Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE TEXT Războiul în Ucraina, ziua 16: Trupele rusești se regrupează. Oamenii din Mariupol nu au hrană, apă, căldură

Publicat

În cea de-a 16-a zi de la invadarea Ucrainei de către Rusia, trupele rusești par să fi înaintat 5 km spre Kiev, iar în Mariupol s-au înregistrat bombardamente la fiecare 30 de minute. Rusia a acuzat Ucraina că ar produce armament biologic și a solicitat vineri de la ora 6 o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Peste 100.000 de ucraineni au fost evacuați în ultimele doă zile, potrivit autorităților. Se pregătesc noi sancțiuni internaționale la adresa Rusiei. Din punct de vedere umanitar, ucrainenii trec printr-un dezastru. Lipsa apei, hranei și medicamentelor face ravagii.

Sute de mii de oameni din orașul-port ucrainean asediat Mariupol nu au hrană, apă, căldură, electricitate sau îngrijiri medicale, pe fondul unei situații umanitare „din ce în ce mai îngrozitoare și disperate”, spune Crucea Roșie Internațională, potrivit The Guardian.

Ieri, Rusia a bombardat spitalul de copii din Mariupol. 17 persoane – între care femei gravide – au fost rănite și s-au înregistrat trei morți. Primarul portului de la Marea Azov susține că, de la începutul războiului, peste 1.300 de oameni au fost uciși în atacuri.

Bombardarea maternității din Mariupol este o atrocitate și dovadă că forțele ruse comit un genocid – a acuzat președintele ucrainean, în cel mai recent discurs al său, transmis în cursul nopţii.

Miniștrii de externe din Rusia și Ucraina s-au întâlnit joi în Turcia, după 15 zile de război, însă discuțiile nu au avansat.

Ora 04:50 – Au fost raportate explozii în orașe din părți opuse ale țării în ultima jumătate de oră, scrie BBC.

Televiziunea ucraineană și instituțiile de presă vorbesc despre explozii în Luțk, în nord-vestul Ucrainei, precum și în Nipro – un oraș din centrul țării, situat pe râul Nipru și un punct important al rezistenței ucrainene. Niciunul dintre aceste orașe nu s-a mai confruntat cu bombardamente până acum.

Unde se duc lupte, care sunt orașele încercuite și care sunt liniile de avans ale forțelor rusești – o hartă realizată de Ministerul Britanic al Apărării:

Ora 03:45 – Noi imagini din satelit surprinse joi într-un interval în care norii s-au risipit deasupra capitalei ucrainene arată că uriașul convoi militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev și care se întindea pe o distanță de peste 64 de kilometri s-a „dispersat în mare parte și s-a repoziționat”, relatează CNN.

Pe de altă parte, tot imaginile din satelit arată că suburbiile din nord-vestul capitalei ucrainene și unele părți ale orașului Cernihov din nordul țării au suferit distrugeri semnificative.

Ora 00:15 – Departamentul de Stat al SUA crede că forțele ruse au încercuit „mai multe” orașe ucrainene după ce au distrus marea parte a infrastructurii critice, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Ned Price.

Potrivit BBC, Price nu a menționat care orașe ucrainene sunt momentan încercuite.

În afirmațiile sale, Price a acuzat guvernul rus că „devastează” centrele populaționale pentru a „distruge voința” ucrainenilor.

Ora 00:05 – Ministrul ucrainean al Apărării: ”Rușii au ucis mai mulți civili decât soldați”

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksiy Reznikov, a declarat joi seară că trupele ruse au ucis mai mulți civili decât soldați ucraineni, potrivit publicației The Kyiv Independent.

Demnitarul ucrainean a descris invazia Rusiei drept un „război terorist”, afirmând că soldații ruși au acționat ca niște „criminali”.

sursa: digi24.ro, hotnews.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax