Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Locomotiva PD-L calcă prudent… fară Potor-ină

Publicat

Recenta plecare din PD-L a deputatului Călin Potor a dat peste cap întreaga organizaţie. În ziua respectivă, democraţii au înroşit telefoanele şi, în câteva ore, s-a vorbit cât într-o săptămână. Unora li se simţea îngrijorarea în voce, iar alţii se bucurau.  În sfârşit, Brutus i-a înfipt Cezarului cuţitul în spate. Toţi ştiau că plecarea lui Potor – deşi, din punct de vedere al capitalului electoral, rămân convins că nu reprezenta mare lucru – poate genera o gură de oxigen opoziţiei locale şi va da startul convulsiilor interne din PD-L. Convulsii care, deşi au fost mascate cu grijă în interiorul sediului din strada Luminii, au devenit, în ultimii doi ani, tot mai vizibile.

În interiorul PD-L  Alba au apărut nemulţumiri şi frustrări încă din prima lună de guvernare, când unii dintre cei care au considerat că au contribuit, într-un fel sau altul, la succesul în alegeri, au fost fost invitaţi în alte funcţii decât cele pe care şi le doreau sau au fost lăsaţi să sufere în tăcere. Ceaunul ăsta plin cu nemulţumiri a ars mocnit până acum, când Călin Potor – un personaj construit pe spatele imaginii lui Mircea Hava – nemulţumit fiind de pierderea capitalului electoral şi de slăbirea influenţelor la nivelul conducerii Spitalului Judeţean, a făcut un pas lateral cu ambele picioare, unul în dreapta şi altul în stânga. De mai bine de patru săptămâni, Potor joacă duplicitar, la două capete, negociându-şi viitorul, ba cu PNL, ba cu PSD, spre disperarea grupului de consilieri din jurul lui Mircea Hava, care simt ca rămân fără o parte dintre scaunele din Consilul Local.

Nici chiar Hava nu doarme prea liniştit la gândul că unul dintre cele două partide de opoziţie va profita de notorietatea lui Potor pentru a obţine, la alegerile locale din 2012, cel puţin 35%  la nivelul CL Alba, de ajuns pentru a stăvili anumite iniţiative ale Primarului şi consilierilor PD-L.  Strategia liberalilor de măcinare a PD-L îl va include pe Călin Potor – omul care ştie aproape tot din interiorul organizaţiei lui Hava, omul care ştie foarte multe din ceea ce s-a întamplat şi ce se întâmplă în Primăria Alba Iulia. Omul care in 2008 era considerat carburantul secret al PD-L în lupta electorală. Poate că mulţi îşi mai aduc aminte de sloganul lui Potor si de expresia ” Potorina Premium”. Numai ca pentru echipa lui Hava potorina n-a fost premium, iar motorul PD-L s-a cam gripat de la impuritaţile din rezervor.

Acum, odata ce ruptura s-a produs, toata lumea face eforturi ca presiunea ei să apese cât mai uşor pe umerii liderului. De fapt, chiar pe umerii întregii organizaţii. Dresorii bătrâni din PD-L  experimentaţi în tehnici de îmblânzire a dulăilor scăpaţi din lesă au început, deja, să caute prin arhivele de la Primărie şi de la Spitalul Judeţean urmele unor afaceri pe care Potor le-ar fi făcut în perioada în care era viceprimar şi, mai apoi, manager al Spitalului Judeţean Alba.  Este şi asta o formă de atenuare a atacurilor viitoare. Metoda presiunii cu dosare este utilizabilă şi foarte des aplicată în sferele politicii româneşti.  Mai ales când aceste afaceri dubioase există şi sunt cunoscute de grupul din care a făcut parte individul care trădează. Grupul din jurul lui Hava se va  folosi din plin de faptul că accesul la arhivele celor două instituţii este facil, deoarece ambele instituţii se află în mâna PD-L. Un motiv în plus pentru Potor să-şi înghită multe din cuvintele care l-ar deranja din punct de vedere electoral si nu numai, pe fostul său camarad de arme.

Dacă divorţul politic al  lui Potor ar fi avut loc acum un an, ar fi fost uitat în cel mult cinci zile de la producerea lui. Dar, acum, deja oamenii politici au început să îşi ascută săbiile pentru alegerile locale  şi chiar dacă, în spatele uşilor, liderii locali ai PD-L poate vor ajunge la o înţelegere tacită cu Potor pentru un eventual  „non combat”, nu vor reuşi să oprească ambiţiile liberalilor şi mai ales cele ale grupului din jurul vicepreşedintelui PNL Florin Roman, care pare hotărât să-i facă primarului multe zile fripte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. cristian

    luni, 18.10.2010 at 08:05

    Nu stiu care este rostul acestei analize politice deoarece te contrazici. La inceput zici ca nu crezi ca plecare lui Potor afecteaza pdl d.p.d.v. electoral apoi spui ca unul dintre cele doua partide de opozite va profita de notorietatea lui Potor sa obtina un scor bun. Deci afecteaza sau nu, pd-ul si pe primar, plecarea lui Potor?

    • Florin Mircea Corcoz

      luni, 18.10.2010 at 10:57

      Cristian, faptul ca un deputat pleaca din partid afecteaza in primul rand organizatia din care a facut parte. Asta dovedeste ca in organizatia respectiva sunt probleme. Eu cred ca plecarea lui Potor nu va afecta nu nimic forta locala a PD-L daca ramane singur, asa cum incearca el acum. Pe de alta parte Potor ar fi avut un numar mult mai mic de voturi, daca nu-si facea campania pe spatele si imaginea lui Mircea Hava. Si sunt convins, fara Hava pe post de locomotiva, PD-L ar fi fost mult mai mic la nivel local. Daca ar fi avut Calin Potor acest rol de locomotiva in partid, rezultatele erau mult mai slabe. Ar fi iesit mult mai bine opozitia.Calin Potor, vorbeste bine, are si ceva charisma, dar are mult de lucru la capitolul credibilitate. Trebuie sa faca multe repetitii in fata oglinzii pentru ca mesajul sau sa nu fie perceput ca demagogic. In acest moment pe primar nu-l afecteaza dpdv electoral plecarea lui Potor pentru ca primarul este cu mult mai apreciat. Este la fel ca atunci cand dintr-o firma pleaca un angajat care nu a facut mare lucru. Daca pleca angajatul de baza de care era dependenta intreaga conducere, lucrurile stateau altfel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax