Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Slujba de BOBOTEAZĂ la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Sute de oameni au venit să ia Agheasma Mare

Publicat

Credincioșii s-au adunat în fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, duminică, 6 ianuarie, în jurul orei 12:00 pentru a lua parte la Slujba de Bobotează, unde se sfințește apa pentru a deveni Agheasma Mare. 

Citește și Sfântul Ioan Botezătorul. MESAJE, URĂRI și FELICITĂRI pentru aproape 2.000.000 de români care își serbează onomastica

Liturghia a început la ora 8:30, în Catedrala din Alba Iulia, iar la ora 12:00 în fața lăcașului de cult s-a cantitate de aproximativ 3.000 de litri de apă.

Slujba numită „Sfinţirea cea mare a apei” se săvârşeşte de două ori pe an: mai întâi, în ajunul Bobotezei, iar mai apoi, pe 6 ianuarie, în ziua de Bobotează.

Sfințirea cea mare a apei, săvârșită de preoți în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a sfințit firea apelor, botezându-Se în râul Iordan, este oficiată numai în biserică sau lângă o apă curgătoare curată.

În cadrul acestei slujbe, apa este sfinţită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, agheasma mare are o putere sfinţitoare deosebit de mare, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și SFÂNTUL IOAN 2020: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana

Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic). De asemenea, cu pocăinţa şi cu binecuvântarea duhovnicului, agheasma mare se poate lua şi în cazuri de boli grele.

Fiind folosită numai în cantităţi mici, agheasma nu trebuie să fie înmulţită; o sticlă de agheasmă mare este suficientă pentru un an, fiind folosită mai rar decât cea mică. Credincioșii beau agheasma mare vreme de opt zile, începând din ziua Bobotezei și încheind în ziua de odovanie a praznicului (14 ianuarie); numai în această perioadă se poate bea agheasma mare fără post și spovedanie.

Programul liturgic continuă și în ziua de luni 7 ianuarie:

Luni, 7 ianuarie – SOBORUL SFÂNTULUI PROOROC IOAN BOTEZĂTORUL

Orele 8.30 – 10.00 – Utrenia

Orele 10.00 – 12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

Orele 18.00 – 19.00 – Vecernia şi Pavecerniţa mică

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax