Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Laura Iviniș și poveștile Palatului Principilor din Alba Iulia: Carte pentru copii inspirată din viața reginei Isabella Jagiello

Publicat

Cum poți să îi explici unui copil istoria? Dar mai ales istoria orașului sau a locurilor în care crește și pe care le poate vedea oricând? La întrebări a găsit răspuns Laura Iviniș. A răspuns provocării făcute de cei de la Palatul Principilor din Alba Iulia și a intrat în lumea poveștilor. 

Dar nu orice povești, ci a celor de la Palat. Așa s-a ”născut” cartea ”Povești de la Palat. Isabella Jagiello”. Carte ce va avea lansarea în data de 18 octrombrie, la Palatul Principilor din Alba Iulia, de la ora 18.00.

Reporterii alba24.ro au discutat cu Laura Iviniș pentru a afla cum a fost provocarea de a scrie povești bazate pe fapte istorice, dar care să fie înțelese de cei mici.

Prima apariție din colecția Povești de la Palat

”Cartea e prima apariție din ce se vrea a fi o colecție de Povești de la Palat. Ideea colecției aparține echipei Palatului principilor condusă de Robert Roman, din dorința de a-i apropia pe copii de istoria Palatului și de a-i familiariza cu principii care au locuit acolo în anii de glorie ai Palatului.

Pentru mine e o mare bucurie că am fost invitată să scriu astfel de povești și o mare reușită ca au prins formă în această carte. S-a muncit mult la proiect, din martie încoace. Partea de documentare de specialitate a fost condusă de către Simona-Loredana Bogdan alături de alți colegi istorici, ilustrațiile sunt realizate de către Bianca Anton și DTP: Cristina Gyalai”, a declarat Laura Iviniș.

Prefața cărții. Ce vor afla cei mici din paginile scrise de Laura Iviniș

”Cu fiecare pagină citită, vei descoperi mici crâmpeie din istoria locului, transpuse pe ritmuri de poveste pentru o prietenoasă călătorie în timp. Prin intermediul istorisirilor cuprinse în această carte o vei întâlni pe regina Isabella Jagiello, cea care deschide calea spre anii de glorie ai Palatului, când principi adevărați umpleau cu viață ansamblul muzeal de acum.

Poveștile așternute între coperte au la bază câte un sâmbure de adevăr păstrat, dovadă vie a istoriei Isabellei: deviza reginei, o bijuterie, un tablou al unui pictor celebru din epocă, decorarea în stil renascentist a Palatului, legile emise de către regină în legătură cu libertatea religioasă. În jurul acestor fapte, imaginația nu are limite, iar poveștile prind contur prin magie și creativitate.

CITEȘTE ȘI: 18 – 20 octombrie: “Târgul de carte pentru copii” la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

În plus, fiecare dintre cele cinci narațiuni sunt însoțite de mici informații ușor de reținut, pentru a te ajuta să înțelegi istoria timpurilor demult apuse, iar la final vei găsi o scurtă biografie a Isabellei, povestită de ea însăși. De acum, spor la citit și la descoperit povești cum n-ai mai întâlnit”, stă scris în prefața cărții.

Târg de carte pentru copii

Cartea va fi lansată în cadrul “Târgului de carte pentru copii”, Ediția a V-a. Între 18-20 octombrie 2024, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia va fi spațiul de poveste cu cele mai multe cărți pentru copii, întâlniri cu autori, lansări de carte, ateliere, premii și multe surprize!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate