Connect with us
Advertisement

Eveniment

Atentatele din 11 septembrie: Corul Theotokos din Alba Iulia se afla în turneu la New York. Au vizitat WTC cu câteva zile înainte

Publicat

Acum 22 de ani, turnurile gemene de la World Trade Center se prăbușeau în urma unor atentate teoriste fără precedent în istoria omenirii.

Corul de copii Theotokos din Alba Iulia se afla atunci în turneu la New York și cu doar câteva zile înainte, făcuseră chiar o vizită la World Trade Center.

Alba24 a discutat cu părintele Călin Bulac, dirijorul corului și cel care i-a însoțit pe copii în SUA, despre zilele petrecute acolo, imediat după atentat.

Delegația română era formată din 43 de persoane, majoritatea copii de la 12 la 18 ani și câțiva însoțitori.

La început, informațiile erau puține și nu se știa ce s-a întâmplat de fapt. SUA erau în stare de război și asta era atmosfera pe care o resimțea toată lumea.

Zborurile au fost sistate, iar grupul de români din Alba Iulia nu a mai putut pleca spre casă. Acasă, la Alba Iulia, îngrijorarea părinților, era și mai mare.

Liniile telefonice au fost întrerupte în SUA, internetul era rudimentar la acea vreme, iar singurele informații despre situația din New York veneau de la posturile tv americane.

După mai multe ore de asteptare, copiii au reușit să sune fiecare câte un minut de pe un telefon pus la dispoziție de autorități, pentru a-și liniști familiile și a le transmite că ei sunt bine.

Au fost plasați în grija Armatei Salvării (Salvation Army), un nume care a stârnit la acel moment și mai multă confuzie acasă. De fapt, Armata Salvării este o organizație caritabilă internațională, care aparține de Biserica Protestantă.

Au fost duși la un hotel și au fost asistați pe toată perioada șederii suplimentare acolo de ambasadorul României, Sorin Ducaru.

”Au avut grijă să ne pună în siguranță”

”Cu toate că erau în acea situație, au avut grijă de noi, au avut grijă să ne pună în siguranță. Am primit cazare și masă timp de 10 zile, cât am fost nevoiți să mai stăm suplimentar” își amintește Călin Bulac.

În cele 10 zile, copiii au mai susținut 5 concerte, dintre care unul special pentru familiile pompierilor care au luptat cu flăcările la World Trade Center și care și-au pierdut viața acolo.

Deși au trecut 21 de ani, amintirile lor sunt încă destul de clare.

”Pentru noi, acasă, au fost momente grele. Ne sunam între noi, părinții, încercam să aflăm dacă cineva a mai aflat ceva. Nu erau posibilitățile de comunicare de astăzi” a spus unul dintre părinții copiilor de atunci.

După 10 zile, copiii au fost trimiși acasă cu două avioane (acestea zburau cu restricții în ceea ce privește numărul de pasageri). În prima zi au plecat o parte, cu câteva însoțitoare și a doua zi a plecat și restul grupului, alături de Călin Bulac.

La un an de la evenimente, în 2002, o parte dintre membrii corului s-au întors la World Trade Center, exact în ziua de 11 septembrie.

După festivitățile oficiale din zonă, spre după amiază, au reușit să se apropie de locul atentatului și au cântat acolo.

Despre corul Theotokos

În 15 noiembrie 1987, prima zi din Postul Naşterii Domnului, a luat fiinţă Corul de copii „Theotokos”. Numele corului provine din limba greacă și înseamnă „Născătoare de Dumnezeu”.

Iniţiativa înfiinţării corului aparține Mitropolitului Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în acea vreme preot paroh al Bisericii Ortodoxe „Maieri I” din Alba Iulia.

Tot de atunci, dirijorul corului este părintele arhidiacon Nicolae-Călin Bulac.

Este cel mai cunoscut și mai longeviv cor din Alba.

Atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA au constat într-o serie de deturnări de linii aeriene şi atacuri sinucigaşe comise de 19 militanţi asociaţi grupului extremist islamic Al-Qaida.

Atacurile împotriva oraşului New York şi Washington, D.C., care au declanşat un efort enorm al Statelor Unite de combatere a terorismului, au fost considerate cele mai letale atacuri teroriste asupra solului american din istoria statului, conducând, după cum spune FBI, la schimbări de amploare în abordările şi operaţiunile antiteroriste din SUA şi din întreaga lume, menţionează site-ul https://www.fbi.gov/.

YouTube video

La 11 septembrie 2001, la ora locală 8.46 (15.45 – ora României), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines (zbor 11) loveşte unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York (Turnul de Nord), toate persoanele aflate la bord murind pe loc.

În aceeaşi zi, la ora 9.03, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines (zbor 175), loveşte cel de-al doilea turn – Turnul de Sud, provocând moartea tuturor pasagerilor de la bord.

YouTube video

Un al treilea avion (zborul 77) se prăbuşeşte în Pentagon la ora locală 9.37, toţi pasagerii de la bord fiind ucişi instantaneu, alături de personalul civil şi militar din clădire.

YouTube video

La ora 10.03, în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, 40 de pasageri şi membri ai echipajului de la bordul zborului 93 al United Airlines au murit, atunci când avionul s-a prăbuşit într-un câmp.

În total, la 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York City, Washington, Pennsylvania.

Printre decedaţi se aflau şi trei români, soţii Alexandru şi Corina Stan şi Eugen Gabriel Lazăr, angajaţi ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.

S-a aflat de la pasageri care au telefonat din avioane că, în timpul deturnării aparatelor de zbor, teroriştii ar fi folosit armele pentru a înjunghia sau ucide piloţii de avion, stewarzi şi pasageri şi că s-au utilizat gaze lacrimogene, conform New York Times şi CNN.

La mai puţin de o lună după atacurile din 11 septembrie, preşedintele american George W. Bush a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare împreună cu Marea Britanie, susţinută ulterior de o coaliţie internaţională, în vederea eradicării Al-Qaida şi prinderii lui Osama Bin Laden, consideraţi responsabili de atentate.

Cu toate acestea, abia în 2011, trupele americane l-au localizat şi l-au ucis pe Bin Laden în Pakistan.

Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003. De atunci a fost ţinut în custodia SUA şi încă aşteaptă procesul,

Foto: Arhiva Theotokos

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement