Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LISTA sancțiunilor pentru lipsa rovinietei: Amenzi maxime de 23.000 de lei în proiectul de lege de la Ministerul Transporturilor

Publicat

camera rovinieta cnair dn1 lancram

Șoferii vor primi amenzi mai mari dacă nu plătesc taxa de drum. Ministerul Transporturilor vrea să majoreze cuantumul amenzilor pentru neplata taxei de drum în România.

Cei care vor să propună modificări la noul act normativ au timp până în 14 februarie să formuleze observații pe siteul instituției.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor.  Oficialii mai doresc ca rovinieta să fie plătită pentru distanțele parcurse și nu pentru perioade fixe.

Șoferii care ies din localități fără să plătească taxa de drum vor fi sancționați mai aspru. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Transporturilor, amenzile minime pentru autoturisme ar ajunge la 275 de lei, pentru microbuze la 3.100 de lei, iar la camioane la 11.900 de lei.

Vezi și Rovinieta 2022: De câte ori poți fi amendat dacă ai circulat mai multe zile fără să ai plătită taxa de drum. Ce prevede legea

Amenzile maxime vor fi uriașe 550 de lei pentru autoturisme, 6200 de lei pentru mirobuze, iar la camioane amenda maximă va fi 23.000 de lei

Pentru șoferii de camioane grele, amenzile ar putea ajunge la aproape 24.000 de lei .

Lista amenzilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Cât timp au cetățenii să propună modificări

Dezbaterea publică legată de amenzile mărite va dura încă două săptămâni. În schimb, un tarif al vinietei în funcție de distanța parcursă ar putea fi aplicat peste doi ani.

Data publicării proiectului de ordonanță: 01.02.2022, iar data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 14.02.2022

Cum motivează Ministerul Transporturilor majorarea amenzilor la rovinietă 

În documentul pus în dezbatere publică pe siteul instituției, Ministerul Transporurilor precizează că ”Tariful de utilizare pe rețeaua de drumuri naționale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune modificarea anexei nr. 2 la Ordonanța guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile.

Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Cum au fost calculate noile amenzi pentru lipsa rovinietei

Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.

De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015).

Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional.” se precizează în documentul de pe siteul Ministerului Transporturilor

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax