Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea pensiilor s-a modificat: Pensia anticipată parţială va fi calculată în baza unor noi reguli

Publicat

Diminuarea cuantumului pensiei anticipate parţiale este calculată în funcţie de anii munciţi în plus faţă de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, conform unui act normativ care a intrat în vigoare duminică, 17 iulie. Până acum, diminuarea pensiei anticipate parţiale se făcea cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, fără a fi luaţi în considerare anii ce depăşesc stagiul complet.

Legea nr. 142/2016 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 528 din 14 iulie și a intrat în vigoare duminică.

Actul normativ prevede, mai exact, schimbarea modului în care se calculează pensia anticipată parţială. Astfel, cuantumul este stabilit, începând de ieri, din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, printr-o diminuare raportată la stagiul de cotizare realizat, nu o diminuare fixă pentru fiecare lună de anticipare, aşa cum era până acum.

„Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, scrie în legea deja intrată în vigoare, făcându-se referire la următoarele reduceri:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare: Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare

– până la un an : 0,50

– peste un an: 0,45

– peste doi ani: 0,40

– peste trei ani: 0,35

– peste patru ani: 0,30

– peste cinci ani: 0,25

– peste șase ani: 0, 20

– peste șapte și opt ani: 0,15

Până la data de 16 iulie, Legea pensiilor prevedea că „cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”. Practic, în baza noului mod de calcul, pensiile anticipate parţiale sunt mai mari decât cele stabilite în baza vechiului mod de calcul.

Pensia anticipată parţială poate fi cerută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă opţiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare şi pentru cele care au depăşit stagiul complet cu până la opt ani.

Noua lege produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se pot bucura doar persoanele care se pensionează anticipat parţial începând cu data de 17 iulie. Persoanele deja pensionate anticipat parţial până la data de 16 iulie n-au cum să beneficieze de o recalculare, din moment ce Legea nr. 142/2016 nu include o asemenea posibilitate.

Pensionare mai rapidă pentru sub doi ani de muncă în grupa I

Persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani pot să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale pot fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.

„Fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. b), poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 55 alin. (1) lit. a)”, dispune Legea nr. 142/2016.

Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin şase ani lucraţi în asemenea condiţii. De exemplu, pentru şase ani de stagiu de cotizare în condiţii deosebite se acordă o reducere a vârstei standard de pensionare de un an, iar pentru zece ani – o reducere de doi ani. Până acum, cei care aveau fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub doi ani) nu se puteau bucura de reducerea vârstei de pensionare.

În altă ordine de idei, același act normativ pentru modificarea Legii pensiilor prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu Mureş — ce sunt afectate de poluarea remanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate — beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială.

Până la data de 16 iulie, Legea pensiilor prevedea această facilitate doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna. Din moment ce şi în zona oraşului Târgu Mureş există un combinat chimic, iniţiatorii noii legi au afirmat că facilitatea trebuie să se aplice şi pentru acesta. Conform legislaţiei în vigoare, reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială, este valabilă doar până la 31 decembrie 2030.

O altă schimbare inclusă în documentul amintit constă în faptul că şi notarii pot să se asigure în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare socială. Astfel, aceste persoane pot alege să-şi completeze venitul asigurat.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax