Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Pompierii români care au intervenit la incendiile din Grecia, înaintați în grad. În echipă, un căpitan de la ISU Alba

Publicat

Cei 108 pompieri români care și-au sprijinit colegii greci în lupta cu incendiile devastatoare din Republica Elenă s-au întors luni în țară, după 10 zile de misiune. Au fost întâmpinați de premierul Florin Cîțu, șeful DSU, Raed Arafat și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Din echipa pompierilor români a făcut parte și căpitanul Radu Botezan de la ISU Alba.

Vezi și Trei pompieri din Alba, într-o nouă misiune de stingere a incendiilor din Grecia. Din România pleacă în total 142 de salvatori

Acești pompieri sunt recompensați cu Emblema de onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și înaintați în gradul următor, în mod excepțional, pentru misiunea în Grecia, la ceremonia de luni, 16 august, desfășurată pe Platoul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţei de la Ciolpani.

”Misiunea noastră a fost să stabilim o barieră de protecție, astfel încât focul să nu se extindă la zona împădurită din sudul insulei Evia și spre localitatea Prokopi.

După 2 zile de luptă cu flăcări la nivelul coronamentului, am reușit să lichidăm focul.

Am reușit să limităm efectele incendiului, astfel încât sătenii din localitate să fie în siguranță”, a spus colonelul Florin Pop, coordonatorul modulului terestru de asistenţă pentru stingerea incendiilor de pădure în misiunea din Grecia.

”Ați transmis un mesaj extraordinar în exteriorul, dar și în interiorul țării. Ați dat un feedback foarte bun în urma misiunii voastre acolo. Vă mulțumim pentru tot efortul pe care l-ați depus. Din păcate, nu vă pot garanta că este ultima misiune de acest fel”, a spus Raed Arafat.

Pompierii români au plecat în Grecia în 6 august și au intervenit în zona Evia.

S-au mobilizat voluntar, în câteva ore, din mai multe județe, și au pornit cu destinaţia Grecia. Nu au întrebat cât ţine misiunea, nu au întrebat nimic de condiţiile de acolo. Au plecat să ajute, au plecat să salveze.

Apreciați în Grecia

Ajunși în Grecia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent cu servicii de logistică, au investigat terenul și zona cu drona, au întins furtunuri de 60 de metri care porneau de la râuri și surse de apă, furtunuri pe care le-au protejat în punctele în care traversau carosabilul.

Modalitatea de organizare și intervenție a pompierilor români a fost foarte apreciată în Grecia.

Vezi și VIDEO: ”Dragi frați români, nu vom uita niciodată ajutorul vostru!” Populația din Grecia, impresionată de pompierii români

”Ne-au mișcat gesturile localnicilor… Am mers în Grecia să ajutăm, însă am primit mult mai mult! Nu ne așteptam la așa o mare recunoștință. Ne bucură sufletul să vedem cum ne privesc, cum ne dau „Bună ziua” și ne zic „Mulțumesc!”.

Toți cei care ne-au ieșit în cale s-au oferit să ne sprijine, ne-au adus tot timpul apă rece, care valorează foarte mult după câteva ore de stat în preajma flăcărilor”, au transmis pompierii.

Ajutorul din partea României a fost format din 108 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 autocamion, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).

Alături de ei au fost 4 ofiţeri români, însărcinaţi cu dublă responsabilitate, coordonarea primului modul de intervenţie, respectiv menţinerea unei legături permanente cu ofiţerul elen delegat în asistarea şi buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Prima participare la o misiune internațională

A fost pentru prima dată când România a participat la o misiune internațională specializată pe incendii.

Peste 500 de incendii de vegetaţie au izbucnit în Grecia în ultimele săptămâni pe fondul unui val de caniculă sever şi prelungit, temperaturile ajungând la aproape 45 de grade Celsius.

Cel mai mare incendiu, izbucnit pe insula Evia lângă capitală, a ars timp de peste o săptămână la începutul lunii august înainte de a fi stins, distrugând zone forestiere întinse din nordul insulei şi forţând evacuarea a mii de persoane pe mare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax