Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Kronospan Sebeș a obținut avizul APM Alba pentru a demola vechea instalație de producție a formaldehidei

Publicat

Compania Kronospan Sebeş a obţinut avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Alba pentru a demola / dezmembra vechea instalaţie de producţie a formaldehidei, cu capacitate de 40.000 de tone.

Instalaţia a funcţionat timp de 19 ani şi a fost închisă în luna martie 2019, după ce a fost pusă în funcţiune noua fabrică de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone/an. Numeroşi locuitori din Sebeş contestă activitatea unei astfel de instalaţii pe platforma industrială susţinând că ar fi la originea poluării oraşului. Reprezentanţii companiei contestă aceste afirmaţii şi afirmă că toate măsurătorile indică rezultate sub maximul emisiilor prevăzute de lege.

„APM Alba anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare – fara evaluarea impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul Demolare/dezmembrare instalatie de producție a formaldehidei de capacitatre 40000 to/an”, se precizează într-un comunicat publicat în 12 martie pe site-ul agenției.

Vezi și LIVE VIDEO: Dezbatere legată de calitatea aerului, la Sebeș. Măsuri speciale: participanților li se ia temperatura la intrare

Reamintim faptul că societatea Kronospan Sebeș SA a depus recent la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Demolare/dezmembrare instalație de producție a formaldehidei, capacitate 40.000 to/an”.

Potrivit Memoriului de prezentare necesar solicitării Acordului de mediu, elaborat de Global Innovation Solution SRL, instalația de producție a formaldehidei, capacitate 40.000 to/an, și-a încetat activitatea din data de 21 martie 2019, fiind menținută în prezent în conservare.

La încetarea activității, instalația a fost izolată de circuitul tehnologic și a fost debranșată de utilități. Instalația a funcționat din anul 2000, din perioada în care era deținută de Gruppo Frati, fiind înlocuită cu noua instalație de formaldehidă realizată de Kronochem, cu capacitate de 60.000 de to/an.

După dezmembrarea instalației industriale, aceasta va fi vândută și livrată împreună cu toate echipamentele aferente către cumpărător. Deșeurile metalice rezultate în urma dezafectării vor fi valorificate prin operatori economici autorizați.

Conform obligațiilor de mediu, societatea Kronospan Sebeș SA trebuie să obțină Acordul de mediu pentru dezafectarea instalației până pe data de 1 iunie 2020. Se estimează că proiectul de demolare / dezmembrare a instalației se va derula pe o perioadă de aproximativ 8 luni, valoarea acestuia fiind de aproximativ 500.000 de euro.

Potrivit Memoriului de prezentare, impactul asupra mediului pe întreaga perioadă a realizării lucrărilor de dezmembrare va fi nesemnificativ. Conform documentului, pe durata execuției lucrărilor nu vor fi procesate, stocate, depozitate, transportate, manipulate ori tratate sau eliberate în mediu materiale sau substanțe toxice, radioactive sau periculoase. De asemenea, nu vor exista surse de poluare a factorilor de mediu.

sursa: anpm.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax