Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări pentru reducerea riscului de inundații, la Bucerdea Vinoasă. ABA Mureș a anunțat semnarea contractului

Publicat

Lucrări pentru reducerea riscului de inundații, la Bucerdea Vinoasă. În satul Bucerdea Vinoasă din comuna Ighiu vor începe în curând lucrările pentru reducerea riscului de inundații. Administrația Bazinală de Apă Mureș a anunțat semnarea contractului de execuție pentru regularizarea și consolidarea văii Bucerdea. Valoarea investiției este de peste 23,87 milioane de lei. 

„În ședința de Guvern din 30 aprilie 2024 a fost aprobat Memorandumul privind efectuarea de redistribuiri în cadrul limitei de credite de angajament aprobată pentru luna aprilie 2024 pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, fapt care a permis semnarea contractului de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții <Regularizare și consolidare Valea Bucerdea, județul Alba>”, au anunțat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș.

Inundații devastatoare în 2018

Reamintim faptul că inundațiile produse în 22 iunie 2018 au condus la degradări puternice ale malurilor, la inundarea gospodăriilor locuitorilor din Bucerdea Vinoasă, comuna Ighiu, și au pus în pericol stabilitatea drumului comunal, a podurilor și a zidurilor de sprijin din beton cât și accesul în gospodării și alte elemente de protecție a proprietăților.

În Bucerdea Vinoasă din comuna Ighiu au fost inundate atunci 150 de case. Viitura a avariat 20 de autoturisme și trei utilaje și a distrus cinci podețe.

Vezi și FOTO Peste 400 de case inundate, 20 de mașini distruse de viituri, 3 persoane izolate. Bilanțul DEZASTRULUI în ALBA

În luna septembrie 2023, a fost derulată procedura de achiziție publică având ca obiect execuție lucrări la obiectivul de investiții Regularizare și consolidare Valea Bucerdea. La data întocmirii de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a necesarului de credite bugetare și de angajament pentru luna aprilie 2024, exista o contestație depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor referitoare la procedura de achiziție publică mai sus menționată.

Ca urmare a respingerii pe fond a contestației prin Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nr.734/25.03.2024 , au fost întrunite condițiile semnării contractului în luna aprilie 2024.

Lucrări pentru reducerea riscului de inundații, la Bucerdea Vinoasă. Ce vizează proiectul

Lucrarea de investiție „Regularizare și consolidare Valea Bucerdea, județul Alba”, promovată de Administrația Bazinală de Apă Mureș, propune realizarea unei secțiuni de scurgere suficiente pentru tranzitarea undelor de viitură având ca efect eliminarea riscului de producere a unor noi inundații.

Indicatorii tehnico-economici ai investiției au fost aprobați prin Ordinului MMAP nr.169/11.01.2023 și constau în reprofilare albie pe o lungime de 3.725 m și protecții de mal pe o lungime de 4.925 m, durata de excuție fiind de 20 luni.

Valoarea investiției este de 23.875.465,93 lei din care C+M = 20.529.750,86 lei, inclusiv TVA.

Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Mureș, Primăria Ighiu a emis autorizația de construire AC nr.25/11.07.2023. Lucrările de bază vor fi executate în intravilanul localității Bucerdea Vinoasă, pe cursul de apă Valea Bucerdea.

Prin realizarea lucrărilor propuse se asigură creșterea gradului de siguranță a locuitorilor din localitatea Bucerdea Vinoasă, precum și a obiectivelor social economice din zonă, în contextul schimbărilor climatice, sub riscul producerii unor viituri cu debite maxime importante datorate ploilor cu caracter torențial sau mixte (topiri de zăpezi și ploi).

Lucrări pentru reducerea riscului de inundații la Bucerdea Vinoasă

Potrivit proiectului, se vor executa următoarele lucrări:

  • reprofilare albie pe o lungime de 3.725 m
  • protecții de mal din ziduri de sprijin din beton ciclopian pe o lungime de 4.925 m
  • praguri de fund îngropate – 5 buc.
  • căderi – o buc.
  • traverse îngropate – 8 buc.

Cursul de apă are o lungime cadastrată de 15 km și o curgere pe o lungime de aproximativ 3,7 km prin intravilanul localității Bucerdea Vinoasă.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 36 de luni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate