Connect with us
Publicitate

ABRUD

Tânăr din Roșia Montană, la procesul de la Washington dintre România și Gabriel Resources, în ultima zi de audieri

Publicat

Un tânăr antreprenor din Roșia Montană a ajuns vineri la Washington, unde se desfășoară arbitrajul Gabriel Resoures vs. România, potrivit Mining Watch Romania. Vineri, 13 decembrie 2019, este ultima zi de audieri în acest proces.

„Deși Roșia Montană înseamnă pentru arbitrii bani, bani și iar bani, putea să fie despre oameni și daunele morale aduse acestora prin felul în care proiectul a dezbinat comunitatea. Sau despre natură și faptul că voiau să ne otrăvească Apusenii cu cianură. Sau despre vestigiile istorice care vorbesc despre trecutul și identitatea noastră amenințate cu dispariția.

Dar părerea noastră, a localnicilor nu contează în arbitraj. Drept urmare, putem participa timp de 2 zile doar ca observatori. Dar putem trimite mesajele noastre arbitrilor și să le spunem că ne pasă de Roșia Montană” este mesajul său postat pe contul de Facebook al celor de la Mining Watch.

Adrian Petri este un reprezentant neoficial al comunităţii din Roşia Montană şi a mers la Washington pentru a face cunoscute doleanţele celor care au mai rămas la Roşia Montană şi care doresc includerea zonei în patrimoniul UNESCO.

Prezenţa lui Adrian Petri la Washington se datorează unei organizaţii de mediu din SUA care a facilitat deplasarea tânărului antreprenor din Roşia Montană.

Vineri, 13 decembrie 2019, au loc ultimele audieri în cauza de la Tribunalul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID).

Comunitatea Declic a iniţiat un demers prin care se poate transmite un email cu un mesaj către cei trei arbitri care judecă litigiul:

”Roşia Montană este casa tuturor românilor – pentru frumuseţea sa naturală, pentru unicitatea sa culturală şi, mai important, pentru inspirația şi, ulterior, unirea unei întregi ţări din spatele cauzei sale. De asemenea, este casa mea şi vă chem pe dumneavoastră să o protejaţi şi să nu o distrugeţi. Este locul de naştere al rezistenţei româneşti” se arată în prima parte a mesajului de întâmpinare al Declic.

Cum se apără statul român. Potrivit siteului celor de la ICSID, ”Gabriel Resources” este reprezentată de White & Case din Washington DC, o firmă care își propune ”să ajute companiile, guvernele și instituțiile financiare să își atingă ambițiile globale”.

De cealaltă parte, România a apelat la consorțiul format din LALIVE Geneva și Leaua & Asociații din București. Statul a mai apelat la acest consorțiu și în cazul unui litigiu început în 2010 la Tribunalul Arbitral ICSID, reușind să evite plata a aproape 500 de milioane de dolari către Hassan Awdi, Entreprise Business Consultants Inc și Alfa El Corporation, într-un alt caz celebru: Rodipet.

 Pe siteul ICSID a fost publicat documentul care arată cum se apără Statul Român de acuzațiile formulate de investitorul canadian, care solicită o despăgubire de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer din Munții Apuseni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax