Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Legea adopției a fost modificată: O categorie de persoane, inclusă în lista de priorități. Unele proceduri au fost simplificate

Publicat

Guvernul a aprobat, miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopției, care simplifică procedurile și crește sprijinul acordat de stat familiilor care adoptă.

În actul normativ a fost introdusă și o nouă categorie de persoane care beneficiază de prioritate la adopție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, actul normativ asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toți adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor.

”Guvernul a aprobat modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, pornind de la modificările aduse procedurii de adopţie prin Legea nr. 268/2020 şi de la dificultăţile identificate în practică în aplicarea acestei proceduri.

Legea adopțiilor: Procedura simplificată de guvern

Actul normativ adoptat de Guvern asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor, şi introduce obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că documentul adoptat stabileşte şi procedura de acordare a drepturilor băneşti prevăzute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizaţia de sprijin şi suma fixă în cuantum de 1.500 lei, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti.

”Având în vedere prelungirea valabilităţii atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului.

Verificarea presupune realizarea cel puţin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare şi a unei şedinţe de consiliere psihologică cu cel puţin 60 de zile calendaristice înainte de împlinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare.

Perioada maximă în care se poate derula potrivirea practică a fost stabilită la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează, de asemenea, că devine obligatorie consilierea copilului de către psihologul echipei multidisciplinare, după fiecare potrivire practică încetată în cadrul căreia a avut cel puţin o întâlnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare.

Normele de aplicare a Legii adopţiei introduc o soluţie legislativă pentru copil în situaţia în care pe parcursul potrivirii practice acesta nu se acomodează cu adoptatorul, stabilindu-se că în acest caz se reia procedura de potrivire iniţială.

Citește și: Cum puteți adopta un copil, ce acte sunt necesare și cât durează. Ghid complet și informații de la DGSPC Alba

”Noile prevederi elimină birocratizarea excesivă a anumitor etape ale procesului de adopţie, prin înlocuirea copiilor legalizate după anumite documente cu copii certificate pentru conformitate cu originalul”, a mai transmis ministrul.

Modificările din legea adopției

Prin Legea nr. 268/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei au fost aduse o serie de modificări şi completări procedurii de adopţie:

– a fost prelungită valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, DGASPC având obligaţia să verifice anual îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului;

-s-au simplificat demersurile, prin eliminarea căutării rudelor pe parcursul procedurii de adopţie, aceasta realizându-se la momentul intrării copilului în sistemul de protecţie specială;

– s-au introdus stimulente financiare care să susţină familiile care adoptă. Aceste stimulente  cresc progresiv pentru susţinerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de fraţi;

– s-a modificat cuantumul concediului de acomodare de la 3.4 ISR la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei;

– s-a acordat managerului de caz posibilitatea ca, în situaţii excepţionale şi temeinic justificate, să poată stabili adopţia ca finalitate a planului individualizat de protecţie, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă este în interesul superior al copilului;

– s-au introdus în categoria familiilor sau persoanelor care au prioritate la adopţie, pe lângă rudele copilului din cadrul familiei extinse, şi persoanele alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, a celor care au adoptat fraţi ai copilului sau care se află în procedură de adopţie cu un frate al acestuia, dacă acest lucru nu contravine interesului său superior.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax