi automatizarea parţială a instalaţiei de iluminat, montarea de corpuri de iluminat cu senzori în locurile în care se pretează acestea
 • pe acoperișul clădirii vor fi amplasate panouri fotovoltaice. Energia electrică produsă de panourile fotovoltaice va fi furnizată în rețeaua națională. Puterea produsa pe an este de aproximativ 30 MWh; se vor monta sisteme inteligente de înregistrare a consumurilor energetice, de control și de monitorizare tip BMS
 • echiparea clădirii cu stații de încărcare pentru vehicule electrice – stație cu două puncte de încărcare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Radu Ţâmpea de la CSM Unirea Alba Iulia, medaliat cu bronz la Balcaniada de şah pentru juniori din Muntenegru

Publicat

Reluate după o pauză de peste 20 de ani, Campionatele Balcanice de şah se desfăşoară în aceste zile la Cetinje (Muntenegru), la competiţie participând concurenţi din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Moldova, Macedonia, Muntenegru, România, Slovenia şi Serbia.

Juniorul albaiulian Radu Ţâmpea a avut o evoluţie excelentă în prima probă a competiţiei, cea de şah clasic, obţinând medalia de bronz la categoria juniori sub 16 ani, la care au participat 18 jucători.

Din cele 9 partide jucate, juniorul antrenat de maestrul internaţional Cătălin Ardelean a câştigat 4 cu Valton Xheladini (Macedonia), Nichita Şoiliţa (Moldova), Klean Shuqja (Albania) şi Ahmet Jusufi (Kosovo), remizând celelalte 5 cu Kelvin Kosta (Albania), Simeon Trendafilov (Bulgaria), Ismet Mesic (Bosnia şi Herţegovina), Alaudin Shtavica (Kosovo) şi Peko Djurovic (Muntenegru). Medalia de aur i-a revenit lui Kelvin Kosta (Albania) cu 7,5 puncte, în timp ce Simeon Trendafilov (Bulgaria) a obţinut medalia de argint.

Radu Ţâmpea a fost desemnat să reprezinte România la Balcaniada după un alt turneu reuşit la care a participat recent cu susţinerea Consiliului Judeţean Alba şi CSM Unirea Alba Iulia, Campionatele Mondiale de juniori de la Mamaia, unde juniorul albaiulian a obţinut 6 puncte din 11 partide, clasându-se pe locul 36 din 111 participanţi.

A fost prima participare a lui Radu la cea mai importantă competiţie mondială juvenilă, una extrem de dificilă, în care România a obţinut ultima medalie în urmă cu 8 ani în Africa de Sud printr-un alt şahist albaiulian, Mihnea Costachi.

Următoarele probe ale competiţiei balcanice vor fi cele de şah rapid şi blitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax