Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lista scurtă pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, contestată de cinci oraşe. Reclamă vicii de procedură şi solicită reluarea selecţiei

Publicat

capitala europeana cultura 2021 Asociaţii din cinci oraşe din România contestă rezultatele celei de-a doua faze a selecţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, respectiv rezultatul procedurii pentru desemnarea oraşelor care au intrat pe lista scurtă. Acestea consideră că preselecţia a fost viciată şi solicită reluarea procedurii.

Reamintim că Alba Iulia a pierdut şansa la acest titlu, neintrând pe lista scurtă, care cuprinde municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Baia Mare.

Vezi şi Alba Iulia a pierdut şansa la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Alte patru oraşe au intrat pe lista scurtă pentru selecţia finală

Asociaţia „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021” transmite, într-un comunicat, că a semnat, alături de Asociaţia „Braşov 2021 – Capitală Europeană a Culturii”, Asociaţia „Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021”, Fundaţia „Iaşi – Capitală Europeană a Culturii” şi Asociaţia Târgu-Mureş 2021”, o scrisoare de contestare a rezultatului procedurii preliminare de selecţie pentru desemnarea oraşelor care au intrat pe lista scurtă.

În scrisoare, semnatarii explică în baza căror criterii din Regulamentul competiţiei europene consideră aceştia că faza de preselecţie a oraşelor din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost profund viciată, rezultatele comunicate fiind puse, în mod grav, sub semnul îndoielii, potrivit sursei citate.

Scrisoarea va fi transmisă concomitent preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, preşedintelui Comitetului European al Regiunilor, Markku Markkula, unor comisari europeni pentru cultură, preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, şi preşedintelui Juriului de Selectare şi Monitorizare a titlului de Capitală Europeană a Culturii, Steve Green.

„În contestaţia noastră ne bazăm pe neîndeplinirea criteriilor prevăzute chiar în documentele oficiale care normează organizarea acestei acţiuni, dar şi pe lipsa de experienţă dovedită a celor două aşa-zis experte desemnate de Ministerul Culturii pentru a juriza etapa de preselecţie din România a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de preşedinte al ACCEC 2021, le solicit public celor două experte din România ale juriului să ne comunice dacă au lucrat la dosarul Bucureşti 2021, care este expertiza lor în dezvoltarea culturală a unui oraş şi să nominalizeze oraşul Capitală Europeană a Culturii pentru care au lucrat, acestea fiind criterii pe care ar fi trebuit să le îndeplinească în calitate de expert şi membru al juriului pentru o asemenea competiţie. Totodată, le rugăm să ne comunice public dacă au depus declaraţie pentru un potenţial conflict de interese în ceea ce priveşte dosarul Bucureştiului, având în vedere că ambele membre ale juriului din România – Valentina Iancu şi Raluca Velisar – lucrează în instituţii des menţionate laudativ în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, dar şi faptul că, în cazul în care Bucureştiul devine Capitală Europeană a Culturii în 2021, instituţiile cu care colaborează cele două experte vor fi principale beneficiare ale proiectelor incluse în dosarul de candidatură. În acest moment, avem dubii foarte mari inclusiv legate de verificarea dosarelor înscrise în competiţie, ţinând cont că în dosarul de candidatură al oraşului Baia Mare se menţionează că, la data depunerii acestuia – 10 octombrie 2015, strategia culturală a oraşului a fost deja adoptată, condiţie obligatorie solicitată candidatelor de către Uniunea Europeană. În realitate, strategia culturală a oraşului Baia Mare nu este nici la această oră adoptată în Consiliul Local, fiind în dezbatere publică până la data de 10 decembrie. În concluzie, noi solicităm, în mod legal şi în spiritul Regulamentului competiţiei Capitală Europeană a Culturii, reluarea procedurii de selecţie pentru faza a doua a competiţiei şi revocarea calităţii de membru al juriului celor două doamne – Raluca Velisar şi Valentina Iancu”, a precizat Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei „Craiova 2021”.

În prima etapă a competiţiei, au fost acceptate candidaturile orașelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş. Eligibilitatea dosarelor de candidatură ale acestor oraşe a fost validată de experții Comisiei Europene. În 11 decembrie, a fost anunţată lista scurtă pentru titlu. Oraşul care va câştiga titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 va primi finanţare de la Ministerul Culturii şi Uniunea Europeană pentru organizarea evenimentelor cu această ocazie, dar şi pentru modernizări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax