Connect with us
Advertisement

Economie

Pensie ANTICIPATĂ 2021: Ce trebuie să faci ca să ieși mai repede la pensie. Prevederile legii se schimbă complet din 2021

Publicat

În 2020, femeile și bărbații puteau ieși mai devreme la pensie dacă îndeplineau condițiile privind stagiul de cotizare. Legea se schimbă complet începând cu septembrie 2021. Vestea bună este că românii pot beneficia de pensia anticipată și anul acesta, pentru o perioadă de 8 luni, pentru ca din septembrie 2021 să existe doar pensii anticipate parțial.

Citește și PENSII 2021: Vechimea în muncă s-a scumpit. Cei care vor să cumpere plătesc mai mult față de anul trecut. Cauza modificărilor

Din 01.09.2021 stagiul minim de cotizare cerut pentru pensia la limită de vârstă va de 15 ani dar NU conține stagii asimilate, adică va trebui realizat numai prin cotizare ( angajat, PFA, AF sau Contract de Asigurare Socială).

AICI: Tabelul cu vârsta de pensionare în funcție de anul și luna nașterii și de stagiul de cotizare

Potrivit pensiamea.ro proiectul legii pensiilor ce va intra în vigoare din 01.09.2021 aduce o crâncenă lovitură pentru cei care au realizat stagii de cotizare în grupe superioare de muncă, astfel la articolul 15 aliniatul 1-4, stagiul de cotizare suplimentar primit pentru activitatea desfășurată în grupa 1 sau 2 ( condiții deosebite sau speciale) nu mai reprezinta stagiu de cotizare ce poate fi valorificat la stabilirea stagiului de cotizare contributiv( așa cum este acum), deoarece noua lege încadrează cele 3 luni primite pentru un an in grupa 2 sau 6 luni primite pentru grupa 1 de muncă ..ca fiind perioade asimiliate.

Citește și Vechime în muncă 2021. Cum poți cumpăra vechime pentru pensie și cât costă 6 ani pe cartea de muncă. Termenul a fost prelungit

Spre exemplu o persoana care avea 10 ani de muncă în grupa 1( miner de exemplu) mai primea incă 5 ani stagiu de cotizare in condiții normale cu care cumula minimul de 15 ani necesar pentru accesarea pensiei la limită de vârstă  , acum la stabilirea stagiului de cotizare vor fi recunoscuți doar 10 ani, ca urmare un asigurat care până acum se putea pensiona cu 10 ani de grupa 1 din 01.09.2021 NU mai poate.

Pensia anticipată – cine poate să o obțină

Acest lucru este posibil dacă beneficiarii optează pentru o pensie anticipată sau pentru una anticipată parțială. Astfel, Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii oferă românilor posibilitatea să iasă mai devreme la pensie.

Cetățenii pot opta fie pentru pensia anticipată care nu presupune penalizări la suma de bani cuvenită, fie pentru pensia anticipată parțială la care are loc o diminuare a pensiei până când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu.

Pensia anticipată la femei

Femeile pot ieși anticipat la pensie cu maximum cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, iar vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Însă, la aceste valori se va ajunge treptat abia în 2030 prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor.

La începutul acestui an valorile au crescut față de anul 2019 cu o lună, astfel încât vârsta standard de pensionare pentru femeie este de 61 de ani și trei luni, iar stagiul complet este situat la 31 de ani și trei luni. Până la finalul anului 2020 aceste valori vor continua să crească, vârsta standard ajungând la 61 de ani și cinci luni, iar stagiul complet la 31 de ani și cinci luni.

Trebuie știut că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă.

Pensia anticipată parțial la femei

Pentru femeile care vor să se retragă din câmpul muncii, la pensionarea anticipată parțială e nevoie de un stagiu de cotizare ceva mai mic, însă aceasta atrage după sine penalități.

Potrivit Legii nr. 263/2010, pensia anticipată parţială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare femeilor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.

La fel ca în cazul pensiei anticipate, la acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală. Odată ce au fost îndeplinite condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează din oficiu.

Pensia anticipată la bărbați

Bărbații se pot pensiona anticipat cu cel mult cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dar numai dacă au ajuns la un stagiu de cotizare de 43 de ani (cu opt ani mai mare față de stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani).

La fel ca în cazul femeilor, reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege. Mai mult, nici în cazul bărbaților pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită.

Vârsta standard de pensionare a unui bărbat în România este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ceea ce înseamnă că dacă un bărbat vrea să se pensioneze anticipat nu o poate face mai devreme de 60 de ani. În același timp, acesta trebuie să fi atins un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani, conform avocatnet.ro.

Pensia anticipată parțială la barbați

Pensionarea anticipată parțială se poate obține de către bărbați cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare (65 de ani), dacă și numai dacă s-a cotizat la stat o perioadă între 35 și 43 de ani. La fel ca în cazul femeilor, pensionarea de acest fel duce la o diminuare a pensiei până la momentul când se va transforma automat în pensie pentru limită de vârstă și va fi recalculată din oficiu. Mai mult, la acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere legală, întrucât acordarea acestei pensii presupune oricum „ieșirea” din muncă mai devreme decât ar trebui.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

GHID pentru pensionare anticipată. Condiții și acte necesare solicitate de Casa Națională de Pensii

Vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt stabilite în raport de luna și anul naşterii (Anexa nr. 5-1 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice).

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii în care se stabileşte cel al pensiei pentru limită de vârstă.

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie NU nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative cu caracter special.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate NU se iau în considerare perioadele asimilate stagiului de cotizare în care asiguratul:

a. a beneficiat de pensie de invaliditate;

b. a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

c. a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

Perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă se au în vedere la stabilirea stagiului de cotizare realizat.

Actele necesare solicitării pensiei anticipate, după caz:

• cerere pentru înscrierea la pensie anticipată (anexa nr. 6 la norme);

• carnetul de muncă (original şi copie);

• carnetul de muncă pentru membrii CAP (original și copie);

• carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);

• alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată;

• actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie;

• livretul militar (original şi copie);

• diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;

• dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;

• adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original (anexa nr. 15 la norme);

• adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale , în original (Anexa nr. 12, Anexa nr. 13Anexa nr. 14 la norme);

• procura specială pentru mandatar, original şi copie;

• acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;

• dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original), cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul să cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri;

• alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Stabilirea pensiei anticipate

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a persoanei îndreptățite la acordarea pensiei, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare. Pensia anticipată se cuvine de la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii şi se plăteşte de la data încetării calităţii de asigurat, după caz (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Modalităţi de plată a drepturilor de pensie anticipată 

Drepturile de pensie se plătesc lunar, în funcţie de opţiunea pensionarului:

• prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie;

• în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie (lista bănci).

Trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă, din oficiu, şi se recalculează prin valorificarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare, după caz, a plăţii pensiei (vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Recalcularea şi revizuirea pensiei anticipate

Pensia anticipată se poate recalcula:

• prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare realizate anterior înscrierii la pensie, dar care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia,

• în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia

Noile drepturi recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Documente necesare:

Cerere privind recalcularea pensiei;

• talon de pensie;

• actul de identitate al solicitantului: BI/CI

• adeverințe pentru valorificarea eventualelor venituri/sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 și nevalorificate la stabilirea drepturilor inițiale.

!!! Stagiile de cotizare realizate după data acordării drepturilor de pensie anticipată, în condiţiile suspendării, după caz, a  plăţii acestora, se valorifică doar la momentul trecerii la pensia pentru limită de vârstă(vezi art. 118 alin. (11) lit.c), (12) și art. 105 alin. (2) din lege).

Revizuirea pensiei anticipate se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii/plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi /sau plătite şi cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie  de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe.

Suspendarea plăţii pensiei anticipate se face începând cu luna următoare celei în care:

• pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenţie de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit prevederilor acesteia pensia se plăteşte de către celălalt stat;

• pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate, realizează venituri lunare:

a. în baza unui contract individual de muncă;

b. în baza unui raport de serviciu;

c. din activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

• la cererea pensionarului.

Încetarea plăţii pensiei anticipate

Plata pensiei anticipate încetează începând cu luna următoare celei în care:

• pensionarul a decedat;

• pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia.

Reluarea plăţii pensiei anticipate se face la cerere 

• începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plăţii pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată;

• începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia  s-a făcut după expirarea termenului de 30 de zile;

• de la data suspendării la cerere, numai dacă, între data suspendării şi data reluării plăţii nu a intervenit, conform legii, o altă cauză de suspendare sau de încetare a plăţii, cu respectarea termenului general de prescripție.

Formula RECALCULARE PENSII 2021. Ce PENSII vor CREȘTE în acest AN

Formula de RECALCULARE a PENSIILOR a fost descrisă în exclusivitate de către şeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, într-un interviu acordat pentru Antena3.

Peste 200 de mii de dosare de pensie au fost evaluate în ultima perioadă. Specialiştii introduc datele într-o aplicaţie cu ajutorul căreia pensiile vor putea fi recalculate mai uşor. Într-un an şi jumătate, în baza de date ar trebui să existe toate datele romanilor pentru a începe recalcularea celor 5 milioane de pensii.

Ce date sunt centralizate 

– numărul de puncte de pensie
– stagiul de cotizare

Aproximativ 5 milioane de pensii urmează să fie recalculate.

Șeful Casei Naționale de Pensii: Încercăm să legăm noua formulă de calcul de nişte indicatori economici şi macroeconomici care sunt comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică: mă refer la salariul minim la salariul mediu, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, iar fiecare beneficiar să ştie care sunt acei indicatori.

Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulţeşte care se înmulţeşte cu un indicator, coeficient pe care îl vom agrea cu toţii prin noua lege care va intra în vigoare.

Peste 5000 de români şi-au cumpărat până la maximum șase ani de vechime în muncă pentru că trebuiau să iasă la pensie şi aveau anumite goluri în activitate.

Și anul acesta poate fi cumpărată vechime iar şeful Casei de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat într-un interviu acordat pentru Antena 3 ce trebuie să facă cei care doresc să completeze cu ani de cotizație dosarul de pensie.

Câţi români şi-au cumpărat vechime până acum

  • 5.128 de persoane
  • 50 de milioane de lei

Cine își poate cumpăra vechime în muncă oricine are goluri în cartea de muncă vârsta minimă: peste 18 ani perioada în care poţi cumpăra vechime: nedeterminată perioadă maximă cumpărată: 6 ani Exemplu: 6 ani de vechime: 23.200 de lei. Plata se face şi eşalonat

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: Am legiferat această cumpărare de vechime retroactivă.

Este vorba despre orice beneficiar care doreşte să îşi deschidă un drept de pensie şi nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege:

  • fie de realizare a stagiului minim, 15 ani,
  • fie maxim de cotizare de 35 de ani.”.

„Dacă nu au stagiu de cotizare, au posibilitatea să cumpere vechime.

Dacă înainte, pe vechiul act normativ se dădea posibilitatea sa îți iei pe ultimii 5 ani, noi am lasat această posibilitate ca indiferent de perioadă, de la 18 ani să poți să cumperi, indiferent de perioadă.

Să nu mai condiționăm din ultimii 5 ani – 10 ani, maximum 6 ani de zile.” a mai spus acesta.

Retragerea cererii de pensionare şi anularea deciziei de pensie anticipată

Cererea privind acordarea drepturilor de pensie poate fi retrasă de persoana care a depus-o, oricând până la emiterea deciziei de pensie. Decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Alba – precizări (ianuarie 2021) despre acordarea pensiilor anticipate parțiale cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, potrivit celor mai recente modificări legislative

Vârsta standard de pensionare poate fi redusă, fără penalizare, cu 2 ani pentru persoanele din zonele Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna, potrivit Legii nr. 207/18 septembrie 2020 (și Legii 201/10 septembrie 2020) pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Art. 65 modificat: „(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, localitatea Galați din județul Galați, localitățile Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, localitățile Brazi și Ploiești din județul Prahova, localitățile Iacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava, localitățile Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, localitățile Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”.

Precizările Casei de Pensii Alba:

Cine poate beneficia de reducerea vârstei de pensionare potrivit Legii 201/2020

Persoanele care pot beneficia de aceste prevederi legislative sunt cele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă în localitățile Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană și Zlatna sau în unitățile administrativ-teritoriale aflate pe o rază de 8 km în jurul acestor localități.

Acte necesare și unde se depun:

Dovada îndeplinirii condițiilor prevăzute la art. 65, alin. 5 din Legea 263/2010 modificată prin Legea 201/2020, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluare remanentă, se va face prin adeverință-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidență a persoanelor competent, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 5 din HG 257/2011.

Cererea pentru obținerea adeverinței prevăzute la alin. 5 se va depune la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, în funcție de domiciliul actual al solicitantului.

Cererea va cuprinde obligatoriu informații referitoare la data și locul nașterii, prenumele părinților, CNP, domiciliu actual/domiciliile anterioare, precum și motivul solicitării.

Serviciul public comunitar de evidență a persoanelor are obligația să elibereze adeverința în termen de 20 de zile de la data înregistrării cererii.

După primirea adeverinței, dacă sunt respectate prevederile art. 65. alin. 5 din Legea 263/2010, se va pregăti dosarul pentru obținerea pensiei anticipate parțiale, pe care se va face mențiunea: ”conform art. 65, alin. 5 din Legea 263/2010”’ cerere stagiu de cotizare, carnet de muncă în copie și original, copie de buletin, copie certificat naștere, copie certificat de căsătorie, adeverințe eliberate de angajator sau deținători de arhive în original și adeverință primită de la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor.

Dosarul se poate depune la sediul instituției cu respectarea programului de lucru cu publicul sau se poate transmite prin poștă cu confirmare de primire.

Cine NU poate beneficia de recalcularea pensiei conform art. 65, alin. 5 din Legea 263/2010

1. Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parțială stabilită conform art. 65, alin. 5 din Legea 263/2010 în vederea anulării diminuării.

2. Conform art. 53, alin. 3 din HG 257/2011, diminuarea stabilită în cazul pensiei anticipate parțială se menține până la data îndeplinirii condițiilor privind vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă, potrivit prevederilor legale.

3. Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parțială, stabilită conform art. 65, alin. 1 din Legea 263/2010 (”Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani”), nu pot beneficia de trecere la limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 65, alin. 5 din Legea 263/2010, întrucât excede prevederile legate.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. bogdan

    vineri, 15.01.2021 at 22:22

    domnule autor tin sa te informez ca pentru grupa 1 de munca ai 7 luni la an si pentru grupa a 2-a ai 4 luni la an.

  2. Adela

    luni, 25.01.2021 at 20:33

    Bună seara!Mama mea are 60 ani și o cotizație de peste 15 ani e văduvă La ce vârstă poate ieși la pensie?

  3. Alec Ileana

    miercuri, 27.01.2021 at 10:59

    Pot solicita pensie anticipata partial de la 1septembrie2021, vechime in munca 31 ani 9 luni, varsta de 61 ani 3 luni? Sunt nascuta la data de 13 mai 1960

  4. Casandrescu Lucica

    joi, 28.01.2021 at 09:51

    Am 59 de ani si 4 luni si 29de ani si 11luni vechime.momentan sunt in somaj.as vrea sa stiu daca somajul se considera vechime si daca ma incadrez la pensie anticipata sau partial anticipata.

  5. Pascu Gabriela

    sâmbătă, 27.02.2021 at 07:51

    Bună ziua! Data nașterii mele este 27.07.1964,am 36 de ani de muncă, vă rog să-mi spuneți dacă pot ieși la pensie anticipat parțial, anul acesta.

  6. ION Mihaela

    marți, 16.03.2021 at 14:49

    Buna ziua,
    Data nasterii mele 17.05.1965, am 32 ani si 6 luni de munca. Cum as putea iesi la pensie anticipata anul acesta , pana la 01.09.2021??
    Va multumesc.

  7. Eremia Liliana

    miercuri, 05.05.2021 at 18:01

    Am 60 de ani si 25ani si sase luni de ani contribuiti in Romania si 5 ani in Italia! Am dreptul la pensie?

  8. Iolanda

    joi, 06.05.2021 at 16:41

    Mi se pare o nedreptate să nu iei în calcul la stagiul de cotizare grupa de muncă, atâta timp cât pentru grupă cotizațiile la C.A.S. au fost duble.

  9. Grozavu Birsan Danut

    miercuri, 30.06.2021 at 12:35

    Sint nascut 1963 as vrea sa ies la pensie anticipat am lucrat in Romania 19 la grupa a doua si 20 ani
    Strainatate .
    Cind pot beneficia?

  10. Cristi

    vineri, 23.07.2021 at 12:00

    Bună ziua!
    Ce pensionare anticipată este aceasta?
    Se anulează,,regulile”/ condițiile în același alineat: am 38 de ani de muncă dar nu pot să mă pensionez anticipat, fiind născută în 1964.
    33+ 8 = 41(de ani lucrați)
    La 60 de ani mă pot pensiona oricum pentru că locuiesc într-un oraș ,,toxic”.

    Cât își mai bat joc ăștia de noi?!

  11. Péter Csaba

    marți, 28.09.2021 at 13:13

    Buna ziua
    Domnule Covaciu as dori un calcula daca se poate. Care sunt pasii de facut?
    La pensionaerea anticipat a se calculeaza cu salariul de baza?
    La implinirea virstei de 65 ani se recalculeaza cu salariul brut sau cu cea de baza?
    Va multumesc

  12. Manole Stefania

    vineri, 01.10.2021 at 17:38

    Am 32 de ani de munca și stagiu minim de cotizare de 32 de ani de munca și trei copii peste 16 ani, când pot ieșii la pensie?

  13. MARINICA MARIANA

    duminică, 20.03.2022 at 11:00

    CAND POT SA MA PENSIONEZ ANTICIPAT DACA M-AM NASCUT PE 17.11.1964 SI AM COTIZAT 40 DE ANI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement