Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Localități din Alba, în zona de supraveghere a unor focare de pestă porcină confirmate în județul Sibiu. Măsuri

Publicat

Șase localități din Alba au fost incluse în zona de supraveghere a unor focare de pestă porcină confirmate în județul Sibiu. Fondul de vânătoare Vingard este în zona de protecție.

Focarele de pestă porcină africane au fost semnalate în satul Presaca, comuna Păuca (Sibiu), aproape de limita cu județul Alba, în 6, respectiv 8 decembrie.

Instituția Prefectului Sibiu a comunicat măsurile luate după ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor.

 • se instituie zonă de protecție de 3 km, pe raza localității Presaca; fonduri de vânătoare FV 17 Sângătin, FV 18 Păuca, din județul Sibiu, FV 43 Vingard, din județul Alba
 • pe o rază de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților:
  • Păuca, Broșteni, Bogatu Român, Armeni, Alamor, Gușu, Ludoș, Sângătin, fondul de vânătoare FV 19 Ocna Sibiului
  • Boz, Doștat, Șpring, Ungurei, Roșia de Secaș, fondul de vânătoare FV 44 Ohaba, din județul Alba.

În aceste zone, instituțiile cu atribuții în controlul bolii, vor aplica măsurile în ceea ce privește normele de prevenire și control.

Măsuri în gospodăriile cu focare de pestă

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  HG  nr. 1214 din 7 octombrie 2009.

În funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare.

La cele două gospodării din Presaca, unde s-au descoperit focare, s-a decis uciderea a 34, respectiv 11 porci. Anterior, au murit 9 porci, care aveau semne de boală.

Printre simptomele pestei porcine se află: decubit, inapetență, diaree, hipertermie, inapetență, mers vaccilant.

Restricții în zonele vizate

În zonele de restricții este interzisă:

 • sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții
 • circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții
 • repopularea cu vânat din speciile listate
 • târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

În zona de supraveghere, sunt interzise circulaţia şi transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploataţiilor, cu excepţia aprobărilor emise de autorități.

Această interdicţie nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră, fără descărcare sau oprire, nici la porcii pentru sacrificare care provin din afara zonei de supraveghere şi se îndreaptă spre un abator situat în respectiva zonă, în vederea unei sacrificări imediate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Dany

  sâmbătă, 09.12.2023 at 06:21

  Cam târziu anul asta. Unii au apucat sa îl taie pe Ghiță.Da nah mai sunt 2 săptămâni pana la Crăciun asa ca mai este timp sa respectați tradiția cu pesta porcină. Cum vine decembrie cum apare și ea ca Mos Crăciun. Sunteți penibili mah…. s-a saturat lumea de voi mai schimbați placa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax