Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO- VIDEO: Ponta şi Ţiriac, la Sebeş. DAIMLER a început construcţia celei de-a treia fabrici de piese auto Mercedes

Publicat


Star Transmission, parte a concernului Daimler, a organizat vineri la Sebeş evenimentul de începere a construcţiei celei de-a treia unităţi de producţie de piese auto. Printre invitaţii oficiali la acest eveniment au fost premierul Victor Ponta, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Transporturilor Dan Șova, omul de afaceri Ion Ţiriac precum și reprezentanți ai administrației județene și locale. Compania marchează continuarea investiţiei de peste 300 de milioane de euro derulate în România, pentru extinderea producţiei de cutii de viteze de ultimă generaţie destinate automobilelor Mercedes-Benz.

 

La evenimentul din Sebeş au ajuns, în jurul orei 13.30 omul de afaceri Ion Ţiriac şi Ioan Rus, care a deschis dealerul auto Mercedes de la Cluj. Așa cum era de așteptat, Ion Țiriac a ajuns la Star Transmission cu elicopterul personal. Acesta s-a salutat cu premierul Victor Ponta și nu a făcut niciun fel de declarație.

Fost ministru de Interne, Ioan Rus, este iniţiatorul mai multor afaceri cu automobile. Este vorba despre RMB Casa Auto Timişoara, firmă partener a holdingului Ţiriac Auto şi primul dealer de Mercedes în zonă, RMB Inter Auto, Autosincron (dealer oficial de autoturisme Mazda, Land Rover şi Jaguar pe zona Transilvania).

Premierul Victor Ponta și-a făcut apariția la eveniment în jurul orei 13.45 alături de miniștri Dan Șova și Constantin Niță, dar și de liderii locali ai PSD Alba. 

„A new star shines in Sebeș. Așezarea pietrei de temelie NAG 3” a început, așa cum era stabilit în program, la ora 14.00, iar prezentarea a fost făcută de realizatorul Tv, Cătălin Ștefănescu.

Pentru început, invitații au urmărit un video de prezentare, prin care era ilustrată investiția companiei Daimler în România.

Primul care a luat cuvântul a fost Bernd Krottmayer, CEO Star Transmission. Acesta a prezentat un scurt istoric al companiei, a vorbit despre investiţiile finalizate până acum, dar și despre implicarea companiei în dezvoltarea comunităţii locale.

„Anul trecut am inaugurat cantine în ambele locații, locul cel mai popular din companiile noastre. Pe lângă cantină, am inaugurat cabinetele medicale cu personal specializat”, a spus Bernd Krottmayer.

CEO-ul Star Transsion și premierul Victor Ponta au lăudat școala germană de la Alba Iulia, inaugurată în toamna anului trecut.

„Anul trecut am făcut un pas important în ceea ce privește pregătirea tinerilor. Am inaugurat la Alba o școală duală după model german, unde, împreună cu alte companii, ne implicăm în școlarizarea și pregătirea tehnică a tinerilor. Îmbătrânirea populației și evoluția demografică fac dificilă găsirea de angajați cu specializări tehnice. Este important ca astăzi să formăm tineri tehnicieni după metode moderne, care să se plieze pe nevoile companiilor”, a declarat Bernd Krottmayer

Școala duală a fost deschisă anul trecut în județul Alba, la inițiativa vicepreședintelui CJ Alba, Florin Roman.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului s-au numărat și membri ai Consiliului de Administrație Daimler pentru Producție și Achiziții Publice Mercedes-Benz Cars și Mercedes-Benz, Markus Schafer , Directorul de Producţie pentru Sisteme de Transmisie a Mercedes-Benz şi al Fabricii Mercedes-Benz din Untertürkhei, Peter Schabert,ambasadorul Germaniei la București Werner Hans Lauk și premierul Victor Ponta.

Premierul a vorbit despre avantajele pe care le aduce construirea noii fabrici care va crea încă 500 de locuri de muncă în județul Alba.

„Vreau să spun că toate angajamentele pe care le-am realizat până acum în numele Guvernului, vor fi urmate de alte realizări, care cred că sunt la fel de importante pentru viitorul proiectului de aici de la Sebeș. Școlile cu învățământ dual, dar în egală măsură modul în care sprijinim tinerii cu înaltă calificare sunt doar câteva exemple. Ieri la Guvern am semnat contracte pentru 5.700 de tineri români din mediul universitar care rămân în țară pentru dezvoltarea cercetării, pentru dezvoltarea calității în industriale, tineri care pot reprezenta pentru o companie așa cum este Daimler și pentru multe alte companii de înalt nivel, acel personal excepțional de care au nevoie.” a declarat premierul Victor Ponta.

Acesta a mai precizat că își dorește ca, în cel mai scurt timp, de la Sebeș și până la granița cu Ungaria, să se poată merge pe autostradă: „Acest lucru e extrem de important pentru că o infrastructură rutieră performantă înseamnă un avantaj competitiv pentru orice fel de investiție”, a mai adăugat Ponta.

Premierul le-a mulțumit celor care au contribuit la realizarea proiectului de la Sebeș.

„Mulţumesc celor din Germania, de aici, din Alba, de la Bucureşti, care au făcut posibilă realizarea acestui proiect şi să spun că eu cred că toţi cei care într-un fel sau altul au avut curajul de a investi în România pe termen mediu sau lung, au dovedit că este o investiţie bună şi că România merită să fie considerată o ţară în care poţi să dezvolţi proiecte importante cu oameni foarte bine pregătiţi cu o capacitate de adaptare extraordinară. Urez mult succes tuturor celor care vor lucra aici. În mod sigur, sper să fiu în 2016, la momentul la care prima din acele cutii faimoase cu 9 viteze va fi produsă”, a declarat Victor Ponta.

Piatra de temelie

După terminarea discursurilor cei prezenţi au participat la momentul propriu-zis de amplasarea a „pietrei de temelie” a noii fabrici.

Invitații au pus pe rând câte un obiect simbolic într-un mic „buzunar”, făcut în piatră. Șurub, bani, ziar, planul de construcție a noii fabrici, breloc, dar și o diplomă, au fost obiectele care au fost închise în piatră cu o plăcuță, pe care s-au semnat reprezentanții companiei și oficialitățile invitate.

Victor Ponta a renunțat la sacou și a trecut „la muncă”

Evenimentul s-a încheiat cu un tur ghidat al fabricii de la Sebeș. După ce a analizat în detaliu mașinăriile și a aflat despre fiecare operațiune în parte, premierul Victor Ponta a trecut la treabă. Acesta, alături de  Bernd Krottmayer și de Peter Schabert, a renunțat la sacou și-a ridicat mânecile de la cămașă, ajutând la asamblarea unei piese.

Proiectul de la Sebeş va genera peste 500 de locuri de muncă în judeţul Alba şi în împrejurimi

Evenimentul de la Sebeș „simbolizează aşezarea pietrei de temelie a unităţii de producţie a companiei Star Assembly”, după cum precizează reprezentanţii Star Transmission. Aceştia au transmis că „este un pas important în dezvoltarea economică a judeţului Alba, precum şi una dintre cele mai mari investiţii din industria auto la nivel naţional”.

Fabrica de producţie şi asamblare a cutiilor de viteze automate va fi operațională în totalitate în 2017, când numărul angajaților la unităţile Daimler din Sebeş va fi de aproximativ 1.000 de persoane. Hala principală va avea o suprafață de 43.000 metri pătrați şi în total construcţiile se desfăşoară pe un teren de 72.000 metri pătrați.

Lucrările sunt estimate să dureze un an. Din aprilie 2015, vor fi aduse utilajele, care vor fi montate şi testate, ceea ce va dura încă un an. Din primăvara anului 2016 va începe gradual producția, pe măsură ce liniile de producție și cele de asamblare vor fi testate și se vor dovedi funcționale la parametri optimi.

În paralel, personalul angajat va participa la cursuri de specializare de câteva luni în Germania. Fabrica va funcționa la sută la sută din capacitate în anul 2017, când se va lucra în trei schimburi.

În momentul în care fabrica de la Sebeș va funcționa la capacitate totală, aceasta va avea un stoc de 9-10.000 cutii de viteze care vor putea fi livrate în orice moment.

AICI, mai multe detalii despre investiţiile DAIMLER la Sebeş.

Vedeţi mai jos video şi imagini din timpul evenimentului.
Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Maia Moldovan

  vineri, 04.04.2014 la 23:02

  Felicitari celor ce investesc in Sebes !
  Deci, de eceea nu au functionat AZI fabricile Marilor Poluatori ai Sebesului ! Ca a fost premierul in Sebes !
  Il rugam pe premierul Ponta sa se stabileasca in Sebes pentru a inspira si noi, sebesenii, aer curat !
  Altfel ne imbolnavim de kancer pe capete si inspiram mila !

 2. Eugen

  sâmbătă, 05.04.2014 la 08:39

  „In Romania se intampla lucruri bune”,se creeaza locuri de munca.Intrebati un muncitor de acolo daca este multumit de salariul care il primeste.In acea fabrica,toti muncitorii de plang de lipsa banilor.Ponta e multumit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Racla cu moaștele Sfintei Maria Magdalena, adusă la Alba Iulia, cu prilejul sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni

Publicat

moaste, catedrala pelerini

În data de 21 octombrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea de peste an a Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cunoscuți ca Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Cu acest prilej, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei va fi îmbrăcată în haină de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ANUNȚ: Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Aiud angajează îngrijitor curățenie. Condiții de participare

Publicat

locuri de munca 1

Grădinița cu Program Prelungit nr.2 Aiud organizează concurs în baza HG 286/2011 și HG 1027/2014, la sediul Grădiniței cu Program Prelungit nr.2 din str. Unirii, nr.10, Jud. Alba în data de 07.11.2019, ora 13,00 proba practică și în data de 12.11.2019 ora 13, interviul, pentru ocuparea postului contractual vacant de îngrijitor curățenie, în cadrul Grădiniței […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat Florin Roman, deputat PNL de Alba: Parlamentul a adoptat o lege pentru extinderea cimitirului din Alba Iulia

Publicat

Florin Roman

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman a transmis că Parlamentul a adoptat marți un proiect de lege pentru modificarea legii privind cimitirele, crematoriile și serviciile funerare, care scoate practic extinderea cimitirelor existente din circuitul anevoios al autorizării. „La solicitarea viceprimarului cu atribuții de primar, Paul Voicu, în calitate de deputat PNL, am inițiat un proiect […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 33.000 de doze de vaccin antigripal, în acest sezon, pentru județul Alba. Când ajung primele doze la medicii de familie

Publicat

vaccin gripa

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba primește, de la Ministerul Sănătății, în acest sezon, în patru tranșe, 33.030 de doze de vaccin împotriva gripei, care vor ajunge, în mare parte, la medicii de familie pentru imunizarea populației, dar și în spitale pentru personalul medical.  La mijlocul lunii septembrie în județul Alba a ajuns prima tranșă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate