Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

La mulți ani ”Theotokos”! Corul din Alba Iulia sărbătorește 35 de ani de activitate printr-un concert extraordinar

Publicat

Corul „Theotokos” din Alba Iulia împlinește 35 de ani de când colindă, la propriu și la figurat, întreaga lume. Coordonați de dirijorul Călin Bulac, mii de copii au învățat să cânte și au transmis, astfel, mesajul lor de bucurie unor comunități şi culturi de toate felurile, de pe toate continentele.

Cei 35 de ani de activitate vor fi marcați, marți, 29 noiembrie 2022, de la ora 18:00, printr-un concert organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, sunt marcați, printr-un concert extraordinar. Evenimentul e organizat în colaborare cu Primăria Municipiului și va fi transmis live și de Alba24.

134 de copii (dintre care 122 sunt membri ai corului și alți 12 mici actori) vor urca pe scenă în fața unei săli în care se vor afla părinții, bunicii și prietenii de peste ai ai corului.

Corul își continuă și astăzi periplul prin muzică și prin lume.

În 15 noiembrie 1987, prima zi din Postul Naşterii Domnului, a luat fiinţă Corul de copii „Theotokos”. Numele corului provine din limba greacă și înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”.

YouTube video

Iniţiativa înfiinţării corului aparține Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în acea vreme preot paroh al Bisericii Ortodoxe „Maieri I” din Alba Iulia.

Tot de atunci, dirijorul corului este părintele Nicolae – Călin Bulac, cel care a ținut legată această comunitate, peste timp.

La început, corul reunea 24 de copii, iar numărul acestora a ajuns în prezent la peste optzeci de elevi ai mai multor şcoli şi licee din Alba Iulia.

Repertoriul corului cuprinde piese religioase specifice atât credinţei ortodoxe, cât şi altor culte creştine, melodii din repertoriul coral clasic şi folcloric.

Cu toate că timp de doi ani, activitatea s-a desfăşurat sub regimul ateu-comunist, corul a avut şi atunci o bogată misiune, fiind cunoscut în bisericile din oraş şi din ţară.

Revoluţia din decembrie 1989 a deschis corului noi posibilităţi de afirmare, iar acesta a reușit să se implice nu numai în plan religios, dar şi în viaţa cultural-artistică a oraşului Alba Iulia, fiind o prezenţă obişnuită şi mult apreciată în cadrul manifestărilor de tot felul.

În acești ani, corul a avut nenumărate concerte pe mai toate continentele.

Citește și: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla la New York în timpul atentatelor de acum 21 de ani. Vizitaseră WTC, cu câteva zile înainte

Printre succesele corului se numără şi emisiunile de radio şi TV la care a participat, o emisiune transmisă prin reţeaua Eurovision, precum şi mai multe CD-uri realizate.

Un moment cu totul deosebit în viaa corului a avut loc în luna mai din anul 1999, când tinerii din Alba Iulia au primit invitaţia de a participa la festivităţile prilejuite de vizita Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea în Romania.

Copiii au oferit un concert la Palatul Patriarhal, având bucuria de a putea conversa cu Sfântul Părinte.

Corul Theotokos

Corul Theotokos

Pentru activitatea corului, Prea Fericitul Părinte Teoctist, fostul Patriarh al României, i-a conferit dirijorului Călin Bulac „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax