Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIBERTATEA de după vaccinare. Ce putem și ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19


Publicat

Doar pentru că ne-am vaccinat, nu înseamnă că am scăpat imediat de toate problemele pandemiei.

Există încă precauții pe care trebuie să le respectăm pentru o vreme, cu scopul de a ne proteja, pe noi și pe cei dragi, de coronavirus, spun experții medicali consultați de CNN.

Zeci de milioane de oameni au fost vaccinați deja în întreaga lume, campaniile de imunizare oferind speranța unei întoarceri la normalitate, după un an de pandemie.

Evident, persoanele imunizate au mult mai puține șanse să se infecteze sau, dacă se infectează, să dezvolte simptome grave ale bolii. Doar că lucrurile sunt încă departe de sfârșit scrie Libertatea.

În primul rând, nu toată lumea a fost vaccinată, astfel că virusul se răspândește încă, inclusiv în rândul populației din țările care au cele mai rapide campanii de imunizare, precum Israel sau Marea Britanie.

Apoi, rămân numeroase semne de întrebare. Cât de eficient este actualul vaccin în fața noilor variante ale virusului? Cât de mult durează imunitatea? Persoanele vaccinate mai pot transmite virusul?

Până când vor afla răspunsul sigur la toate aceste întrebări și până când majoritatea populației va fi vaccinată, astfel încât transmiterea virusului să încetinească substanțial, experții au o recomandare: toată lumea, inclusiv persoanele vaccinate cu două doze, trebuie să respecte în continuare regulile elementare care previn răspândirea virusului.

Vaccinul mă va proteja?

În ghidul de vaccinare  publicat de guvernul britanic se  precizează cp durează câteva săptămâni până când corpul dumneavoastră creează o protecție împotriva vaccinului.

Ca toate medicamentele, niciun vaccin nu este complet eficient, deci trebuie să continuați să luați măsurile de precauție recomandate pentru a evita infecția. Unele persoane se pot îmbolnăvi de COVID-19 în pofida vaccinării, dar acest lucru ar trebui să fie mai puțin grav.

Pot să transmit COVID-19 cuiva, după ce mi s-a administrat vaccinul?

Vaccinul nu vă poate îmbolnăvi de COVID-19, iar un tratament cu două doze va reduce șansa ca dumneavoastră să vă îmbolnăviți grav. Nu știm încă dacă va preveni îmbolnăvirea sau transmiterea virusului altor persoane mai departe, dar ne așteptăm să reducă acest risc.

Prin urmare, este important să urmați îndrumările din zona dumneavoastră pentru a-i proteja pe cei din jur. Pentru a vă proteja pe dumneavoastră și familia, prietenii și colegii dumneavoastră, trebuie totuși:

•să mențineți distanțarea socială

•să purtați o mască

•să vă spălați mâinile cu atenție și frecvent

Pot să renunț la mască?

Pe scurt, răspunsul este nu. Și există cinci motive pentru asta.

1. vaccinul nu oferă 100% protecție.

Chiar și cel mai bun vaccin oferă o protecție de 95%. Asta înseamnă că există o șansă de 5% să ne infectăm sau chiar mai mult, în cazul vaccinului AstraZeneca, care potrivit Agenției Europene pentru Medicamente are o eficiență de aproximativ 60%.

2. fiecare persoană este diferită, astfel că sistemul imunitar va răspunde în mod diferit după vaccinare.

Este și unul dintre motivele pentru care experții insistă ca toată lumea să primească a doua doză – rapelul – conform unui calendar recomandat

„Mă uit la datele din studiile clinice și văd că după o singură doză, unii oameni au avut un nivel mare de anticorpi, alții nu au avut un astfel de răspuns”, spune pentru CNN doctorul Peter Hotez, profesor și decan la Școala Națională de Medicină Tropicală din cadrul Baylor College of Medicine din Houston

„Deci motivul major pentru a doua doză este ca toată lumea să aibă un răspuns (imunitar). Dacă primești doar o doză, nu știi exact cum reacționezi”, spune el.

Important, nivelul maxim de imunitate este atins la două-trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doze.

3. rămâne problema variantelor mutante ale virusului.

Experții au avertizat deja că anticorpii produși după îmbolnăvirea anterioară cu COVID ar putea să nu ne protejeze în cazul unei reinfectări cu varianta din Africa de Sud, spre exemplu.

„Dacă (noua tulpină) va deveni dominantă, experiența colegilor noștri din Africa de Sud ne-a indicat că chiar dacă te-ai infectat cu versiunea originală a virusului, tot există o șansă mare de reinfectare”, a declarat doctorul Anthony Fauci, director al Institutului Național de Boli Infecțioase și Alergii.

Există și varianta ca actualele vaccinuri să nu ofere protecție deplină în fața noilor variante ale virusului.

4. chiar dacă ne-am vaccinat, am putea răspândi în continuare virusul.

„Nu știm încă dacă vaccinarea înseamnă că nu mai suntem purtători ai virusului.

Adică dacă oamenii care au căpătat imunitate mai pot transmite totuși virusul altor persoane”, spune doctorul Leana Wen, specialistă în medicina de urgență și profesoară la George Washington University Milken Institute School of Public Health.

„Este posibil ca și cineva să fie vaccinat și să fie un purtător asimptomatic al virusului”, spune Wen. „Ar putea să nu arate simptomele, dar să poarte virusul în căile nazale, astfel că atunci când vorbește, respiră sau strănută să îl transmită mai departe”, spune ea.

5. este neclar deocamdată cât durează imunitatea, deși există unele estimări. Este foarte posibil ca vaccinurile să fie administrate din nou în următoarele luni sau în următorii ani.

Prin urmare, spun experții, până când vom ști exact cât durează protecția și cum funcționează în fața noilor variante este necesar să ne protejăm pe noi și pe ceilalți din jur, purtând mască.

Când pot să mă întâlnesc cu familia și prietenii?

Este important de știut dacă toată lumea a fost vaccinată, spun experții și dacă reuniunea are loc afară sau înăuntru.

„Este probabil destul de sigur să te vezi cu alte persoane deja vaccinate, dacă toată lumea a primit ambele doze și a așteptat câteva săptămâni”, explică Wen, cu referire la reuniunile din spațiile exterioare.

Dacă reuniunea are loc într-o încăpere, „atunci va exista un nivel de risc”, explică medicul, în special ținând cont de variantele mai contagioase ale virusului, care reduc eficiența vaccinului.

„Riscul va fi mult mai mic decât în cazul în care nu am fi vaccinați, dar riscul există, pentru membrii familiei care nu au fost încă vaccinați”, spune Wen.

„Dacă vrei să petreci timp cu nepoții în casă, cel mai sigur mod de a face lucrul ăsta este să te carantinezi timp de zece zile înainte”, explică Wen.

Și încă o dată, spun experții, doar pentru că te-ai vaccinat, asta nu îți reduce responsabilitatea. Ar trebui să porți în continuare mască și să respecți distanțarea socială.

Când pot să mănânc înăuntru la restaurant, să merg la un concert sau la un meci?

Experții citați de CNN spun că spațiile interioare ale restaurantelor sunt locuri propice pentru transmiterea virusului. Și asta parțial pentru că oamenii nu pot purta măști în timp ce mănâncă, iar aerosolii emiși se răspândesc prin încăpere.

Un alt motiv este că cele mai multe restaurante nu au un sistem de filtrare a aerului, astfel că spațiile sunt ventilate. Chiar și cu vaccinul făcut, riscăm să ne expunem la infectare și să devenim un purtător asimptomatic.

Experții cred că regula distanțării nu ajută în încăperile închise. „Cred că cei doi metri nu sunt suficienți în interior. Trebuie să ai o ventilație bună în bar sau restaurant”, spune Linsey Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Virginia Tech.

Marr, care a studiat transmiterea virusului și a scris un studiu pe tema răspândirii acestuia prin aerosoli, spune că deocamdată evită spațiile închise ale restaurantelor.

Dar evenimentele sportive sau concertele?

„Odată ce suntem vaccinați, un eveniment sportiv sau un concert în aer liber este probabil sigur, dacă există distanțare socială și lumea poartă măști”, spune Wen.

”Însă este probabil sigur să evităm spațiile aglomerate din interior, chiar dacă ne-am vaccinat”, spune ea.

Pot călători dacă m-am vaccinat?

Unii experți sunt reticenți. „Vreau să subliniez că acum nu este timpul pentru a călători, pur și simplu, în țară sau peste hotare”, spune doctorul Rochelle Walensky, noul director al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Această recomandare se aplică și oamenilor care s-au vaccinat, spune Fauci, care este consilier medical al Casei Albe.

„Faptul că suntem vaccinați nu înseamnă că acum avem un permis pentru călătorie”, a spus Fauci la CNN.

„Evident, dacă trebuie să călătorești și este esențial, atunci trebuie să faci asta. Dar nu vreau ca oamenii să creadă că doar pentru că s-au vaccinat, recomandările privind sănătatea publică nu se mai aplică”, a adăugat Fauci.

Surse: CNN, Libertatea.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Triscian

  vineri, 05.02.2021 at 14:22

  Si inca o intrebare:
  Merita sa ma vaccinez?
  Pe scurt, răspunsul este nu. „Vaccinul” nu va garaneaza, practic, nimic. Va trebui sa te comporti ca si cum NU ai fi vaccinat, singura promisiune fiind ca nu vei face o forma grava de boala. Acelasi lucru se intampla si fara sa-ti faci vreo injectie: 80% dintre cei infectati fac o forma usoara de boala. Big Pharma poate sa faca o gramada de bani vanzand ser fiziologic la pret de „vaccin minune”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Antreprenorul Raul Ciurtin din Alba, mutare pe piața imobiliară din Cluj. A cumpărat o fabrică de medicamente, pentru teren

Publicat

Omul de afaceri din Alba, Raul Ciurtin, a făcut o nouă mutare pe piața imobiliară. Este vorba despre o investiție la Cluj, respectiv într-o fabrică de medicamente. Hexagon Retail Properties, controlat de acesta împreună cu familia Dobra și Florin Mariș, a cumpărat ultima fabrică GSK din România, pe terenul căreia intenționează să ridice un mall. 

”Va fi o reconversie a fabricii. În principal vom dezvolta acolo un spaţiu pentru retaileri. Vor fi o demolare parţială şi o extindere“, a spus Florin Mariş, CEO Hexagon, pentru ZF.

“Pentru Hexagon, achiziția la finele anului 2021 a imobilului din Cluj-Napoca deținut de Ferrosan, a fost motivată în primul rând de intentia de diversificare a investițiilor prin dezvoltarea în cadrul grupului a componentei de retail.

Avem în vedere asigurarea dezvoltării unui format de retail axat pe oferirea unui mix de servicii și facilități personalizat zonelor rezidențiale care sunt în expansiune în proximitate“, a declarat Florin Mariș, citat de Economica.net.

Construcția fabricii de suplimente a fost finalizată în 2015, iar proprietatea este localizată strategic cu acces la drumul european E81 și autostrada A3 și poate fi folosită în scopuri multiple – livrări last-mile, logistică sau depozitare.

Spatiul constă într-o clădire separată de birouri de 2.000 mp, aproximativ 3.800 mp de depozite formate din camere curate, temperatura controlată și aproximativ 12.800 mp de teren.

Procesul de vânzare a durat putin peste 1 an, iar finalizarea lui a fost marcată în luna decembrie 2021.

De la industria alimentară, la imobiliare

Raul Ciurtin este unul dintre cei mai importanți antreprenori din Alba, care a deținut Albalact. Ulterior, acesta s-a implicat în proiecte imobiliare de anvergură.

Recent, s-a vorbit despre o altă investiție a companiilor controlate de Ciurtin la Cluj: acesta ar fi cumpărat un centru de eve­nimente şi un hotel de cinci stele în care investeşte 10 milioane de euro.

Surse: Ziarul Financiar, Economica.net

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Șofer din Alba Iulia, cercetat de polițiști. A fost prins în timp ce conducea o mașină, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

etilotest

Un șofer din Alba Iulia este cercetat de polițiști după ce a condus un autoturism, fiind sub influența alcoolului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 26 ianuarie 2022, în jurul orei 15:10, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un bărbat de 60 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Stejarilor din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bătrânii din căminul de vârstnici din Sebeș, afectați emoțional de pandemia de COVID-19: stări de stres sau mici depresii

Publicat

Pandemia de COVID-19 a afectat în mod diferit categoriile sociale. Una dintre cele mai afectate categorii de persoane sunt bătrânii din căminele pentru vârstnici.

Psihologii căminului pentru bătrâni din Sebeș au observat în 2021, că mare parte dintre bătrânii internați în centru au avut stări de stres accentuat, iar pentru a rezolva aceste probleme, psihologii au făcut sesiuni individuale de consiliere cu beneficiarii. 

De remarcat este faptul că toți vârstnicii din centru, dar și toți angajații au fost vaccinați anti-COVID-19, cu cele trei doze, iar bătrânii au fost vaccinați și antigripal, asta reiese din raportul de activitate al Centrului pentru vârstnici din Sebeș. 

În unitatea subordonată primăriei municipiului Sebeș sunt internați 38 de beneficiari, de care se ocupă 20 de angajați pe compartimente, 13 persoane cu pregătire în îngrijirea beneficiarilor și 8 persoane în compartimentul administrativ.

Cum i-a afectat pandemia de COVID-19 pe vârstnici

Potrivit raportului, din cauza pandemiei și restricțiilor impuse de autorități, beneficiarii au fost izolați în centru în perioada 15 iunie – 13 septembrie. Aceștia au avut voie să iasă în oraș doar de patru ori pe săptămână, însă doar pe teritoriul municipiului.

De asemenea aparținătorii au avut voie să vină în vizite, în spațiu deschis, doar dacă au prezentat un certificat verde.

În interiorul centrului, beneficiarii au parte de o serie de activități recreative, de la zone de petrecere a timpului în natură și până la jocuri de societate.

De asemenea au și o zonă în care pot face sport. Personalul s-a ocupat și de realizarea unor activități zilnice pentru petrecerea timpului în interioriul centrului.

Însă, chiar și cu activități, potrivit raportului, majoritatea beneficiarilor, din cauză izolării și a măsurilor de distanțare fizică, s-au observat stări de stres accentuat la majoritatea vârstinicilor.

Ce au făcut psihologii centrului

Psihologii au lucrat îndividual cu beneficiarii care au suferit din cauza izolării. Aceștia au avut parte de consiliere psihologică, prin tehnici specifice terapiei individuale.

Sesiunile s-au axat pe dialogul cu vârstnicii prin a înțelege mai bine situația actuală și evoluția acesteia. De asemenea psihologii au lucrat și pe partea de înlătura sentimentul vârstnicilor că sunt persoane marginalizate sau izolate și pentru a combate noțiunea de ”asistat” sau persoană instituționalizată”, se mai arată în raportul centrului.

Și dintr-o analiză SWOT rezultă că bătrânii au fost afectați mental de pandemia de COVID. Aceștia au avut un nivel ridicat de stres, din cauza izolării sau imposibilitatea de a-și vizita familia acasă. În unele cazuri s-au observat ușoare depresii, se mai arată în documentul citat.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centură ocolitoare în partea de vest a municipiului Sebeș. Va lega DN 7 de DN 67 C – Transalpina, după localitatea Petrești

Publicat

Primăria Sebeș vrea să construiască un drum de ocolire în partea de vest a municipiului. Șoseaua cu două benzi de circulație va avea o lungime de aproximativ 5,5 kilometri și va lega DN 7 de DN 67C – Transalpina.

Drumul va reprezenta o alternativă de transport pentru cetățenii municipiului, turiști și pentru agenții economici – traficul greu. Se urmărește astfel reducerea efectelor negative ale traficului comercial asupra comunității și mediului urban.

Primăria Sebeș a publicat miercuri, 26 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea documentaţiilor tehnico – economice de proiectare necesare pentru realizarea obiectivului de investiţii „Drum de ocolire în partea de vest a municipiului Sebeș”.

Este vorba despre studiu de fezabilitate, studii de teren (geotehnic și topografic), alte studii necesare în vederea proiectării şi realizării obiectivului de investiţii, documentaţii tehnice necesare pentru obţinerea avizelor şi acordurilor, precum şi obţinerea avizelor şi acordurilor, în vederea promovării investiţiei, conform prevederilor legale.

Valoarea totală este estimată la 840.336 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, drumul vizează ocolirea zonei locuite din municipiul Sebeș și localitatea componentă Petrești, cu evitarea tranzitării acestora de către traficul greu.

De asemenea, realizarea acestei investiții reprezintă o alternativă de transport pentru cetățenii municipiului, pentru cei aflați în tranzit precum și pentru agenții economici din zonă.

Se dorește astfel asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea unui trafic rutier în condiții de siguranță și confort, practicabil și în condiții atmosferice deosebite (precipitații, îngheț), prin execuția unei părți carosabile adecvate.

De asemenea, prin realizarea proiectului se dorește:

 • realizarea colectării și scurgerii/evacuării corespunzătoare a apelor pluviale, prin rigole
 • realizarea iluminatului public pe tot traseul drumului
 • realizarea acceselor la proprietăți, acolo unde este cazul
 • asigurarea siguranței circulației prin montarea de parapeți de siguranță , prin marcaje care se vor aplica pe suprafața părții carosabile, pe borduri, care va fi coordonat și armonizat cu semnalizarea verticală (indicatoare de circulație de avertizare, de obligativitate, de informare și orientare, adiționale la indicatoare, etc.)

Traseul drumului de ocolire va avea o lungime de aproximativ 5,5 kilometri, cu două benzi de circulație. Acesta se suprapune în mare măsură cu traseele drumurilor de exploatare agricolă existente în zonă. În prezent nu există șanțuri sau rigole pentru colectarea și scurgerea apelor provenite din precipitații, nu există locuri de întâlnire, de încrucișare, respectiv de depășire pentru autovehicule.

Drumul de ocolire în partea de vest a municipiului Sebeș va lega prin partea de vest a municipiului arterele DN 7 cu DN 67C – Transalpina și va prelua traficul de tranzit pe direcția Șugag – Deva și traficul de material lemnos neprelucrat de pe valea Sebeșului spre unitățile industriale din zona de nord a municipiului. 

Șoseaua va asigura astfel circulația rutiere a autovehiculelor ce se deplasează pe direcțiile Deva – Șugag – Novaci (jud. Gorj) și Sibiu – Șugag – Novaci (jud. Gorj).

Drumul ocolitor va facilita accesul către Transalpina, drumul aflat la cea mai mare altitudine din România, cale de legătură între provinciile istorice Transilvania și Oltenia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate