Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LISTA contravenţiilor pentru care firmele nu primesc amenzi la prima abatere, prin aplicarea Legii prevenţiei


Publicat

inspectie

Legea prevenţiei a intrat în vigoare din 17 ianuarie, însă lista cu contravenţiile ce pot fi iertate la prima abatere a fost publicată abia luni, în Monitorul Oficial. Sunt 70 de situaţii în care inspectorii de muncă sau cei de la ANAF vor putea doar un avertisment, în acest context.

Contravenţiile care intră sub aplicarea Legii nr. 270/2017 au fost nominalizate prin hotărâre a Guvernului, aprobată în 25 ianuarie, cu 10 zile întârziere faţă de termenul iniţial. Luni, hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Vezi și LISTA categoriilor de BUGETARI care vor avea SALARIUL mai MIC în urma ”Revoluției Fiscale”

Câteva exemple, în cazul firmelor:

– au au autorizație de funcționare pentru securitatea şi sănătatea în muncă: amendă între 5.000 și 10.000 de lei înlocuită, la prima abatere, cu avertisment, conform legii prevenirii

– neacordarea alimentației de protecție și materialelor igienico-sanitare: amendă 3.000 – 6.000 de lei, acum avertisment

– neîntocmirea raportului privind accidentele de muncă: amendă între 2.000 – 4.000 de lei, acum avertisment

– locuri de muncă vacante necomunicate autorităților în cinci zile lucrătoare: amendă 3.000 – 5.000 de lei, acum avertisment

– angajarea șomerilor fără anunţarea agenţiilor de muncă, în trei zile: amendă între 5.000 și 10.000 de lei, acum avertisment

– nu este folosită clasificarea ocupațiilor din România: amendă de la 3.000 la 5.000 de lei, acum avertisment.

VEZI și  Povestea unei afaceri cu droguri din Alba. ”Cocaină” cumpărată cu Bitcoin și ofițeri acoperiți pe facebook

Obligaţii pentru autoritatea de control, potrivit Legii nr. 270/2017:

– sarcini de informare privind domeniul contravenţional (autoritățile/instituțiile publice cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor): în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii, să elaboreze și să difuzeze materiale documentare și ghiduri și să aloce pe pagina de internet secțiuni special dedicate informării publice privind: legislația în vigoare referitoare la constatarea și sancționarea contravențiilor; drepturile și obligațiile acestor autorități/instituții publice în desfășurarea activităților de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor contravenționale, precum și drepturile și obligațiile persoanelor care sunt supuse acestor activități; indicarea, distinct, a faptelor contravenționale pentru care autoritatea/instituția publică are competențe de constatare și aplicare a sancțiunilor contravenționale, precum și a sancțiunilor și/sau a altor măsuri aplicabile.

– sarcini de îndrumare privind corecta aplicare a legii (autoritățile/ instituțiile publice cu atribuții de control): să îndrume persoanele interesate în vederea unei aplicări corecte și unitare a prevederilor legale; să elaboreze proceduri de îndrumare și control care să fie utilizate de către toate persoanele competente să efectueze activitatea de control; să afișeze pe site-urile proprii spețele cu frecvență ridicată și soluțiile de îndrumare emise în aceste cazuri, precum și procedurile de îndrumare și control; în fiecare activitate de control să exercite activ rolul de îndrumare al persoanelor controlate, oferind, conform procedurilor, indicațiile și orientările necesare pentru evitarea pe viitor a încălcării prevederilor legale; despre îndeplinirea acestei obligații se va face mențiune expresă în procesul-verbal de control, arătându-se indicațiile și orientările oferite.

– portal dedicat informării contribuabilului: autoritatea administrației publice centrale cu atribuții de coordonare la nivel național a domeniului mediul de afaceri are obligația, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, de a dezvolta și opera un portal dedicat oferirii în mod centralizat de servicii online și resurse privind domeniul contravenţional.

În cazul constatării săvârșirii uneia dintre aceste contravenţii, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenției prin care se aplică sancțiunea avertismentului și la care anexează un plan de remediere. În această situație nu se aplică sancțiuni contravenționale complementare. Agentul constatator nu întocmește un plan de remediere, caz în care se aplică doar sancțiunea avertismentului, în următoarele situații: Nerespectarea reglementării privind constatarea faptei contravenţionale se sancţionează cu nulitatea procesului-verbal. Încălcarea dispozițiilor privind constatarea faptei contravenţionale, atrage nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenției. Dacă încălcarea acestora vizează doar o parte din contravențiile constatate și sancționate prin proces-verbal, acesta este nul numai în privința acestor contravenții.

În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, autoritatea/instituția publică cu atribuții de control are obligația să reia controlul și să completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii și, dacă este cazul, registrul unic de control, cu mențiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse. În situația în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligațiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, prin care se constată săvârșirea de contravenții și se aplică sancțiunea/sancțiunile contravenționale, altele decât avertisment.

În cazul în care, în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii care a făcut obectul prevenţiei, contravenientul săvârșește din nou aceeași contravenție, sunt direct aplicabile prevederile legale în vigoare privind constatarea și sancționarea contravențiilor.

Vezi inegral: Lista contraventii legea preventiei

surse: startupcafe.ro, gov.ro, legestart.ro, avocatnet.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ședință de urgență a autorităților, duminică, după confirmarea Omicron în România. Ciucă: vom dispune măsuri

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și ai Centrului de Control al Bolilor Transmisibile, după ce sâmbătă au fost confirmate primele cazuri de infectare cu Omicron în România.

„Am aflat în această seară despre confirmarea prezenței tulpinii Omicron în România. Mâine voi avea o întâlnire cu responsabilii gestionării acestei pandemii: ministrul sănătății, șeful DSU, directorul CNSCBT. Voi dispune măsuri în urma consultării cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență”, a anunțat Nicolae Ciucă sâmbătă seara.

Acesta spune că nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara de o evoluție nedorită.

Institutul Național de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul „Cantacuzino”, care confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pregătirile pentru deschiderea Târgului de Crăciun la Alba Iulia. Cum va fi atmosfera de sărbători în Cetate

Publicat

La Alba Iulia, în acest weekend, se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea Târgului de Crăciun. A fost montat bradul în șanțurile de pe Latura de Vest a Cetății, au fost aduse căsuțele.

De asemenea, în Piața Cetății a fost adus bradul artificial și cupola de lumini.

Târgul de Crăciun din acest an se deschide la Alba Iulia luni, 6 decembrie. Tot atunci va fi pornit și iluminatul festiv din zona Cetății.

La patinoar, programul va fi de luni până duminică, de la ora 12.00 la 21.00, cu ultima intrare la 20.00. Intrarea va fi gratuită de luni până vineri, de la ora 12.00 la 14.00. Tariful va fi de 15 lei/oră. Închirierea patinelor va costa 10 lei, iar ursulețul ajutător – 15 lei.

Tot în șanțurile Cetății, vizitatorii vor putea cumpăra produse de sezon de la șase căsuțe și trei trăsuri.

Târgul de Crăciun va fi deschis zilnic până la ora 21.00.

sursă foto: Facebook (Alexandru Andrei Micu)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron, confirmate în România. Precizări de la minister

Publicat

Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, la doi pacienți veniți din Africa de Sud.

Este vorba despre persoane care au sosit în România cu avionul, în 30 noiembrie, potrivit Ministerului Sănătății.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice.

Se așteaptă rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare. Precizam că persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS CoV-2.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Un nou pas pentru construirea unui heliport, la Blaj. Emiterea acordului de mediu, solicitată la APM Alba

Publicat

Primăria Blaj a solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru construirea unui heliport în municipiu. Acesta urmează să fie folosit în principal pentru aterizarea/decolarea elicopterelor SMURD, dar și pentru cele utilizate în situații de urgență. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 2 decembrie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul  „Construire heliport în municipiul Blaj”.

Potrivit memoriului de prezentare, investiția presupune construirea heliportului pentru aterizarea și decolarea elicopterelor, care execută misiuni aeromedicale – SMURD, dar și pentru elicopterele care sunt utilizate în situații de urgență, misiuni de transport personal și materiale, sprijinul acțiunilor de intervenție și situații de urgență, evacuare medicală, căutare – salvare, cercetare și supraveghere aeriană prin observare vizuală, stingerea incendiilor etc., având caracteristicile necesare deservirii unui trafic aerian pentru zbor de zi și zbor de noapte, după reguli de zbor la vedere.

Soluția constructivă a heliportului:

Platforma heliportului este de formă pătrată, cu dimensiunile de 22 m x 22 m și suprafața de 441 mp, iar structura rutieră este de tip rigid, cu îmbrăcămintea rutieră alcătuită din dale de beton de ciment BcR 5.0.

Platforma este racordată la rețeaua de drumuri publice printr-un drum de acces cu lungimea totală de 130.48 m alcătuit tot din structură rutieră rigidă.

Scurgerea apelor provenite din precipitații se realizează prin intermediul modelării naturale a suprafeței terenului existent, sensul de curgere urmând pantele existente. Platforma a fost dimensionată la încărcările elicopterului critic de proiectare, MI-17, cu greutatea maximă la decolare de 13.000 kg. Totodată, sistemul rutier al platformei a fost dimensionat astfel încât să se îndeplinească condiția de asigurare împotriva fenomenului de îngheț – dezgheț.

Pentru desfășurarea operațiunilor aeronautice conform reglementărilor în domeniu și în condiții de deplină siguranță, vor fi amplasate două containere metalice, cu următoarele funcțiuni:

  • un container pentru personalul de heliport și instalația electrică de balizaj;
  • un container metalic pentru adăpostirea unității mobile de stins incendiu, pentru a fi protejată în cazul temperaturilor de îngheț.

Heliportul va fi împrejmuit.

De asemenea, pe heliport nu se va efectua alimentarea elicopterelor cu carburant, neexitând o instalație de stocare-transvazare a carburantului.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate