Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: România intră în STARE DE ALERTĂ. Declarațiile premierului Ludovic Orban legate de măsurile adoptate

Publicat

Starea de urgență încetează joi și tot joi a fost declarată starea de alertă. Premierul Ludovic Orban a anunțat la debutul ședinței de guvern că această stare de alertă va presupune „toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor”. 

„Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocată de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situaţiile de urgenţă”, a precizat în contextul amintit, prim-ministrul.

Totodată, acesta a anunțat că își va asuma conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Principalele declarații susținute de premierul Ludovic Orban:

Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență, de amploare și intensitate deosebită determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia și necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății. Aceasta este definirea din lege a stării de alertă.

Cred că este pentru prima dată în istorie când se declară starea de alertă în România și va trebui să ne comportăm responsabil pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă astfel încât să atingem obiectivele de limitare a răspândirii virusului și să trecem spre normalitatea pe care o așteptăm.

Odată cu instituirea stării de alertă, va trebui să luăm în seara aceasta toate deciziile pentru a institui reguli, pentru a institui restricții necesare, pentru a permite autorităților să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a virusului.

Se vede că în ultima săptămână a existat o tendință de reducere a numărului de persoane infectate, de asemenea a existat o tendință constantă de reducere a numărului de cazuri active și au existat mai multe zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decât numărul persoanelor declarate pozitive.

Am ajuns la acest rezultat cu un efort enorm atât din partea autorităților cât și din partea cetățenilor români.

Condiția indispensabilă a menținerii acestui trend pozitiv și pe perioada stării de alertă rezidă în menținerea acestei atitudini responsabile din partea concetățenilor noștri.

Odată cu instituirea stării de alertă și cu deciziile aferente pe care le vom lua în Comitetul pentru Situații de Urgență se vor ridica o serie de restricții:

  • Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților
  • Deplasarea în interiorul localităților va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite o reluare a activității în condiții aprope normale
  • Vor fi deschisă spațiile comerciale, cu o suprafață mai mică de 15.000 mp
  • Se va relua activitatea în frizerii, cabinete stomatologice
  • Se va relua activitatea spitalelor. Se va elimina orice restricție în materie de internări. Orice persoană, chiar dacă nu este într-o situație care să reclame internarea de urgență, va putea beneficia de servicii medicale, ceea ce presupune implementarea cu maximă hotărâre a regulilor și protocalelor la nivelul tuturor spitalelor din România.
  • Se vor relua o serie de activități, inclusiv activități sportive, individuale, se vor relua activitățile în cantonamente pentru echipele naționale. De asemenea, vor exista reluarea anumitor activități sportive în niște condiții foarte strict reglementate.

Numărul de interacțiuni sociale, ocaziile de interacțiuni între oameni se vor înmulții și acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetățenilor, în comportamentul care îl vor avea în mijloacele de transport în comun, în spațiile comerciale, în toate activitățile pentru care se vor ridica restricțiile.

Este clar că riscul de infectare crește odată cu ridicarea acestor restricții, iar limitarea riscului de infectare nu poate fi determinată decât de un comportament corect al cetățenilor în perioada care va urma: de la purtarea măștii, păstrarea distanței fizice sanitare, asigurarea unei interacțiuni care să nu permită transmiterea virusului, respectarea tuturor regulilor care țin de activitatea la locul de muncă, în spațiile comerciale.

Românii trebuie să rămână în starea de veghe și să aibă grijă să se păzească pe ei și să îi păzească pe cei din jurul lor de riscul de infectare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax