Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lovitură sub centură pentru piețari: Modificări în procedura de obţinere a certificatelor de producător

Publicat

Comercianţii din pieţe vor avea parte de o surpriză neplăcută. Potrivit specialiştilor de la Direcţia Agricolă Alba, ministerul de resort pregătește un proiect de hotărâre, care urmează să fie aprobat în martie şi prin care producătorii pot obţine certificatele numai după avizul prealabil al asociaţiilor de profil. Potrivit actului normativ, certificatele de producător vor fi emise anual pe numele persoanelor fizice şi vor conţine un sistem de codificare pentru identificarea acestora.

Sistemul care parazitează de ani buni agricultura ar putea dispărea în curând, lăsând locul adevăraţilor producători agricoli.  Potrivit unui proiect de hotărâre iniţiat de MADR, certificatele de producător vor fi emise doar pe numele celor care muncesc pământul şi dovedesc acest lucru printr-un aviz eliberat de asociaţiile de producători din care fac parte.

“Atestarea profesională a solicitanţilor de certificat de producător se realizează de către structuri asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/ regional/ naţional, precum şi de către structuri teritoriale de consultanţă agricolă, după caz, care se înregistrează în acest scop la primăriile unităţilor/ subdiviziunilor administrativ teritoriale”, se arată în documentul citat și postat pe site-ul MADR.

Mai mult de atât, în agricultură totul va fi verificat „la sânge”. Ca o noutate, situaţia declarată de producătorii agricoli va fi verificată în teren, astfel încât falşii producători nu vor mai avea cum să se ascundă, iar certificatele de producător şi concordanţa conţinutului acestora cu produsele care se comercializează vor fi verificate pe întreaga durată a activităţii din pieţe de către administratorii pieţelor, împreună cu personalul din subordine şi reprezentanţi împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii şi ai structurilor subordonate, cu sprijinul poliţiei şi al jandarmilor. Toate datele înscrise de producătorul agricol în cerere sunt verificate de asociaţiile sau organizaţiile din agricultură şi sunt certificate de către primăriile în a căror rază teritorială își are solicitantul exploataţia.
Ca urmare a acestor acțiuni, angajaţii unor primării de comună din judeţ  nu mai pot să emită pe baza unor date false certificatele de producători. Odată cu modificarea legislaţiei în vigoare, aceştia vor plăti din greu în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi. Potrivit proiectului de hotărâre, primarii care eliberează certificatul de producător fără existenţa vizei structurilor asociative profesionale şi a procesului-verbal de verificare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Reglementarea ce va fi adoptată prevede pedepse și pentru administratorii de pieţe care „închid ochii” și închiriază tarabe celor ce nu sunt în regulă cu actele de proveniență a legumelor și fructelor. Proiectul cuprinde pedepse aspre. În acest sens, în act se stipulează că: “închirierea de mese şi cântare, fără verificarea existenţei şi valabilităţii certificatului de producător, neorganizarea acţiunilor de control de către administratorul pieţei şi neluarea de către acesta a măsurilor pentru îndepărtarea din piaţă a persoanelor care nu posedă certificat de producător, precum şi necompletarea la zi de către administratorul pieţei a Registrului de evidenţă a producătorilor individuali şi a comercianţilor se sancţionează cu sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, iar intermediarii, cu până la 10.000 de lei”.

Dorel LAZĂR

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. michelangelo

    marți, 12.02.2013 at 23:05

    pana la urma vor disparea bunicutele din piete, pentru ca ele nu fac parte din nici o asociatie a producatorilor, aducand ceea ce cultiva in gradina propriei case. intermediarii nu vor disprea niciodata, pentru ca primarii tot vor da certificate de producatori, pentru ca tot timpul se vor gasi ceva terenuri care sa le fie atribuite intermediarilor și pe care acestia sa cultive niste plante ametite

  2. Claudiu

    miercuri, 13.02.2013 at 10:25

    asta mai mult ca sigur ca asa va fi, mafia este peste tot si nu va disparea prea curand,doar oamenii cinstiti…..

  3. AHR Consulting

    miercuri, 13.02.2013 at 11:09

    Să condiţionezi obţinerea certificatului de producător de la asociaţiile de profil ? Care asociaţii,cooperative sau alte forme de asociere? Nu prea există aşa ceva,iar dintre cele care totuşi ”funcţionează”,sunt doar grupuri de interese,construite în jurul unor persoane destul de discutabile.Această obligaţie,forţează apariţia unor forme de asociere care vor produce mai mult rău producătorului agricol decât bine.Asocierea este binevenită dar nu printr-o mişcare forţată cum este aceasta.Mafie există şi la asociaţii,primării,administraţii ale pieţelor,precum şi la celelalte instituţii cu competenţă în controlarea acestui fenomen şi care nu-şi fac treaba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax