Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea care îi interzice lui Dragnea să fie premier, analizată de Avocatul Poporului. Există riscul unui blocaj constituțional

Publicat

victor ciorbea Avocatul Poporului analizează Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, şi va decide dacă va sesiza Curtea Constituţională în acest caz.

Liviu Dragnea nu exclude posibilitatea de a deveni premier după victoria obținută de social-democrați la alegerile de duminică.

Există însă o piedică: Legea 90/2001 spune că din Guvern nu poate face parte o persoană care are o condamnare penală, în urma unei sentințe definitive.

Cu toate acestea, PSD şi ALDE au anunțat că îl vor propune pe Liviu Dragnea ca prim-ministru, în ciuda condamnării la doi ani cu suspendare pentru fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Dacă președintele Klaus Iohannis refuză numirea lui Liviu Dragnea, așa cum a anunțat în timpul campaniei electorale, există riscul unui blocaj constituțional.

Acum, Avocatul Poporului a afirmat pentru stiripesurse.ro că analizează posibilitatea sesizării Curții Constituționale.

„Am dat colegilor de la serviciul de contencios constituţional să examineze, să discutăm şi, pe baza primelor verificări, să anunţ dacă mă sesizez sau nu din oficiu. Azi sau mâine voi anunţa”, a declarat Victor Ciorbea.

Preşedintele PSD a fost acuzat că, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, ar fi pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.

Judecătorii nu i-au interzis însă lui Liviu Dragnea dreptul de alege și de a fi ales, astfel că acesta a obținut un nou mandat de deputat la alegerile de duminică.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax