Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Licitația, bat-o vina: Terasele sezoniere din Cetatea Alba Carolina nu umbresc nici acum plimbările albaiulienilor


Publicat

În Cetatea Vauban din Alba Iulia, cafeaua și băuturile răcoritoare se beau sub acoperiș, fie vară, fie iarnă. Asta nu din cauză că albaiulienii nu ar prefera relaxarea sub cerul liber, ci pentru că în municipiul-cetate terasele întârzie să fie deschise. Deși au trecut deja aproape trei luni în care temperaturile de afară indică peste 25 de grade Celsius, pe traseele fortificației Vauban nu se vede nici picior de umbrelă sau mobilier de terasă, iar de vină pentru asta nu sunt patronii, ci administrația locală, care nu mai contenește, de luni bune, să finalizeze închirierea terenurilor aferente acestora. Licitația, „bat-o vina”, mănâncă nervii proprietarilor de terase și timpul reprezentanților primăriei, dar, în lipsa acesteia, Şanțurile Cetății rămân pustii.

Dacă la sfârșitul lunii aprilie, consilierii locali ai municipiului au reușit să aprobe caietul de sarcini al licitației și contractul-cadru, aruncând o rază de speranță asupra problemei, în mijlocul lunii mai, vestea privind data licitației încă nu a venit. Cunoscute până la această dată (și este deja aproape începutul  lunii iunie) sunt doar cele 13 locaţii în care vor fi amplasate “trăsuri de epocă”, în zona Obeliscului și a Porții a III-a, pe marginea Pieții Cetății, lângă Clădirea Ierihon, în apropierea Catedralei Reîntregirii și a Catedralei Romano-Catolice, unde se pot comercializa produse alimentare ce nu necesită preparare, inclusiv produse de patiserie şi cofetărie, produse artizanale de tip suveniruri sau cele care marchează evenimente, festivaluri cu tematică, sărbători religioase sau laice, lucrări de artă proprii ale artiştilor plastici, presă, cărţi, materiale de prezentare şi promovare a Cetăţii şi a oraşului Alba lulia, flori.

Dintre acestea, patru locaţii, în apropierea celor două catedrale, sunt rezervate produselor artiştilor plastici şi ale artizanilor. Nici pentru acestea nu a fost făcută încă publică ziua în care va avea loc licitația.

Nou termen de la primărie pentru licitație: „În două săptămâni”

Întrebați despre acest subiect, reprezentanții Primăriei Alba Iulia au reușit să scoată pe tapet un nou termen la care ar putea avea loc licitația pentru terasele sezoniere: „peste două săptămâni”. Aceștia susțin că anunțul de licitație va fi dat presei în cursul acestei săptămâni și că, după expirarea termenului de 10 zile de publicitate, se va trece la procedura de atribuire prin închiriere. Pe scurt, mai așteptăm.

Norocul albaiulienilor care au dorit să se bucure de vara timpurie din acest an au fost evenimentele organizate în municipiu și care, cel puțin pentru scurte perioade, au populat Cetatea cu terase și corturi temporare, deschise strict pe durata acestora. Zilele municipiului au trecut însă, iar cele câteva terase provizorii amplasate în Piața Cetății vor dispărea și ele. Singurul loc de promenadă din zona piațetei va rămâne Terasa Carolina, afacerea recreativă a constructorului “Grup Corint” și care, spre deliciul patronului, este plină până la refuz, în zilele însorite, de turiști și localnici.

Şase terase sezoniere pe Șanțuri și alte două în Piața Cetății

Potrivit administrației locale, după încheierea procedurii de închiriere, pe Șanțurile Cetății Alba Carolina vor fi amenajate şase terase sezoniere în timp ce în zona Pieței Cetății vor fi amenajate alte două.

Terenurile vor fi închiriate pe perioada cuprinsă de la data semnării contractului şi data de 31 octombrie, când se va închide sezonul. Designul teraselor va trebui să respecte tematica Cetăţii, mai precis să fie confecţionate din lemn, piatră sau fier forjat. Nu sunt acceptate mobilierul de grădină, mesele şi băncile de tip pliant şi mobilierul din plastic. Umbrelele şi copertinele vor fi de culoare albă, inscripţionate cu logo-ul municipiului Alba Iulia.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate