Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

LIVE VIDEO: Protestul fermierilor și transportatorilor din Alba. Peste 100 de camioane și tractoare au intrat în Alba Iulia

Publicat

LIVE VIDEO: Protestul fermierilor și transportatorilor din Alba. Aproximativ 150 de utilaje și 300 de oameni din tot județul protestează luni, 15 ianuarie, în Alba Iulia. 

Manifestarea a fost autorizată de Primăria Alba Iulia în cursul dimineții. Jandarmeria și Poliția sunt la fața locului.

UPDATE 3, ora 13:20 – Fermierii și transporatorii au au ajuns la întâlnirea cu prefectul Nicolae Albu.

UPDATE 2, ora 12:00 – Coloana a străbătut întreg orașul, până în centru, la Instituția Prefectului.

A fost condusă prin oraș de echipaje de poliție și oamenilor li s-a cerut să respecte o bandă de mers, pentru a nu duce la blocarea traficului, ceea ce aceștia au făcut.

Protestatarilor li s-au adăugat ad-hoc și taximetriștii din oraș, și ei afectați de accizele majorate la combustibili.

UPDATE 1, ora 11:30 – Fermierii s-au grupat de dimineață la intrarea în oraș, în zona Ambient.

În jurul orei 11:30, aceștia au plecat cu autovehiculele, în coloană, spre sediul Prefecturii Alba.

Aceștia au convenit cu autoritățile să ocupe o singură bandă, pentrua nu bloca orașul.

Traseu protestatarilor este următorul: strada Alexandru Ioan Cuza – strada Tudor Vladimirescu – strada Ardealului – Piața I.C. Brătianu – strada București – centura municipiului Alba Iulia (dispersare).

UPDATE 2, ora 12:50 – În jurul orei 12:50, protestatarii au ajuns cu utilajele agricole în centrul municipiului Alba Iulia. Aceștia se îndreaptă spre Prefectura Alba.

În protest s-au alăturat mai multe firme de taxi din Alba Iulia.

UPDATE 3, ora 13:00 – Premierul Marcel Ciolacu a cerut urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni o întâlnire de lucru cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari, scopul discuțiilor fiind urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate.

Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.


De asemenea, s-a discutat despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează. Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul.

“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți.

Prim-ministrul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de azi, cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de duminică. ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA.

„Premierul și întreaga echipă de miniștri sunt dispuși să continue dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la soluționarea problemelor legitime reclamate”, au transmis într-un comunicat reprezentanții Guvernului.

VIDEO: Protestul fermierilor și transportatorilor din Alba. Un convoi de tractoare se îndreaptă spre Alba Iulia

Oamenii își vor transmite nemulțumirile în fața Instituției Prefectului. La nivel național, protestele au izbucnit în urmă cu șase zile.

Toate negocierile purtate de Guvern cu fermierii și transportatorii au eșuat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Pamfil

    luni, 15.01.2024 at 11:00

    suspect de interesant cum in toata Europa au „izbucnit” protestele „transportatorilor”. Au niste narative de te doare mintea. Ziceau unii ca vor combustibil gratis ca „in venezuela”.
    Incepe sa miroasa a samagon, șașlîc și a ceai cu poloniu…

  2. Raul

    luni, 15.01.2024 at 11:27

    De ce sa mai dam vreun leu la stat, sa munceasca si hotii din guvern la privat cum muncim si noi

    jos guvernul mafiot , jos hoti din justitie si politie ce apara hoti guvern

  3. Raul

    luni, 15.01.2024 at 11:51

    De ce sa platim taxe pe munca noastra ! nu mai platim nici o taxa !

  4. Vasile

    luni, 15.01.2024 at 13:01

    Sa trimitem politicieni din tara in ucraina in vacanta , nu avem nevoi de hotii si putoare ordinare !!!

    Jos guvernul !!! sa fie expulzati toata clasa politica !!!

  5. FELICIA

    luni, 15.01.2024 at 13:17

    GREVA FISCALA IN TOATA TARA !!!

  6. eu

    luni, 15.01.2024 at 16:31

    Succes la manifestație. Dar bătaia de joc pe care o face poliția locala este de neconceput. Cetățeanul care și el plateste combustibil majorat a fost plimbat azi prin toată Alba Iulia pentru ca ei nu sunt pe lumea asta. Ba mai mult un individ de la poliția locala care nu a vrut sa se legitimeze s-a aruncat pe masina mea proprietate urlând ca vreau sa îl calc eu căutând un loc de refugiu și a spus ca SCOATE PISTOLUL SI MA IMPUȘCA. Urla apoi ca el nu mai sta în intersecție ca îmi face plângere penala ca el este satul de șoferi nervoși. Recunosc eram cam necajita și nervoasa, dar asemenea afirmații nu sunt ok. Oare era de la poliția locala sau… sa îmi fie frica de omul cu pistol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax