Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ultima zi în care se mai poate mânca ”de dulce” înainte de Postul Nașterii Domnului

Publicat

Lăsata Secului este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de dulce, adică lactate, ouă și carne, înainte de Postul Crăciunului

A doua zi după Lăsata Secului începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului care ține până în 24 decembrie.

În 2023 Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică marți, 14 noiembrie, în ziua Sfântului Filip. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca “de dulce”.

Postul Nașterii Domnului va fi în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie. În această perioadă este interzis să se organizeze nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen.

Lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului

”Lăsatul secului” sau “alimentele de sec” se referă în mod direct la nevoinţa omului în aşteptarea unei mari sărbători. Sec înseamnă uscat, fără grăsime, de post.

“Lăsatul secului” este prima zi de pregătire pentru post şi ziua intermediară între mâncatul de dulce şi zilele de post.

Din rânduielile bisericeşti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă aceasta dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

În ce zi din săptămână este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023

În acest an Lăsata Secului cade marți, iar de miercuri 15 noiembrie începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Isus Hristos.

Acest post se încheie pe 24 decembrie. Este un răstimp de meditaţie şi rugăciune, în care creştinii ortodocşi vor consuma numai produse vegetale şi peşte, în zilele în care există dezlegare.

Tot în această perioadă oamenii se adunau la şezătoare, un străvechi şi unic obicei românesc.

Lăsata Secului va avea loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2023. În perioada postului, care ține până în 24 decembrie, nu se vor organiza nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin.

Începând din această zi, din cele mai vechi timpuri li se îngăduia copiilor să se adune seara acasă la unul dintre ei ca să învețe colindele şi să-şi facă planul pentru perioada de colindat.

Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec din „lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar.

Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să îmbuneze și sufletul.

Tradiții și superstiții de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023

 • se pregătește o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul
 • nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele
 • femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană
 • dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii.
 • vasele folosite trebuie spălate și așezate cu gura în jos, pe masa în noaptea de dinaintea postului, pentru a goni spiritele care vor să intre în casă

Postul Crăciunului 2023: rânduieli bisericești

Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.

Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune.

Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă pește în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului 2023: tradiții și obiceiuri

De Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

Conform tradiției, în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă doar seara, iar masa trebuie să fie compusă din grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.

Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

“Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.

Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.

Beția, interzisă în Postul Crăciunului

Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Astfel, dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine.

Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.

În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.

În postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie), dar și în perioada de la Crăciun până la Bobotează ( 25 decembrie – 6 ianuarie) nu se fac nunți.

Postul Crăciunului 2023: Zilele cu dezlegare la pește

În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn.

Marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

În comparație cu Postul Paștelui, acesta nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Ziua de 24 decembrie poartă denumirea de Ajunul Crăciunului. E o zi de post mai aspru faţă de celelalte zile. Există obiceiul să nu se mănânce până la ora 3-4 p.m.

Această practică aminteşte de postul ţinut în vechime de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul şi împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.

Zilele cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2023

 • 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (marți) – sărbătoare cu cruce roșie
 • 26 noiembrie: Sfântul Stelian (duminică)
 • 27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (luni)
 • 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (joi) – sărbătoare cu cruce roșie
 • 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (duminică)
 • 4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (luni)
 • 5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (marți)
 • 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie
 • 10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (duminică)
 • 11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (luni)
 • 12 decembrie: Sfântul Spiridon (marți)
 • 13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (miercuri)
 • 17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (duminică)
 • 18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (luni)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax