Eveniment
Cum puteți adopta un copil, ce acte sunt necesare și cât durează. Ghid complet și informații de la DGSPC Alba
Propoziția „vreau să adopt un copil” este de cele mai multe ori completată de „dar procedura e prea grea” sau „birocrația ne omoară”.
Da, poate fi așa dacă famila care dorește să adopte vrea nepărat un bebeluș cu ochi albaștri, părul blond și dacă se poate să aibă și sânge „albastru”.
Pentru cei care își doresc un copil care să le bucure viețile și pe care nu-i interesează neapărat din ce familie provine sau faptul că acesta nu are vârsta sub 1 an, lucrurile pot fi rezolvate în mai puțin de 6 luni. Cel puțin așa susțin autoritățile.
În Alba, există peste 1.500 de minori aflați în cele 22 de case de timp familial, 18 centre de zi sau plasament, despre care putem spune că au părinți, dar nu au familii. Aceștia sunt vizitați de mame sau rude minim o dată la șase luni, lucru care împiedică intrarea acestora într-un proces de adopție.
La nivelul județului, în perioada 2017-2018 au fost încredințați în vederea adopției 46 de copii.
Reprezentanții serviciului Adopții și Post Adopții de la DGASPC Alba, spun că principalul criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească o familie sau o persoană care urmează să treacă prin toată procedura pentru a putea adopta este „să-și dorească cu adevărat”.
Potrivit acestuia, procedura de adopție nu este atât de complicată pe cât se crede.
Ca să poată fi dat spre adopție un copil, este nevoie de acordul mamei sau de o perioadă de 6 luni în care acesta să nu fi fost vizitat de familie, dacă se află într-o locaţie de asistenţă socială.
Cum devine un copil adoptabil?
În cazul unui nou-născut abandonat în spital, acesta este preluat de un asistent maternal, iar după 60 de zile se încep procedurile de identificare a mamei acestuia.
Dacă persoana este găsită și garantează că-și va vizita copilul, acesta nu poate fi dat spre adopție. În cazul în care, timp de șase luni, mama sau familia nu vizitează copilul, se încearcă, timp de trei luni, încredințarea acestuia unei rude până la gradul IV.
Abia după această perioadă și dacă rudele refuză îngrijirea minorului și declară că sunt de acord ca acesta să fie adoptat, se trece mai departe în instanță.
În acest caz, instanța declară copilul adoptabil, drepturile părintești sunt suspendate, iar părinții naturali mai pot interveni doar până în momentul adopției definitive.
Astfel de cazuri, în care copiii sunt abandonați în spital, sunt destul de rare în județul Alba. Trei copii au fost părăsiți de mame în 2017, număr aflat în scădere față de 2016, când erau 14 copii abandonați în spitalele din județ.
Aceeași situație este și în cazul copiilor din casele de tip familial sau alte centre de asistenţă socială de urgenţă. Și ei pot intra în procedura de adopție, dacă timp de șase luni familia nu i-a mai vizitat.
După ce DGASPC a declarat adoptabil copilul respectiv, urmează etapa în care își poate găsi o familie.
Aici situația este puțin mai simplă și procedura nu este la fel de îndelungată. Dacă viitorii părinți sau părinte (adopţia poate fi făcută şi de o persoană singură) sunt deciși, în șase luni pot avea un copil.
Cum se poate adopta un copil?
Cei care decid că vor să adopte un copil trebuie, în primul rând, să apeleze la Serviciul Adopții și Post Adopții din cadrul DGASPC Alba.
Vor depune o cerere simplă în care vor specifica doar faptul că vor un copil și vor prezenta o serie de documente. Acte necesare:
1) copie după buletinul/cartea de identitate, permisul de şedere pe termen lung sau, după caz, cartea de rezidenţă permanentă;
2) declaraţie autentică pe proprie răspundere (notarială), cu privire la locuirea efectivă şi continuă pe teritoriul României în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii de evaluare, neexistând absenţe temporare care cumulat depăşesc 3 luni;
3) declaraţie autentică pe propria răspundere (notarială), din care să rezulte că solicitantul/solicitanţii nu este/sunt decăzut/decăzuţi din drepturile părinteşti, precum şi referitor la faptul că nu are/au copil/copii în sistemul de protecţie specială;
4) copie după certificatul de naştere, însoțită de original pentru conformitate;
5) copie după certificatul de căsătorie (și după hotărârea de divorţ, dacă este cazul), însoțită de original pentru conformitate;
6) copie după titlul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosinţă a locuinţei;
7) certificatul de cazier judiciar;
8) adeverinţe de venit sau alte documente care atestă veniturile solicitantului/solicitanţilor;
9) certificat/adeverinţă medicală eliberat/eliberată de medicul de familie privind starea de sănătate şi eventualele boli cronice + rezultatul evaluării psihiatrice;
10) declaraţia soţului care nu se asociază la cererea de adopţie, cu indicarea expresă a motivelor neasocierii;
11) certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieşte solicitantul;
12) certificat/adeverinţă medicală eliberat/eliberată de medicul de familie privind starea de sănătate a celorlalte persoane cu care locuieşte solicitantul, cu menţionarea eventualelor boli cronice + rezultatul evaluării psihiatrice.
Documentele prevăzute lit. 3), 7), 8) şi 9) se solicită şi pentru soţul/soția adoptatorului, în situaţia în care acesta nu se asociază la cererea de adopţie.
După cum se observă în listă, nu este necesar ca solicitantul să fie proprietarul vreunui imobil, venitul nu este neapărat un criteriu, iar în ceea ce priveşte cazierul judiciar se vor refuza doar cazuri de anumite fapte de natură penală.
După depunerea documentelor se intră într-o perioadă de evaluare de 90 de zile pentru obținerea atestatul de adopție, care va fi valabil 2 ani.
Pe perioada evaluării în care cuplul sau persoana este în proces de obținere a atestatului se pot lua, prin lege, 40 de zile libere.
În cele 90 de zile, persoanele interesate și familiile acestora sunt evaluate social și psihologic, se țin cursuri pentru asumarea rolului de părinte unde sunt invitate și familii suport care au adoptat, ca să-și împărtăşească experiența. După cele trei luni, primesc un atestat care este valabil 2 ani. Din acea clipă pot să vadă copiii.
Acesta explică faptul că în cazul copiilor care sunt dați spre adopție situația este diferită.
Dacă în termen de 9 luni de zile, un copil nu este adoptat, copilul intră pe un profil al copilului greu adoptabil, care se numește Registrul Național al Adopției.
Acel profil poate fi văzut de orice familie atestată, din toată țara. Reprezentanții instituției spun că județul Alba este primul din țară la numărul cel mai mare de adopții de pe acel profil.
În general copiii care ajung pe acest profil sunt poate mai mari, au probleme medicale, provin din familii care nu un background medical bun, au frați, iar legea nu permite despărțirea fraților, deci adopția se face doar împreună, etc.
Familiile pentru copiii dați spre adopție se generează printr-un sistem, în funcție de „criteriile” specificate de cei care vor să adopte.
Familia poate spune: vrem un copil între 0-5 ani sau 5-13 ani. Se mai specifică de exemplu fetiță, sănătos clinic sau că nu doresc să meargă în alt județ. Și de acolo intră pe listă, până le vine rândul.
Exemplu: Am copilul, să zicem Alexandru, la care am primit sentința pentru adopție. O scanez și o bag în registru și apăs pe un buton care îmi generează lista, spune Mihai Tonea, un reprezentant al instituției.
Din păcate nu toți cei care sunt selectați pentru un copil îl și acceptă, moment în care se va căuta o altă familie.
În cazul în care familia acceptă, se trece la perioada de acomodare. Copilul va face MINIM patru vizite la familie, timp în care-i cunoaște pe viitorii părinți.
Urmează apoi o perioadă de trei luni în care copilul este încredințat familiei. În această perioadă se fac vizite bilunare, iar după cele 90 de zile „de probă” se poate trece la adopția legală a copilului, schimbarea numelui, chiar și a prenumelui.
De aici urmează o monitorizare post adopție, timp de 2 ani.
Practic în 6 luni, de la momentul completării cererii la DGASPC, o familie ar putea adopta un copil. În realitate situația poate fi prelungită din cauza problemelor în instanță sau a refuzului de a adopta un anumit copil.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Isabela Macavei
miercuri, 06.01.2021 at 04:07
Recent am vazut un reportaj la TV romana ca dureaza cel putin 2 ani pentru ca o persoana doritoare sa adopte, sa primeasca un telefon de la autoritati. In acest timp copilul e-n incredintarea statului.
Psihologii stiu prea bine ca primii 4 ani din viata sunt critici pentru a instila unui copil diferenta dintre bine si rau, precum si dezvolta creierul, corpul, limbajul.
Regretabil, pentru cei ca mine care-si doresc sa adopte desi si-o doresc cu adevarat, faptul ca sunt singure (da, o spun cu mandrie) este deja un obstacol mare.
Eu sunt temporar in Romania cu serviciul. N-o sa joc sah si manipulare emotionala nu numai a mea ca parinte doritor, ci si a copilului implicat pe de-o parte, si a parintilor biologici, parinti sociali (foster parents) si autoritati cu tot ce-nseamna asta (inclusiv mita si birocratie) pe de alta parte.
Cat de curand imi voi lua licenta Baroului American si ma voi focaliza pe adoptii dar nu neaparat din Romania. Autoritatile din tara mea nativa n-au nici un interes pentru copil, ci numai pentru propriile buzunare si putere. Pacat! Am vazut atatia copii care au nevoie de ajutor dar si de programe de dezvoltare profesionala. La 16 ani e inadmisibil sa aiba capabilitatea si capacitatea mintala a unor copii de 7-8 ani. Sistemul trebuie sa fie refacut din temelii daca vrem ca viitorul Romaniei si cultura mioritica sa mearga mai departe. Altfel, manelistii vor fi mai presus de vocea care devine minoritara: cea a identitatii de a fi si te simti-ntr-adevar roman.
Adriana
miercuri, 03.11.2021 at 08:36
Buna ziua vreau si eu un copil sa il adopt va rog mult
Pricope elena
sâmbătă, 20.11.2021 at 18:52
Buna ziua suntem o familie .si dorim sa înfiem 2 copii gemeni fata si baiat sa poate ?
Ionutzelisneac
sâmbătă, 28.10.2023 at 01:55
Vreau sa adopt și eu un copil