Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Leul se prăbuşeşte şi ROBOR o ia razna. Deficitul, atenuat de banii trimiși de românii din străinătate

Publicat

bani

Cotația oficială afișată luni, la ora 13.00, de Banca Națională a României (BNR) a fost de 4,6495 lei/euro, după ce euro a depășit oficial pragul de 4,6 lei miercuri și apoi a urcat la 4,6390 lei, în ședința de vineri. Leul ajunge astfel la cel mai slab nivel din istorie, cotația afișată de BNR fiind de 4,6495 lei/euro. La unele bănci din Alba Iulia, moneda euro a avut prețul de vânzare de peste 4,7 lei. Nivelul de peste 4,6 lei/euro nu a mai fost atins în ultimii cinci ani și patru luni, din săptămâna 23-27 iulie 2012, când a fost atins și maximul de 4,6397 lei/euro. Situația este ameliorată de românii din străinătate care trimit bani acasă.

Cotația oficială afișată săptămâna trecută, vineri, de BNR a fost de 4,6390 lei/euro, după ce euro a depășit oficial pragul de 4,6 lei miercuri și apoi a urcat la 4,6267 lei, în ședința de joi.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că spre deosebire de monedele țărilor vecine, leul românesc are o tendință de depreciere care este de durată mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balanței comerciale.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,89%, de la 1,87%, cât a fost cotat vineri, 10 noiembrie, iar indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,06%, de la 2,03%, cât a fost cotat pe 10 noiembrie, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Norocul vine încă o dată de la românii care muncesc în străinătate și trimit bani acasă. Este vorba despre o sumă oficială de 3,352 miliarde euro, comparativ cu 3,307 miliarde euro în perioada ianuarie – septembrie 2016. Cu toate acestea, deficitul balanței de plăți a crescut cu 1,3 miliarde de euro.

Sursă: activenews.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax