Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Licitație de peste 30 de milioane de lei pentru concesionarea serviciului de iluminat public din Alba Iulia, în următorii 5 ani

Publicat

Primăria Alba Iulia alocă peste 30 de milioane de lei pentru delegarea prin concesionare a serviciului de iluminat public din municipiu, pentru următorii 5 ani.

Jumătate din această sumă, respectiv 15,1 milioane de lei, este alocată investițiilor în extinderea sistemului de iluminat. 6,1 milioane de lei va costa iluminatul festiv realizat anual în perioada de sărbătorilor, iar 5,8 milioane de lei întreținerea și menținerea sistemului. 

Primăria Alba Iulia a lansat pe 20 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiu, prin concesionare, pentru următorii 5 ani.

Valoarea totală estimată a contractului este de 30.386.472 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, în prezent serviciul de iluminat public în municipiu este asigurat de către Flash Lighting Services SA, pe baza contractului de delegare semnat în 2012. Lucrările de reparații și întreținere aferente sistemului de iluminat public se realizează de către operator la sesizările cetățenilor, ale Primăriei sau propriile verificări periodice. Contractul de delegare de concesionare a serviciului de iluminat public s-a încheiat, la termen, la 8 noiembrie 2022, existând, legal/contractual, posibilitatea prelungirii prin acordul părților.

Investiții în derulare

În prezent sunt în derulare trei proiecte de investiții, finanțate prin fonduri europene, aflate în diferite stadii de realizare, pentru crearea rețelei subterane de iluminat public în lungime de 85,56 km ce vor înlocui și completa rețelele de iluminat existente pe stâlpii suport, ceea ce va reprezenta aproximativ 60% din sistemul actual de iluminat public. Rețeaua nou creată va avea 2.754 de stâlpi metalici echipați cu 2.856 aparate de iluminat cu tehnologie LED.

Unul dintre proiecte se realizează în localitățile componente ale municipiului și constă în înlocuirea a 1.396 corpuri de iluminat pe rețeaua existentă.

Alte două proiecte, finanțate prin Fondul de Mediu, au ca obiect iluminatul public din Șanțurile Cetății și interior Cetatea Alba Carolina, cartier Recea, ce vor îmbunătăți calitatea iluminatului în paralel cu reducerea consumului energetic.

În afara proiectelor menționate, Primăria mai are în derulare un proiect de extindere rețea iluminat public finanțat din bugetul local, pe 19 străzi, aflat în prezent în etapa întocmirii studiului de fezabilitate.

Obiectul delegării de gestiune este Serviciul de iluminat Public din Municipiul Alba Iulia, care presupune următoarele activităţi:

  • a) Gestionarea bunurilor ce compun Sistemul de lluminat Public (SIP), proprietate a concedentului;
  • b) Întocmirea documentației tehnice pentru realizarea lucrărilor, comandate de concedent, conform legislației în vigoare;
  • c) Întreținerea și menținerea în funcțiune a sistemului de iluminat public, descris în anexele la contract;
  • d) Realizarea rețelelor de iluminat public care cuprinde: iluminatul stradal, rutier și pietonal; iluminatul ornamental, destinat parcurilor, spațiilor de agrement, terenurilor de sport, piețelor, târgurilor și altor zone de acest gen; iluminat decorativ – arhitectural (monumente istorice sau de artă, fântâni, clădiri de importanță publică sau culturală pentru comunitatea locală); iluminatul ariilor utilitare: parcări, platforme utilitare; mentenanța sistemului de gestiune-monitorizare-control; iluminatul festiv de sărbători sau alte evenimente;
  • e) Optimizarea consumului de energie electrică pentru iluminatul public;
  • f) Realizarea lucrărilor de investiții pentru extinderea și eficientizarea sistemului de iluminat public în Municipiul Alba Iulia comandate/aprobate de concedent;
  • g) Dispecerizarea sistemului de iluminat public. Operarea prin dispecerat și cu echipele de teren a sistemului public din Municipiul Alba Iulia.

Valoarea estimată a contractului ține seama de cele 5 componente principale ale acestuia:

  • Investiţii în vederea extinderii sistemului iluminat– conform liste de cantităţi – 15.139.122 lei
  • Întreţinerea și menținerea sistemului de iluminat public pe perioada celor 5 ani – 5.807.100 lei
  • Costul energiei electrice – 3.200.000 lei
  • Iluminatul festiv realizat anual în perioada de sărbători – 5 ani prin servicii de închiriere echipamente și montare/demontare – 6.140.250 lei
  • Redevența 20.000 lei /an – 100.000 lei

Total pentru o perioadă de 5 ani: 30.386.472 lei

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax