Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liceul de Artă a primit numele Reginei Maria. Principele Radu: „Ați fost inspirați să vă legați numele de această personalitate”

Publicat

YouTube video

Una dintre „cele mai durabile personalități ale istoriei noastre”, Regina Maria, cum a descris-o Principele Radu, dă numele Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia. Printr-o ceremonie prilejuită de aniversarea a 91 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria, marți, 15 octombrie 2013, a fost dezvelită noua placă a instituţiei de învăţământ, Liceul de Arte „Regina Maria”. La eveniment au participat Alteța Sa Regală Principele Radu, primarul Mircea Hava, președintele Consiliului Județean, directorul liceului, Grig Udrea, personalități din oraș, întreg corpul profesoral și elevii.

Principele Radu a fost întâmpinat în curtea școlii în mod tradițional, cu pâine și sare, în aplauzele sutelor de oameni prezenți. Corul elevilor de la Liceul de Muzică și Arte Plastice a cântat imnul României, „Deșteaptă-te, române” și Imnul Regalității, „Trăiască Regele”. Dezvelirea plăcii de marmură a fost oficializată printr-un cuvânt de binecuvântare din partea Arhiepiscopului Alba Iuliei, ÎPS Irineu.

YouTube video

Principele Radu i-a înmânat directorului acceptul Casei Regale a României pentru denumirea Liceului de Artă „Regina Maria”.

„Majestatea Sa Regina Maria a fost iubitoare și colecționară de artă, a susținut numeroase personalități artistice și literare cu burse și bani, este autoarea unor scrieri memorialistice, versuri, povești, așa că numele Majestății Sale se asociază minunat și onorant pentru noi cu sintagma Liceul de Artă”, a spus directorul liceului, Grig Udrea, în discursul său.

„Aţi fost foarte inspiraţi, patrioți și, într-un anume fel, vizionari, să vă legaţi numele de una dintre cele mai durabile personalităţi din istoria noastră. Fie ca acest al zecelea deceniu de la încoronare să nu fie unul al uitării ci unul al aducerii aminte. Ziua de 15 octombrie să nu fie o sărbătoare formală ci una a construcției, în toate domeniile care le erau dragi Regilor Ferdinand și Maria: învățământul, economia, meșteșugurile populare, tradițiile, artele, știința, diplomația, muzica și toate celelalte”, a spus principele Radu, după dezvelirea plăcii.

YouTube video

Alături de Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu face, în această perioadă, trei tururi simbolice pentru a onora memoria Reginei Maria. Au fost la Balcic, unde se odihnește inima Reginei, la Chișinău și la Alba Iulia, locul încoronării ei.

Primarul Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, au vorbit despre însemnătatea Coroanei Regale pentru Alba Iulia. Vedeți mai jos discursurile complete ale oficialităților.

Profesorul Octavian Marcu le-a împărtășit celor prezenți câteva dintre cele mai importante momente din istorie în care destinul Reginei Maria s-a întâlnit cu cel al patriei sale adoptive, România.

YouTube video

În finalul ceremoniei, profesorii Liceului de Artă „Regina Maria” au primit, din partea Principelui Radu, insigne cu simbolul Coroanei.

Liceul de Arte s-a format pe structura Secţiei de Muzică şi Arte plastice din cadrul Şcolii generale nr. 1, „Vasile Goldiş” din Alba Iulia şi a şcolii cu program de muzică şi arte plastice. Astfel, secţia de muzică şi arte plastice a fost înfiinţată în anul 1971, urmând ca în 1990 să fie înfiinţată şcoala cu program de muzică şi arte plastice.

YouTube video

YouTube video

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. gaga

    marți, 15.10.2013 at 15:03

    l-a zid cu ei asa cum l-au pus ei pe Antonescu !!!

  2. IOANA RUSU

    marți, 15.10.2013 at 22:30

    Serios, gaga? de ce nu iti dai numele adevarat? esti fascist ? du-te si imprastie frustari si ura in alta parte!

  3. IOANA RUSU

    marți, 15.10.2013 at 22:31

    frustrari sorry

  4. macedonski

    miercuri, 16.10.2013 at 18:43

    fara ierarhie!!!

  5. anghel cosmin

    vineri, 18.10.2013 at 22:51

    inima reginei maria nu se mai afla la balcic ci la bran

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax