Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LISTA: Măsurile fiscale pentru care Guvernul vrea să își asume răspunderea în parlament. Ce se scumpește de la 1 ianuarie 2024

Publicat

Guvernul vrea să își asume răspunderea în parlament pentru pachetul de măsuri fiscale care vor scumpi mai multe servicii și produse. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat în urmă cu câteva zile că anumite servicii și produse se vor scumpi de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile prevăzute în pachetul ”Revoluției Fiscale” a guvernului Ciolacu vor fi prezentate în fața Parlamentului în jurul datei de 20 septembrie.

Odată aprobate de parlament, unele măsuri ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie 2023, iar altele de la 1 ianuarie 2024.

Ministrul Finanțelor spune că prioritatea reprezentanților Guvernului a fost dintotdeauna protejarea oamenilor și a mediului de afaceri. Nicio cotă de TVA nu va fi mai mare de 19% potrivit oficialului. România este printre puținele țări care are o cotă atât de redusă.

Unele prețuri la alimente și medicamente nu se vor modifica dar unele servicii și produse se vor scumpi. Printre serviciile și produsele al căror TVA nu va fi modificat sunt energia termină și lemnele de foc.

Lista produselor și serviciilor ale căror prețuri vor crește semnificativ

Modificările ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024 dar termenul ar putea avea modificări în funcție de momentul în care vor fi aprobate regulile.

După adoptarea pachetului de măsuri fiscale vor rămâne în continuare trei cote de TVA în România.

TVA va crește de la 5% la 9% pentru locuințele de până în 120.000 de euro. Astfel, în cazul în care achiziționați o casă cu o valoare de 80.000 de euro, veți plăti în plus o sumă de 3400 de euro doar din această creștere a taxei pe valoare adăugată scrie antena3.ro.

Și cota de TVA pentru panourile solare va crește până la 9%, de la 5% cât este în prezent.

TVA-ul va crește și pentru produsele tradiționale, dar și pentru produsele bio. De exemplu, laptele bio va avea un preț de 9,3 lei, spre deosebire de acum, când îl găsim la 9 lei. De asemenea, prețul pentru zacusca bio va crește la 26 de lei, față de 25 de lei, cât este acum.

Dacă acum un abonament la o sală de fitness costă 100 de lei, având un TVA de 5%, același abonament va costa 113 lei, având TVA-ul de 19%, scrie euronews.ro

Se scumpesc și dulciurile, pentru că TVA-ul va crește și acolo, de la 9% la 19%.

Lovitură pentru șoferi. Prețul carburanților ar putea crește

Cea mai mare lovitură vine însă în ceea ce privește carburanții, deoarece Ministerul Finanțelor își dorește să aplice o nouă regulă începând cu 2024. Mai exact, actualizarea accizei să fie făcută odată cu rata inflației. Dacă acest lucru se va întâmpla, prețul carburanților ar suferi o creștere de 14%.

Asta înseamnă că prețul benzinei și al motorinei va crește cu 1 leu, iar litrul de GPL va crește cu 0,40 de bani.

TVA-ul va crește de la 5% la 9% și pentru târguri, și pentru panourile fotovoltaice.

De asemenea, va exista o creștere de la 5% la 19% și pentru transportul în scop turistic sau de agrement. De exemplu, dacă acum o plimbare cu telegondola costă 50 de lei, prețul va ajunge la 56,6 de lei.

Și microbiștii vor avea de suferit, dar și cei cărora le plac distracțiile. Și asta deoarece TVA-ul va crește de la 5% la 19% pentru festivaluri, cluburi, dar și activități sportive.

Dacă în acest moment prețul unui bilet la un meci de fotbal costă 100 de lei, după scumpire, iubitorii de sport vor avea de achitat 113 lei.

TVA-ul va crește de la 5% la 9% și pentru produsele montane.

Potrivit Digi24, TVA-ul pentru produsele alimentare și pentru medicamente nu va crește. Partidele aflate la guvernare, PNL și PSD, vor să ferească de o catastrofă care ar afecta și ar avea un impact pentru populație dacă TVA-ul la alimente și medicamente ar fi majorat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax