Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: BOBOTEAZA la Alba Iulia. Slujba de sfințire a apei la Catedrala Încoronării

Publicat

În ziua de Bobotează, în fața clopotniței Catedralei Încoronării se face slujba de sfintire a apei. La catedrală este sfințită, în ajunul și ziua Bobotezei, o cantitate de aproximativ 2000 de litri de apă.

Slujba de sfinţire cea mare a apei este oficiată mai întâi, în ajunul Bobotezei, iar cu această agheasmă mare sunt stropite casele credincioşilor.

Apoi, în ziua de Bobotează (6 ianuarie), apa sfințită este luată acasă de către credincioşi.

Vezi și BOBOTEAZA: Tradiții, obiceiuri, superstiții. Nu trebuie să te speli pe cap. Ce păţeşti dacă aluneci pe gheaţă

În cadrul acestei slujbe, spre deosebire de cea în care se sfințește agheasma mică, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt.

”Aghiasma Mare va fi distribuită credincioșilor din mai multe puncte. Personalul deservent al Catedralei, echipat cu mască și mănuși, se va îngriji ca fiecare credincios să primească apa sfințită în recipientul pe care îl va aduce de acasă”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei.

Citește și SFÂNTUL IOAN 2021: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Agheasma, apa sfinţită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletești, a promovării şi a sfinţirii vieţii.

Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, animalele din gospodării şi livezile.

Preoții spun că agheasma nu trebuie înmulţită. O sticlă de agheasmă mare este suficientă pentru un an, fiind folosită mai rar decât cea mică. Slujba pentru sfinţirea aghesmei mici poate fi săvârşită oricând în an, atât în biserică, cât şi în casele credincioşilor; când facem sfeştanie în casă, preotul poate sfinţi o cantitate mai mare de apă, în funcţie de dorinţa şi nevoile fiecăruia.

Vezi și Mesaje de Sfântul Ioan Botezătorul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax