Connect with us
Publicitate

ABRUD

Libertatea: România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama procesului cu Gabriel Resources

Publicat

Pe 1 februarie expiră termenul la care România poate trimite către UNESCO scrisoarea prin care să ceară ca Roşia Montană să intre în patrimoniul mondial. Dacă termenul este depăşit, dosarul nu va putea fi discutat la vară, la reuniunea forului internaţional, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

  • Proiectul minier Roşia Montană a fost blocat în 2013, în urma protestelor masive din Bucureşti.
  • Firma care încearcă să obţină acordul pentru începerea exploatării cere de la statul român despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari din această cauză.
  • De teamă să nu piardă procesul, Guvernul nu vrea să înscrie Roşia Montană în patrimoniul mondial şi amână luarea unei decizii.
  • Autorităţile spun că situl poate fi conservat între timp şi din fonduri naţionale, până când va ajunge în patrimoniul UNESCO. Localnic: „Totul e în paragină. Este un loc al plângerii”

Anul viitor va expira şi raportul experţilor internaţionali care recomandă includerea Roşiei în patrimoniul mondial, iar asta ar însemna că tot procesul ar trebui refăcut.

Ceea ce ar conduce la alţi ani pierduţi. Includerea Roşiei în patrimoniul mondial este o măsură care figurează în programul de guvernare al PNL, însă luarea unei decizii trenează, iar Libertatea a încercat să afle de ce.

Citește și: Tânăr din Roșia Montană, la procesul de la Washington dintre România și Gabriel Resources, în ultima zi de audieri

Sunt patru ministere care trebuie să trimită puncte de vedere, înainte ca propunerea să meargă la UNESCO: Ministerul Justiţiei, al Finanţelor, de Economiei şi MAE.

„Azi au plecat cererile de puncte de vedere către ministere, aşteptăm răspunsul lor”, a declarat pentru Libertatea ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. El spune că, dacă ar fi după el, „şi astăzi” ar trimite scrisoarea către UNESCO.

Citește știrea completă pe: libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax