Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LISTA contravenţiilor pentru care firmele nu primesc amenzi la prima abatere, prin aplicarea Legii prevenţiei


Publicat

inspectie

Legea prevenţiei a intrat în vigoare din 17 ianuarie, însă lista cu contravenţiile ce pot fi iertate la prima abatere a fost publicată abia luni, în Monitorul Oficial. Sunt 70 de situaţii în care inspectorii de muncă sau cei de la ANAF vor putea doar un avertisment, în acest context.

Contravenţiile care intră sub aplicarea Legii nr. 270/2017 au fost nominalizate prin hotărâre a Guvernului, aprobată în 25 ianuarie, cu 10 zile întârziere faţă de termenul iniţial. Luni, hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Vezi și LISTA categoriilor de BUGETARI care vor avea SALARIUL mai MIC în urma ”Revoluției Fiscale”

Câteva exemple, în cazul firmelor:

– au au autorizație de funcționare pentru securitatea şi sănătatea în muncă: amendă între 5.000 și 10.000 de lei înlocuită, la prima abatere, cu avertisment, conform legii prevenirii

– neacordarea alimentației de protecție și materialelor igienico-sanitare: amendă 3.000 – 6.000 de lei, acum avertisment

– neîntocmirea raportului privind accidentele de muncă: amendă între 2.000 – 4.000 de lei, acum avertisment

– locuri de muncă vacante necomunicate autorităților în cinci zile lucrătoare: amendă 3.000 – 5.000 de lei, acum avertisment

– angajarea șomerilor fără anunţarea agenţiilor de muncă, în trei zile: amendă între 5.000 și 10.000 de lei, acum avertisment

– nu este folosită clasificarea ocupațiilor din România: amendă de la 3.000 la 5.000 de lei, acum avertisment.

VEZI și  Povestea unei afaceri cu droguri din Alba. ”Cocaină” cumpărată cu Bitcoin și ofițeri acoperiți pe facebook

Obligaţii pentru autoritatea de control, potrivit Legii nr. 270/2017:

– sarcini de informare privind domeniul contravenţional (autoritățile/instituțiile publice cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor): în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii, să elaboreze și să difuzeze materiale documentare și ghiduri și să aloce pe pagina de internet secțiuni special dedicate informării publice privind: legislația în vigoare referitoare la constatarea și sancționarea contravențiilor; drepturile și obligațiile acestor autorități/instituții publice în desfășurarea activităților de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor contravenționale, precum și drepturile și obligațiile persoanelor care sunt supuse acestor activități; indicarea, distinct, a faptelor contravenționale pentru care autoritatea/instituția publică are competențe de constatare și aplicare a sancțiunilor contravenționale, precum și a sancțiunilor și/sau a altor măsuri aplicabile.

– sarcini de îndrumare privind corecta aplicare a legii (autoritățile/ instituțiile publice cu atribuții de control): să îndrume persoanele interesate în vederea unei aplicări corecte și unitare a prevederilor legale; să elaboreze proceduri de îndrumare și control care să fie utilizate de către toate persoanele competente să efectueze activitatea de control; să afișeze pe site-urile proprii spețele cu frecvență ridicată și soluțiile de îndrumare emise în aceste cazuri, precum și procedurile de îndrumare și control; în fiecare activitate de control să exercite activ rolul de îndrumare al persoanelor controlate, oferind, conform procedurilor, indicațiile și orientările necesare pentru evitarea pe viitor a încălcării prevederilor legale; despre îndeplinirea acestei obligații se va face mențiune expresă în procesul-verbal de control, arătându-se indicațiile și orientările oferite.

– portal dedicat informării contribuabilului: autoritatea administrației publice centrale cu atribuții de coordonare la nivel național a domeniului mediul de afaceri are obligația, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, de a dezvolta și opera un portal dedicat oferirii în mod centralizat de servicii online și resurse privind domeniul contravenţional.

În cazul constatării săvârșirii uneia dintre aceste contravenţii, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere. În această situație nu se aplică sancțiuni contravenționale complementare. Agentul constatator nu întocmește un plan de remediere, caz în care se aplică doar sancțiunea avertismentului, în următoarele situații: Nerespectarea reglementării privind constatarea faptei contravenţionale se sancţionează cu nulitatea procesului-verbal. Încălcarea dispozițiilor privind constatarea faptei contravenţionale, atrage nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenției. Dacă încălcarea acestora vizează doar o parte din contravențiile constatate și sancționate prin proces-verbal, acesta este nul numai în privința acestor contravenții.

În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, autoritatea/instituția publică cu atribuții de control are obligația să reia controlul și să completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii și, dacă este cazul, registrul unic de control, cu mențiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse. În situația în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligațiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, prin care se constată săvârșirea de contravenții și se aplică sancțiunea/sancțiunile contravenționale, altele decât avertisment.

În cazul în care, în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii care a făcut obectul prevenţiei, contravenientul săvârșește din nou aceeași contravenție, sunt direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind constatarea și sancționarea contravențiilor.

Vezi inegral: Lista contraventii legea preventiei

surse: startupcafe.ro, gov.ro, legestart.ro, avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: SCENARIILE în care vor funcționa scolile, grădinițele și liceele din ALBA în perioada 2-6 noiembrie. Hotărârea CJSU

Publicat

Prin Hotărârea CJSU nr. 52 din 30 octombrie, au fost aprobate scenariile de funcționare ale unităților de învățământ în județul Alba pentru perioada 2-6 noiembrie.

De vineri, 30 octombrie, Școala Gimnazială ,,David Prodan” Săliștea și Școala Gimnazială Noșlac au trecut în scenariul 2 din 3.

Vezi Hotararea nr. 52 CJSU Alba

De luni, 2 noiembrie:

– la Școala Gimnazială ,,Ion Raica” Răchita – o clasă din scenariul 3 scenariul 2

– Școala Gimnazială Meteș trece în scenariul 2 din 1

– Școala Gimnazială Roșia de Secaș în scenariul 2 din 1

– Școala Gimnazială Șugag trece în scenariul 1 din 2

– Școala Gimnazială Berghin trece în scenariul 2 din 1

– Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Bucium trece în scenariul 1 din 2

– Scoala Gimnazială Câlnic trece în scenariul 1 din 2

– Școala Gimnazială Crăciunelu de Jos trece în scenariul 2 din 1

– Școala Gimnazială Doștat trece în scenariul 3 din 2

– Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru trece în scenariul 3 din 2

– Școala Gimnazială Sohodol trece în scenariul 3 din 2

Scenarii de funcționare a unităților de învățământ în perioada 2-6 noiembrie, potrivit Hotărârii CJSU 52/30 octombrie 2020 – unități de învățământ în scenariul roșu – județul Alba:

Unitatea de învățământ / Rata de incidența comunicată de DSP / Scenariu / Număr elevi care vin la școală / Număr elevi care studiază online

Liceul „Horea, Cloșca și Crisan” Abrud – 2,64 – scenariul 3 – 0 – 443

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud – 2,64 – scenariul 3 – 0 – 328

Colegiul Național „Bethlen Gabor” Aiud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 532

Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 584

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Aiud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 200

Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași” Aiud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 180

Liceul Tehnologic Aiud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 683

Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 629

Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 636

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 130

Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 646

Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 818

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 1 – 461 – 0

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 669

Grădinița cu Program Normal „Emanuel” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 77

Grădinița cu Program Normal „Licurici” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 45

Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunata” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 270

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 11 Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 250

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 13 Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 364

Grădinița cu Program Prelungit Nr.16 Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 233

Grădinița cu Program Prelungit Nr.8 Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 207

Grădinita cu Program Prelungit „Scufita Rosie” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 100

Grădinița cu Program Prelungit Step By Step Nr. 12 Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 320

Grădinița „Lumea Ștrumfilor” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 96

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 1138

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 647

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 951

Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 569

Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 138

Liceul Teoretic „Sfântul Iosif” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 272

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 814

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 737

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 1073

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 910

Școala Postliceală de Afaceri Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 121

Școala Postliceală FEG Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 144

Școala Postliceală „Henri Coandă” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 64

Școala Postliceală Sanitară Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 155

Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Stefan” Alba Iulia – 6,29 – scenariul 3 – 0 – 610

Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac – 0,5 – scenariul 1 – 394 – 0

Școala Gimnazială Almașu Mare – 0,8 – scenariul 1 – 60 – 0

Liceul Tehnologic de Turism și Alimentație Arieșeni – 0 – scenariul 1 – 258 – 0

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Avram Iancu – 0 – scenariul 1 – 117 – 0

Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș – 2,33 – scenariul 2 – 265 – 220

Școala Gimnazială Berghin – 1,55 – scenariul 2 – 100 – 26

Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” Bistra – 0,22 – scenariul 1 – 353 – 0

Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj – 4,72 – scenariul 3 – 0 – 1082

Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” Blaj – 4,72 – scenariul 3 – 0 – 202

Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” Blaj – 4,72 – scenariul 3 – 0 – 560

Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj – 4,72 – scenariul 3 – 0 – 362

Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile Cel Mare” Blaj – 4,72 – scenariul 3 – 0 – 394

Școala Gimnazială „Toma Cocisiu” Blaj – 4,72 – scenariul 3 – 0 – 488

Școala Postliceală Sanitară Blaj – 4,72 – scenariul 3 – 0 – 121

Școala Gimnazială Blandiana – 0 – scenariul 1 – 79 – 0

Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu” Bucerdea Grânoasă – 0,44 – scenariul 1 – 258 – 0

Școala Gimnaziala „Ion Agârbiceanu” Bucium – 0,69 – scenariul 1 – 60 – 0

Școala Gimnazială Câlnic – 0,5 – scenariul 1 – 240 – 0

Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni – 3,59 – scenariul 3 – 0 – 633

Grădinița cu Program Prelungit „Piticot” Câmpeni – 3,59 – scenariul 3 – 0 – 173

Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni – 3,59 – scenariul 3 – 0 – 772

Școala Gimnazială Câmpeni – 3,59 – scenariul 3 – 0 – 556

Scoala Postliceală „Henri Coandă” Câmpeni – 3,59 – scenariul 3 – 0 – 177

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Cenade – scenariul 1 – 110 – 0

Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Cergău Mare – 3,08 – scenariul 3 – 0 – 151

Școala Gimnazială „Ștefan Cel Mare” Cetatea de Baltă – 0 – scenariul 1 – 240 – 0

Școala Gimnazială Ciugud – 6,72 – scenariul 3 – 0 – 154

Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Ciumbrud – 6,1 – scenariul 3 – 0 – 480

Școala Gimnazială Ciuruleasa – 0,86 – scenariul 1 – 101 – 0

Școala Gimnazială Crăciunelu de Jos – 1,4 – scenariul 2 – 120 – 30

Școala Gimnazială „Decebal” Cricău – 4,96 – scenariul 3 – 0 – 155

Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” Cugir – 5,22 – scenariul 3 – 0 – 462

Liceul Teoretic „David Prodan” Cugir – 5,22 – scenariul 3 – 0 – 344

Școala Gimnazială ” Iosif Pervain” Cugir – 5,22 – scenariul 3 – 0 – 330

Școala Gimnazială Nr.3 Cugir – 5,22 – scenariul 3 – 0 – 797

Școala Gimnazială „Singidava” Cugir – 5,22 – scenariul 3 – 0 – 601

Școala Postliceală „Med-Farm Speranța” Cugir – 5,22 – scenariul 3 – 0 – 47

Școala Gimnazială „Septimiu Albini” Cut – 3,11 – scenariul 3 – 0 – 89

Școala Gimnazială Daia Română – 3,5 – scenariul 3 – 0 – 262

Școala Gimnazială Doștat – 4,89 – scenariul 3 – 0 – 128

Școala Gimnazială Drașov – 1,87 – scenariul 2 – 190 – 47

Școala Gimnaziala Fărău – 0 – scenariul 1 – 81 – 0

Școala Gimnazială „Nicolae Drăgan” Galda de Jos – 1,98 – scenariul 2 – 250 – 55

Școala Gimnazială Gârbova – 2,32 – scenariul 2 – 226 – 36

Scoala Gimnaziala „Emil Racovita ” Girda De Sus-0-1-120-0

Scoala Gimnaziala Hoparta-0-1-135-0

Scoala Gimnaziala „Horea” Horea-0-1-168-0

Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Ighiu-1,98-2-400-152

Scoala Gimnaziala Intregalde-0-1-8-0

Liceul Tehnologic Jidvei-0,75-1-859-0

Scoala Gimnaziala Livezile-2,42-2-40-13

Scoala Gimnaziala Lopadea Noua-0,76-1-181-110

Scoala Gimnaziala „Simion Lazar” Lunca Muresului-2,31-2-280-23

Scoala Gimnaziala „Dr.Petru Span” Lupsa-2,35-2-140-24

Scoala Gimnaziala Metes-1,06-2-120-24

Scoala Gimnaziala „Ion Breazu” Mihalt-0,9-1-221-0

Scoala Gimnaziala Miraslau-1,5-2-98-10

Scoala Gimnaziala Mogos—1-32-0

Scoala Gimnaziala Noslac-1,63-2-140-15

Gradinita Adventista Cu Program Prelungit „Emanuel” Ocna Mures-5,4-3-0-20

Liceul Tehnologic Ocna Mures-5,4-3-0-426

Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mures-5,4-3-0-770

Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga” Ocna Mures-5,4-3-0-766

Scoala Postliceala „Med Farm Speranta” Ocna Mures-5,4-3-0-97

Scoala Gimnaziala Ocolis-1,79-1-15-0

Scoala Gimnaziala Ohaba—1-42-0

Scoala Gimnaziala Petresti-5,75-3-0-535

Scoala Gimnaziala Pianu De Sus-1,95-2-190-105

Scoala Gimnaziala „Prof. Univ. Dr. Gheorghe Beleiu” Poiana Vadului—1-105-0

Scoala Gimnaziala Ponor—1-9-0

Scoala Gimnaziala Posaga De Jos-0-1-29-0

Scoala Gimnaziala „Demetriu Radu” Radesti-2,28-2-50-17

Scoala Gimnaziala „Sebes Pal” Rimetea-2,96-2-55-20

Scoala Gimnaziala Ramet—1-8-0

Scoala Gimnaziala Rosia De Secas-0,61-1-170-0

Scoala Gimnaziala „Simion Balint” Rosia Montana-1,09-2-160-50

Scoala Gimnaziala „Simion Pantea” Salciua-0-1-68-0

Scoala Gimnaziala „David Prodan” Salistea-0,83-1-232-0

Scoala Gimnaziala Sasciori-2,46-2-473-190

Scoala Gimnaziala „Ion Pop Reteganul” Sincel-0,76-1-126-0

Scoala Gimnaziala „Ioan De Hunedoara” Santimbru-3,62-3-0-176

Scoala Gimnaziala Scarisoara—1-133-0

Colegiul National „Lucian Blaga” Sebes-5,75-3-0-979

Gradinita „Heidi” Sebes-5,75-3-0-45

Gradinita „Sfantul Nicolae” Sebes-5,75-3-0-12

Liceul Cu Program Sportiv ” Florin Fleseriu” Sebes-5,75-3-0-605

Liceul German Sebes-5,75-3-0-331

Liceul Tehnologic Sebes-5,75-3-0-1178

Scoala Gimnaziala „Mihail Kogalniceanu” Sebes-5,75-3-0-533

Scoala Gimnaziala Nr. 2 Sebes-5,75-3-0-860

Scoala Postliceala Henri Coanda Sebes-5,75-3-0-73

Scoala Gimnaziala Sohodol-4,3-3-0-65

Scoala Gimnaziala Stremt-2,83-2-160-35

Scoala Gimnaziala „Iosif Sarbu” Sibot-1,23-2-61-30

Scoala Gimnaziala Sona-0,23-1-358-0

Scoala Gimnaziala Sugag-0,69-1-299-0

Liceul Teoretic Teius-1,78-2-500-252

Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” Tiur Blaj-4,72-3-0-659

Scoala Gimnaziala „Avram Iancu ” Unirea-1,61-3-0-411

Scoala Gimnaziala Vadu Motilor-2,16-2-48-20

Scoala Gimnaziala „Ion Bianu” Valea Lunga-1,56-2-190-66

Scoala Gimnaziala Vidra-0,65-1-95-0

Scoala Gimnaziala „Iuliu Maniu” Vintu De Jos-2,37-2-330-135

Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna-1,62-2-660-149

Actualizare scenarii stabilite anterior datei de 30.10.2020

02_11-Școala gimnaziala ,,Ion Raica” Răchita-1 clasă din scenariul 3 scenariul 2-VIII-23

30_10-Școala gimnazială ,,David Prodan” Săliștea-trece in scenariul 2 din 3-toate clasele

02_11-Scoala gimnazială Meteș-trece in scenariul 2 din 1-toate clasele

02_11-Școala gimnazială Roșia de Secaș-Trec in scenariul 2 din 1  -toate clasele

27_10-Școala gimnazială ,,Mihai Eminescu” Ighiu/structura Țelna-trece in scenariul 3 din 2 -toate clasele

27_10-Școala gimnazială Crăciunelu de Jos-trece in scenariul 2 din 1 -toate clasele

27_10-Școala gimnazială Horea-Trec in scenariul 1 din 2-toate clasele

02_11-Școala gimnazială Șugag-trece in scenariul 1 din 2-toate clasele

2_11-Școala gimnazială Berghin-trece in scenariul 2 din 1 -toate clasele

2_11-SCOALA GIMNAZIALA „ION AGARBICEANU” BUCIUM-Trec in scenariul 1 din 2 -toate clasele

2_11-SCOALA GIMNAZIALA CALNIC-Trec in scenariul 1 din 2 -toate clasele

2_11-SCOALA GIMNAZIALA CRACIUNELU DE JOS-trece in scenariul 2 din 1 -toate clasele

2_11-SCOALA GIMNAZIALA DOSTAT-trece in scenariul 3 din 2 -toate clasele

30_10-SCOALA GIMNAZIALA NOSLAC-trece in scenariul 2 din 3 -toate clasele

2_11-SCOALA GIMNAZIALA „IOAN DE HUNEDOARA” SANTIMBRU-trece in scenariul 3 din 2 -toate clasele

2_11-SCOALA GIMNAZIALA SOHODOL-trece in scenariul 3 din 2-toate clasele

În actualizare

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Legea privind transportul gratuit pentru elevi a fost promulgată de președintele Iohannis. Care sunt noile prevederi

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede gratuitate la serviciile publice de transport pentru elevii din învăţământul preuniversitar.

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

În vederea asigurării gratuităţii prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale. Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale 92/2007.

Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ”, prevede legea.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mutație a coronavirusului ce provine din Spania. Cum va afecta dezvoltarea unui vaccin anti-COVID

Publicat

Noua mutaţie a coronavirusului SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 şi care a apărut în Spania nu va avea niciun efect negativ asupra dezvoltării unui vaccin, asigură autoarea principală a studiului privind această mutaţie, scrie vineri agenţia EFE.

”Credem că mutaţia nu va afecta eficacitatea vaccinului”, întrucât vaccinul vizează părţi specifice ale virusului care nu sunt afectate de această mutaţie, explică cercetătoarea Emma Hodcroft, de la Universitatea din Basel, instituţia elveţiană care a condus investigaţia în colaborare cu Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi cu consorţiul spaniol SegCovid-Spain.

De asemenea, modificarea genetică suferită de noul coronavirus nu a crescut nici capacitatea sa de transmitere şi nici severitatea bolii.

Autorii studiului consideră că mutaţia spaniolă a virusului nu este cea care a provocat al doilea val epidemic prin care trece acum Europa, ci faptul că guvernele au luat măsuri tardive odată cu apropierea toamnei, un sezon care favorizează transmiterea virusurilor.

”Oamenii se întâlnesc în spaţii interioare, închid uşile, aerisesc mai puţin şi pornesc căldura, toate acestea permiţând virusului să se deplaseze mai uşor prin aer”, explică Emma Hodcroft, care consideră că explozia cazurilor de COVID-19 din ultima vreme este mai degrabă rezultatul intensificării călătoriilor şi contactelor între oameni. ”Cazurile au început să crească în Spania cu mult timp înaintea majorităţii statelor europene, cu excepţia Belgiei, dar aceasta coincide cu momentul în care s-au reluat călătoriile”, notează ea.

În secvenţele genetice extrase din testele de COVID-19 din toată Europa mutaţia apărută în Spania (probabil între sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie) reprezintă 29% din total, în timp ce a doua mutaţie cea mai des întâlnită apare în 22% din cazuri şi circulă mai ales în Franţa şi Belgia.

Este însă normal ca virusurile să sufere mutaţii frecvente, iar în cazul SARS-CoV-2 aceasta se întâmplă o dată sau de două ori pe lună, afirmă cercetătorii. ”De fapt, SARS-CoV-2 este un virus foarte stabil. Ceea ce dorim să spunem este că, deşi există mutaţii, aceasta nu schimbă structura virusului şi nici comportamentul său”, subliniază Emma Hodcroft.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenție, șoferi! RESTRICȚII de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, valabile până LUNI dimineața. Tronsonul vizat

Publicat

politie

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunțat vineri după-amiaza, că sunt restricții de circulație pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu, până luni.

De vineri, 30 octombrie, ora 15:30, până luni, 2 noiembrie 2020, ora 8:00, circulația este restricționată pe sensul Deva (Sebeș)-Sibiu al autostrăzii A1 Sibiu-Deva, între kilometrii 273 – 272+800 de metri, pe raza localității Săliște, județul Sibiu, din cauza unor lucrări de reparații la rosturile de dilatație.

Traficul este restricționat pe banda de urgență și pe banda numărul 1.

Poliția recomandă conducătorilor auto să manifeste prudenţă la volan, să se asigure şi să semnalizeze înainte de schimbarea direcţiei de deplasare și să crească distanţa de siguranţă între vehicule.

sursă: politiaromana.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate