Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIBERTATEA de după vaccinare. Ce putem și ce nu putem face după ce ne-am vaccinat împotriva Covid-19


Publicat

Doar pentru că ne-am vaccinat, nu înseamnă că am scăpat imediat de toate problemele pandemiei.

Există încă precauții pe care trebuie să le respectăm pentru o vreme, cu scopul de a ne proteja, pe noi și pe cei dragi, de coronavirus, spun experții medicali consultați de CNN.

Zeci de milioane de oameni au fost vaccinați deja în întreaga lume, campaniile de imunizare oferind speranța unei întoarceri la normalitate, după un an de pandemie.

Evident, persoanele imunizate au mult mai puține șanse să se infecteze sau, dacă se infectează, să dezvolte simptome grave ale bolii. Doar că lucrurile sunt încă departe de sfârșit scrie Libertatea.

În primul rând, nu toată lumea a fost vaccinată, astfel că virusul se răspândește încă, inclusiv în rândul populației din țările care au cele mai rapide campanii de imunizare, precum Israel sau Marea Britanie.

Apoi, rămân numeroase semne de întrebare. Cât de eficient este actualul vaccin în fața noilor variante ale virusului? Cât de mult durează imunitatea? Persoanele vaccinate mai pot transmite virusul?

Până când vor afla răspunsul sigur la toate aceste întrebări și până când majoritatea populației va fi vaccinată, astfel încât transmiterea virusului să încetinească substanțial, experții au o recomandare: toată lumea, inclusiv persoanele vaccinate cu două doze, trebuie să respecte în continuare regulile elementare care previn răspândirea virusului.

Vaccinul mă va proteja?

În ghidul de vaccinare  publicat de guvernul britanic se  precizează cp durează câteva săptămâni până când corpul dumneavoastră creează o protecție împotriva vaccinului.

Ca toate medicamentele, niciun vaccin nu este complet eficient, deci trebuie să continuați să luați măsurile de precauție recomandate pentru a evita infecția. Unele persoane se pot îmbolnăvi de COVID-19 în pofida vaccinării, dar acest lucru ar trebui să fie mai puțin grav.

Pot să transmit COVID-19 cuiva, după ce mi s-a administrat vaccinul?

Vaccinul nu vă poate îmbolnăvi de COVID-19, iar un tratament cu două doze va reduce șansa ca dumneavoastră să vă îmbolnăviți grav. Nu știm încă dacă va preveni îmbolnăvirea sau transmiterea virusului altor persoane mai departe, dar ne așteptăm să reducă acest risc.

Prin urmare, este important să urmați îndrumările din zona dumneavoastră pentru a-i proteja pe cei din jur. Pentru a vă proteja pe dumneavoastră și familia, prietenii și colegii dumneavoastră, trebuie totuși:

•să mențineți distanțarea socială

•să purtați o mască

•să vă spălați mâinile cu atenție și frecvent

Pot să renunț la mască?

Pe scurt, răspunsul este nu. Și există cinci motive pentru asta.

1. vaccinul nu oferă 100% protecție.

Chiar și cel mai bun vaccin oferă o protecție de 95%. Asta înseamnă că există o șansă de 5% să ne infectăm sau chiar mai mult, în cazul vaccinului AstraZeneca, care potrivit Agenției Europene pentru Medicamente are o eficiență de aproximativ 60%.

2. fiecare persoană este diferită, astfel că sistemul imunitar va răspunde în mod diferit după vaccinare.

Este și unul dintre motivele pentru care experții insistă ca toată lumea să primească a doua doză – rapelul – conform unui calendar recomandat

„Mă uit la datele din studiile clinice și văd că după o singură doză, unii oameni au avut un nivel mare de anticorpi, alții nu au avut un astfel de răspuns”, spune pentru CNN doctorul Peter Hotez, profesor și decan la Școala Națională de Medicină Tropicală din cadrul Baylor College of Medicine din Houston

„Deci motivul major pentru a doua doză este ca toată lumea să aibă un răspuns (imunitar). Dacă primești doar o doză, nu știi exact cum reacționezi”, spune el.

Important, nivelul maxim de imunitate este atins la două-trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doze.

3. rămâne problema variantelor mutante ale virusului.

Experții au avertizat deja că anticorpii produși după îmbolnăvirea anterioară cu COVID ar putea să nu ne protejeze în cazul unei reinfectări cu varianta din Africa de Sud, spre exemplu.

„Dacă (noua tulpină) va deveni dominantă, experiența colegilor noștri din Africa de Sud ne-a indicat că chiar dacă te-ai infectat cu versiunea originală a virusului, tot există o șansă mare de reinfectare”, a declarat doctorul Anthony Fauci, director al Institutului Național de Boli Infecțioase și Alergii.

Există și varianta ca actualele vaccinuri să nu ofere protecție deplină în fața noilor variante ale virusului.

4. chiar dacă ne-am vaccinat, am putea răspândi în continuare virusul.

„Nu știm încă dacă vaccinarea înseamnă că nu mai suntem purtători ai virusului.

Adică dacă oamenii care au căpătat imunitate mai pot transmite totuși virusul altor persoane”, spune doctorul Leana Wen, specialistă în medicina de urgență și profesoară la George Washington University Milken Institute School of Public Health.

„Este posibil ca și cineva să fie vaccinat și să fie un purtător asimptomatic al virusului”, spune Wen. „Ar putea să nu arate simptomele, dar să poarte virusul în căile nazale, astfel că atunci când vorbește, respiră sau strănută să îl transmită mai departe”, spune ea.

5. este neclar deocamdată cât durează imunitatea, deși există unele estimări. Este foarte posibil ca vaccinurile să fie administrate din nou în următoarele luni sau în următorii ani.

Prin urmare, spun experții, până când vom ști exact cât durează protecția și cum funcționează în fața noilor variante este necesar să ne protejăm pe noi și pe ceilalți din jur, purtând mască.

Când pot să mă întâlnesc cu familia și prietenii?

Este important de știut dacă toată lumea a fost vaccinată, spun experții și dacă reuniunea are loc afară sau înăuntru.

„Este probabil destul de sigur să te vezi cu alte persoane deja vaccinate, dacă toată lumea a primit ambele doze și a așteptat câteva săptămâni”, explică Wen, cu referire la reuniunile din spațiile exterioare.

Dacă reuniunea are loc într-o încăpere, „atunci va exista un nivel de risc”, explică medicul, în special ținând cont de variantele mai contagioase ale virusului, care reduc eficiența vaccinului.

„Riscul va fi mult mai mic decât în cazul în care nu am fi vaccinați, dar riscul există, pentru membrii familiei care nu au fost încă vaccinați”, spune Wen.

„Dacă vrei să petreci timp cu nepoții în casă, cel mai sigur mod de a face lucrul ăsta este să te carantinezi timp de zece zile înainte”, explică Wen.

Și încă o dată, spun experții, doar pentru că te-ai vaccinat, asta nu îți reduce responsabilitatea. Ar trebui să porți în continuare mască și să respecți distanțarea socială.

Când pot să mănânc înăuntru la restaurant, să merg la un concert sau la un meci?

Experții citați de CNN spun că spațiile interioare ale restaurantelor sunt locuri propice pentru transmiterea virusului. Și asta parțial pentru că oamenii nu pot purta măști în timp ce mănâncă, iar aerosolii emiși se răspândesc prin încăpere.

Un alt motiv este că cele mai multe restaurante nu au un sistem de filtrare a aerului, astfel că spațiile sunt ventilate. Chiar și cu vaccinul făcut, riscăm să ne expunem la infectare și să devenim un purtător asimptomatic.

Experții cred că regula distanțării nu ajută în încăperile închise. „Cred că cei doi metri nu sunt suficienți în interior. Trebuie să ai o ventilație bună în bar sau restaurant”, spune Linsey Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Virginia Tech.

Marr, care a studiat transmiterea virusului și a scris un studiu pe tema răspândirii acestuia prin aerosoli, spune că deocamdată evită spațiile închise ale restaurantelor.

Dar evenimentele sportive sau concertele?

„Odată ce suntem vaccinați, un eveniment sportiv sau un concert în aer liber este probabil sigur, dacă există distanțare socială și lumea poartă măști”, spune Wen.

”Însă este probabil sigur să evităm spațiile aglomerate din interior, chiar dacă ne-am vaccinat”, spune ea.

Pot călători dacă m-am vaccinat?

Unii experți sunt reticenți. „Vreau să subliniez că acum nu este timpul pentru a călători, pur și simplu, în țară sau peste hotare”, spune doctorul Rochelle Walensky, noul director al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Această recomandare se aplică și oamenilor care s-au vaccinat, spune Fauci, care este consilier medical al Casei Albe.

„Faptul că suntem vaccinați nu înseamnă că acum avem un permis pentru călătorie”, a spus Fauci la CNN.

„Evident, dacă trebuie să călătorești și este esențial, atunci trebuie să faci asta. Dar nu vreau ca oamenii să creadă că doar pentru că s-au vaccinat, recomandările privind sănătatea publică nu se mai aplică”, a adăugat Fauci.

Surse: CNN, Libertatea.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Triscian

  vineri, 05.02.2021 at 14:22

  Si inca o intrebare:
  Merita sa ma vaccinez?
  Pe scurt, răspunsul este nu. „Vaccinul” nu va garaneaza, practic, nimic. Va trebui sa te comporti ca si cum NU ai fi vaccinat, singura promisiune fiind ca nu vei face o forma grava de boala. Acelasi lucru se intampla si fara sa-ti faci vreo injectie: 80% dintre cei infectati fac o forma usoara de boala. Big Pharma poate sa faca o gramada de bani vanzand ser fiziologic la pret de „vaccin minune”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Patru din zece români și-au redus consumul de carne. Câți spun că țin post. Studiu

Publicat

Patru din zece români spun că și-au redus consumul de carne în ultimele 12 luni, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post, potrivit unui studiu.

92% din consumatorii de carne consumă carne de două ori pe săptămâna, cel puţin. Cu toate acestea, nu sunt puţini nici cei care susţin că şi-au redus consumul de carne în ultimul an (39%).

“Dacă ne uităm în meniul consumat în ultimele 4 săptămâni, descoperim că tinerii de până în 24 de ani consumă în măsură mai mare decât celelalte categorii de vârstă mezeluri vegetale sau înlocuitori de carne – şi asta nu ca opţiune pentru a posti. Este posibil că acest lucru să ne semnalizeze un trend pe care producătorii de carne l-ar putea capitaliza pentru a nu pierde legătura, pe termen mediu şi lung, cu aceşti potenţiali consumatori”, declară Vasi Dragomir, Consumer & Shopper Insights Leader, NielsenIQ România.

Şi pentru că se apropie Postul Paştelui, tot din studiu aflăm că 36% din respondenţi susţin că ţin post din când în când, iar 61% dintre aceştia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post.

Vezi și POSTUL PAȘTELUI 2021: Când începe cel mai lung și aspru post din an. Interdicțiile perioadei și zilele cu dezlegare la pește

9 din 10 români cumpără carne cel puţin o dată pe săptămână.

Tinerii cumpără carne cu o frecvenţa mai mare comparativ cu cei mai în vârstă. La cea mai recentă achiziţie, 87% dintre cumpărătorii de carne declara că au cumpărat carne neprocesată în timp ce 36% au au optat pentru mezeluri. Diferenţa dintre cele două categorii de carne este mai vizibilă în rândul celor mai în vârstă (45-59 de ani).

91% dintre aceştia au optat pentru carne neprocesată la ultima cumpărătură, pe când doar 33% pentru mezeluri.

Preferinţele faţă de tipul de carne variază tot în funcţie de vârstă. Există o probabilitate mai mare ca cei tineri să cumpere carne din pui (79% din cumpărătorii de 18 – 24 de ani) în timp ce categoria celor mai în vârstă să aleagă mai des carne de porc (72% din cumpărătorii de 45-59 de ani).

În ceea ce priveşte capacitatea de a influenţa alegerea magazinului, carnea neprocesata este în top, 67% dintre cumpărători spunând că acest tip de carne a contat cel mai mult pentru alegerea magazinului unde să meargă la cumpărături.

Carnea gătită în casă este consumată cel mai des (75%) şi pare că ocupă un loc central în meniul zilnic al românilor. Originea locală inspiră calitate ridicată în categoria “food”, în general, şi în legătură cu carnea în special.

Studiul s-a desfăşurat online, în perioada octombrie- noiembrie 2020. Eşantionul cuprinde 1000 de respondenţi, utilizatori de internet, din mediul urban, cu vârstă cuprinsă între 18-59 de ani.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 81 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența în municipii, orașe și comune din județ

Publicat

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost înregistrate 81 de cazuri noi COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba miercuri, 3 martie.

De la începutul pandemiei, 15.831 de persoane au fost confirmate pozitiv în județul Alba. Dintre acestea, 14412 de persoane au fost declarate vindecate. De asemenea s-au înregistrat 425 decese.

Marți, în Alba au fost prelucrat 744 probe (387 la SJU si 357 la DSP). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 172979.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (54 cazuri noi)

Alba Iulia – 25

Aiud – 10

Sebeș – 6

Blaj – 4

Cugir – 4

Ocna Mureș – 4

Câmpeni – 1

Rural (27 cazuri noi)

Ighiu – 3

Lunca Mureșului – 3

Mihalț – 3

Unirea – 3

Valea Lungă – 3

Șona – 2

Șugag – 2

Cricău – 1

Doștat – 1

Jidvei – 1

Pianu – 1

Rădești – 1

Sâncel – 1

Șibot – 1

Vințu de Jos – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba (17 februarie – 2 martie) 2,35 (anterior 2,38).

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19:

Alba Iulia – 417 cazuri – 5,45 (anterior 5,58)

Teiuș – 18 cazuri – 2,48 (anterior 3,16)

Sebeș – 100 cazuri – 3,04 (anterior 3,34)

Aiud – 38 cazuri – 1,49 (anterior 1,46)

Cugir – 31 cazuri – 1,20 (anterior 1,28)

Ocna Mureș – 19 cazuri – 1,36 (anterior 1,14)

Blaj – 26 cazuri – 1,25 (anterior 1,30)

Abrud – 5 cazuri – 0,95 (anterior 0,95)

Câmpeni – 5 cazuri – 0,67 (anterior 0,54)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,52)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri în perioada 17 februarie – 2 martie – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 30 cazuri – 11,39 (anterior 11,39)

Mihalț – 23 cazuri – 7,02 (anterior 6,11)

Ponor – 4 cazuri – 5,86 (anterior 5,86)

Doștat – 4 cazuri – 3,91 (anterior 2,93)

Unirea – 15 cazuri – 3,04 (anterior 2,43)

Crăciunelu de Jos – 6 cazuri – 2,80 (anterior 2,80)

Lunca Mureșului – 7 cazuri – 2,71 (anterior 1,93)

Berghin – 5 cazuri – 2,61 (anterior 2,61)

Valea Lungă – 8 cazuri – 2,52 (anterior 1,58)

Pianu – 9 cazuri – 2,51 (anterior 2,23)

Cricău – 5 cazuri – 2,49 (anterior 2,49)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Livezile – 3 cazuri – 2,46 (anterior 2,46)

Ciugud – 8 cazuri – 2,45 (anterior 2,76)

Rădești – 3 cazuri – 2,30 (anterior 2,30)

Lopadea Nouă – 6 cazuri – 2,29 (anterior 2,29)

Șibot – 5 cazuri – 2,05 (anterior 2,05)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Apel al autorităților: Persoanele care nu pot ajunge să facă vaccinul, să anunțe. Nici o doză nu trebuie irosită

Publicat

Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare, a declarat că dozele de vaccin sunt limitate și nu trebuie irosite. De aceea, persoanele care nu se pot prezenta la centrele de vaccinare când sunt programate, sunt rugate să anunțe acest lucru.

Potrivit procedurilor, dacă rămân doze de vaccin împotriva Covid-19 care nu sunt folosite, personalul din centrele de vaccinare trebuie să sune persoane programate în zilele următoare.

Prioritate trebuie să aibă, însă, persoanele vulnerabile, care sunt imunizate în etapa a II-a a campaniei de vaccinare, a declarat Andrei Baciu.

„Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat o astfel de situație. Știm ce trebuie să facem, apelăm pe cineva de-a doua zi. Nu vrem să aruncăm doze sub nicio formă”, a spus acesta.

Astfel, persoanele care nu se pot prezenta în ziua și la ora la care au fost programate la vaccinare pot suna la call center, la numărul 021.414.442. Acestea vor fi, de asemenea, reprogramate.

Sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Școala Gimnazială din Abrud va fi reabilitată și modernizată. Proiectul tehnic, lansat la licitație. LISTA lucrărilor propuse

Publicat

Corpul principal al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Abrud va fi reabilitat și modernizat. De asemenea, se propune construirea unei anexe și a unui depozit de lemn, dar și amenajarea unui teren de sport și a incintei. Primăria Abrud a lansat miercuri o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

Primăria Abrud a lansat miercuri, 3 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de executie, verificarea tehnică de calitate și întocmire aviz, asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul „Reabilitare si modernizare clădire (corp principal Școala Gimnazială), desființare centrală termică, construire anexă și depozit de lemn, amenajare teren sport și incintă”.

Valoarea totală estimată este de 232.076,78 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, se propun următoarele lucrări de bază: 

Reabilitare și modernizare corp principal – Școala Gimnazială

Se propune reabilitarea și modernizarea clădirii pentru crearea unui spațiu care să permită desfășurarea în condiții optime a activităților educaționale.

În acest scop se propun următoarele intervenții: reparații șarpantă și învelitoare; termosistem; intervenții la interiorul clădirii; intervenții la exteriorul clădirii.

 • înlocuirea elementelor din lemn deteriorate ale șarpantei și ignifugarea lor, înlocuirea învelitoarei, jgheaburilor și burlanelor, aplicarea de folie hidroizolantă peste noua astereală, înlocuirea șipcilor și contrașipcilor,
 • termoizolarea pereților exteriori cu vată bazaltică de 15 cm, termoizolarea soclului cu polistiren ignifugat de 5 cm,
 • refacerea finisajelor, pardoselilor, peretiilor interiori, refacere balustradă interior,

 • mascarea conductelor de instalații,
 • recompartimentarea zonei bibilioteci și refuncționalizarea laborator chimie în cabinet medical,
 • montare glaf la exteriorul ferestelor,
 • înlocuirea obiectelor sanitare, amenajare grup sanitar și refacere rampe de acces pentru persoane dizabilități,
 • realizarea de instalații cu rol de securitatea la incendiu,

Construire depozit lemne

Se propune realizarea unei clădiri pentru depozitarea necesarului de lemne cu regimul de înălțime P (pentru încălzirea spațiilor interioare din incinta și obținerea apei clade) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm. (zidaria portantă va fi realizată din cărămidă ecologică). Șarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Clădirea va fi prevăzută cu trotuar de gardă, cu panta spre exterior de 2 %.

Finisaje exterioare: tencuieli decorative (culoare alb) și tâmplărie PVC alb cu geam termopan.

Finisaje interioare: tencuieli driscuite, zugrăveli lavabile, ciment sclivisit.

Construire anexă (ct, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport)

Se propune realizarea unei anexe cu regimul de înălțime P (în care se va amplasa centrala termică, atelier, vestiare și depozit pentru terenul de sport) având un sistem constructiv mixt din cadre de beton armat și zidărie portantă de 25 cm.

Zidurile interioare de compartimentare se vor realiza din cărămidă de 25 cm, 15 cm respectiv 12 cm. Şarpanta se va realiza din lemn de răşinoase, ecarisat și ignifugat și va sprijini pe placa de beton armat de peste parter, iar învelitoarea va fi din țiglă ceramică.

Construire teren sport acoperit

Se propune realizarea unui teren de sport acoperit, având o structură metalică (profile rectangulare din oțel) pe care este tensionată o pânză PVC cu inserție textilă, impermeabilă, de culoare gri, în vederea protejării terenului de intemperii (ploaie, zăpadă, vânt, soare, etc.), laterealele fiind închise cu perdea culisantă, pe o înălțime de 2 m. Pe toată suprafața terenului se va realiza o placă slab armată de beton, pe care va fi aplicat gazon sintetic.

Amenajare incintă (refacere împrejmuire, amenajare alei și zone verzi)

Se propune corectarea sistematizării verticale a terenului din incintă, pentru dirijarea apelor pluviale. Se va reface împrjmuirea incintei, având înălțimea de 1,20 m la limita de proprietate dinspre strada Cloșca, respectiv 2 m pe restul conturului incintei.

Gardul va fi realizat din stâlpi metalici și panouri din fier forjat. Aleile din incintă vor fi realizate cu dale de beton, montate în șapă de beton, prevăzute cu pante pentru direcționarea apelor pluviale.

Zonele verzi vor fi amenajate cu gazon de trafic intens.

Desființare centrală termică existentă

Clădirea în care este amplasata centrala termică este într-o stare avansată de degradare. Aceasta este propusă pentru desființare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate