Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

Tânăr din Roșia Montană, la procesul de la Washington dintre România și Gabriel Resources, în ultima zi de audieri

Publicat


Un tânăr antreprenor din Roșia Montană a ajuns vineri la Washington, unde se desfășoară arbitrajul Gabriel Resoures vs. România, potrivit Mining Watch Romania. Vineri, 13 decembrie 2019, este ultima zi de audieri în acest proces.

„Deși Roșia Montană înseamnă pentru arbitrii bani, bani și iar bani, putea să fie despre oameni și daunele morale aduse acestora prin felul în care proiectul a dezbinat comunitatea. Sau despre natură și faptul că voiau să ne otrăvească Apusenii cu cianură. Sau despre vestigiile istorice care vorbesc despre trecutul și identitatea noastră amenințate cu dispariția.

Dar părerea noastră, a localnicilor nu contează în arbitraj. Drept urmare, putem participa timp de 2 zile doar ca observatori. Dar putem trimite mesajele noastre arbitrilor și să le spunem că ne pasă de Roșia Montană” este mesajul său postat pe contul de Facebook al celor de la Mining Watch.

Adrian Petri este un reprezentant neoficial al comunităţii din Roşia Montană şi a mers la Washington pentru a face cunoscute doleanţele celor care au mai rămas la Roşia Montană şi care doresc includerea zonei în patrimoniul UNESCO.

Prezenţa lui Adrian Petri la Washington se datorează unei organizaţii de mediu din SUA care a facilitat deplasarea tânărului antreprenor din Roşia Montană.

Vineri, 13 decembrie 2019, au loc ultimele audieri în cauza de la Tribunalul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor din cadrul Băncii Mondiale (ICSID).

Comunitatea Declic a iniţiat un demers prin care se poate transmite un email cu un mesaj către cei trei arbitri care judecă litigiul:

”Roşia Montană este casa tuturor românilor – pentru frumuseţea sa naturală, pentru unicitatea sa culturală şi, mai important, pentru inspirația şi, ulterior, unirea unei întregi ţări din spatele cauzei sale. De asemenea, este casa mea şi vă chem pe dumneavoastră să o protejaţi şi să nu o distrugeţi. Este locul de naştere al rezistenţei româneşti” se arată în prima parte a mesajului de întâmpinare al Declic.

Cum se apără statul român. Potrivit siteului celor de la ICSID, ”Gabriel Resources” este reprezentată de White & Case din Washington DC, o firmă care își propune ”să ajute companiile, guvernele și instituțiile financiare să își atingă ambițiile globale”.

De cealaltă parte, România a apelat la consorțiul format din LALIVE Geneva și Leaua & Asociații din București. Statul a mai apelat la acest consorțiu și în cazul unui litigiu început în 2010 la Tribunalul Arbitral ICSID, reușind să evite plata a aproape 500 de milioane de dolari către Hassan Awdi, Entreprise Business Consultants Inc și Alfa El Corporation, într-un alt caz celebru: Rodipet.

 Pe siteul ICSID a fost publicat documentul care arată cum se apără Statul Român de acuzațiile formulate de investitorul canadian, care solicită o despăgubire de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer din Munții Apuseni.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Din 26 ianuarie, adio gălăgie și petreceri în cartier. Amenzi mari și muncă în folosul comunității, dacă îți deranjezi vecinii

Publicat

amenzi galagie

Din 26 ianuarie 2020, cei care vor face gălăgie și își vor deranja vecinii, vei plăti amenzi mai mari. Dacă o vor face repetat, vor şi munci în folosul comunităţii. Modificările la Legea 61/1991 privind sancţionarea încălcării normelor de convieţuire socială intră în vigoare iar amenzile sunt usturătoare. Cei care organizează petreceri private în corturi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Site unic pentru beneficiarii de servicii sociale, lansat de Ministerului Muncii. 39 de formulare pot fi transmise deja online

Publicat

Un site care oferă informaţii şi documente despre toate cele 180 de servicii şi beneficii sociale a fost lansat de Ministerul Muncii și Protecției sociale. Acesta a fost conceput pentru a facilita accesul cetățenilor la informații și documente specifice, potrivit reprezentanților ministerului. Site-ul servicii.mmuncii.gov.ro, a fost gândit astfel încât persoanele care au nevoie de informaţii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Înşelăciuni pe Facebook, în numele părintelui Constantin Necula. Mesajul preotului, pentru a nu cădea în plasa hoților

Publicat

necula

O persoană necunoscută a creat mai multe profiluri pe Facebook în numele preotului Constantin Necula de la Sibiu, cunoscut publicului pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri, iar mai apoi a încercat să obţină bani de la persoane publice. Schema înşelăciunii a fost dată în vileag de Mirela Retegan, creeatoarea fenomenului Gaşca Zurli. După […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Alertă de călătorie emisă de MAE. Hong Kong a activat nivelul de alertă „Urgență” cel mai ridicat, din cauza Coronavirusului

Publicat

Ministerul de Externe avertizează românii care se află sau vor să călătorească în regiunile administrative speciale ale Chinei, respectiv Hong Kong și Macao, că autoritățile locale au activat nivelul de alertă „Urgență” cel mai ridicat, din cauza infecției de tip pneumonie virală, „Coronavirus”. „Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate