Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO de la Primăria Abrud: Autoritățile anunță ce măsuri vor fi luate în cazul barajului de la Tăul Mare, Roșia Montană

Publicat

Autoritățile locale și județene care se ocupă de gestionarea situației de la Tăul Mare susțin vineri, 7 octombrie, o conferință de presă la sediul primăriei Abrud.

Aceștia vor face o serie de declarații cu privire la situația actuală a barajului, a acțiunilor din ultimele zile, dar și ce au hotărât să facă pe viitor. 

Autoritățile vor trebui să adopte o serie de măsuri care să păstreze în siguranță Roșia Montană. Totul a început în urmă cu aproape o săptămână, după ce în barajul lacului a apărut o groapă de prăbușire.

De asemenea, în fața primăriei Abrud, doi bărbați care reprezintă mai mulți localnici din Roșia Montană au organizat un protest în fața instituției.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Protest în fața Primăriei Abrud: Câțiva cetățeni se opun asanării complete a Lacului Tăul Mare, ”inima Roșiei Montană”

Aceștia cer măsuri concrete din partea autorităților și repararea lacului, care reprezintă un simbol al comunității din Roșia Montană.

Ce decid autoritățile

Ce măsuri se vor lua: vineri la ora 14.00, Tăul Mare a scăzut cu 4, 8 metri față de nivelul de duminică și cu 5 metri față de nivelul de pericol. În două săptămâni se vor stabili măsuri pentru strabilizare, se vor analiza în regim de urgență, toate posibilitățile.

De asemenea, nivelul apei va fi controlat și lacul se va putea umple cu maxim 2 metri față de nivelul de acum. Lucrările vor începe în maxim două săptămâni. Măsurile au fost prezentate de expertul tehnic de baraje.

Poliția și jandarmeria vor patrula în zona barajului, a precizat Florin Dogaru, comisarul șef al IPJ  Alba.

Cum s-a format breșa

UPDATE VIDEO: Cum arată spărtura care s-a format în barajul lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Autoritățile caută soluții

Avaria semnalată sâmbătă la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană are forma unui con și un diametru de circa 1 m la nivelul coronamentului.

Potrivit directorului SGA Alba, Vlad Sorin, breșa s-a format prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani.

Breșa sub formă de con, apărută în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă, a fost semnalată prin apel la numărul de urgență 112 în jurul orei 19:00, de către primarul comunei, Eugen Furdui.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax