Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Peste 400 de case inundate, 20 de mașini distruse de viituri, 3 persoane izolate. Bilanțul DEZASTRULUI în ALBA

Publicat


Peste 400 de case inundate, 10 persoane evacuate, 3 familii izolate, drumuri și podețe rupte în uma viiturilor care au avut loc, vineri, în județul Alba. Cele mai afecatet comune sunt Cricău și Bucerdea unde sunte de case au fost inundate și 20 de mașini au fost avariate după ce Valea Bucerzii și Valea Cricăului s-au revărsat. Și la Șard au fost inundate 51 de case.

VEZI: FOTO-VIDEO: Imagini de COȘMAR după viitura de la Bucerdea și Cricău. Mai multe persoane, la spital în stare de șoc

Vineri, pe raza județului Alba s-au manifestat fenomene meteo periculoase, averse de 35-40 l/mp însoțite de rafale de vant, grindină, care au provocat revărsări de pe versanți, creșteri rapide ale debitelor rîurilor și deversări ale albiilor sau canalizărilor în municipiul Alba Iulia, Municipiul Blaj, Comuna Ighiu (satele Șard, Ighiu, Bucerdea, Țelna), comuna Cricău, inundații ale gospodăriilor, colmatări de poduri, podețe, blocare de persoane în locuințe.

Alba Iulia:

Nr.case/dependinte inundate = 6

Nr case la care s-a acționat = 6

Curți și subsoluri inundate = 4

Curți și subsoluri la care s-a acționat = 3

Ighiu/Șard

Nr.case/dependinte inundate = 51

Nr case la care s-a acționat = 7

Ighiu/Bucerdea Vinoasă

Nr.case/dependinte inundate = 150

Poduri/podețe = 5

Autoturisme avariate = 20

Motoutilaje afectate = 3

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 12

Persoane evacuate = 2

Cricău/Cricău

Nr.case/dependinte inundate = 200

Poduri/podețe = 5 distruse,

= 2 avariate

Autoturisme avariate = 20

Motoutilaje afectate = 1

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 21

DC avariate = 4 km

distruse = 2 km

Persoane evacuate = 8

Personae izolate = 3

Blaj

Nr.case/dependinte inundate = 12

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 8

Sebeș

Nr.case/dependinte inundate = 9

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 4

În data de 22 iunie 2018, la ora 21.30, sub conducerea domnului prefect Dănuț-Emil Hălălai a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, în care s-au stabilit măsurile imediate ce se vor lua pentru gestionarea situaţiei. Comitetul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției Alba a fost activat cu personal din cadrul ISUJ Alba, IPJ Alba, IJJ Alba, SGA Alba, urmând ca la nevoie să se suplimenteze cu reprezentanți din partea celorlalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

În urma informării primite de la SDEE Electrica, liniile de joasă tensiune de la 8 PT au fost scoase de sub tensiune ca urmare a inundațiilor care au afectat tablourile electrice de la gospodăriile populației, astfel:

loc. Bucerdea Vinoasă, com. Ighiu, 3 PT;
loc. Șard, com Ighiu, 1 PT;
loc. Cricău, com. Cricău, 4 PT.
La ora 06.00 sunt nealimentați cu energie electrică, 1270 de utilizatori.

S-a intervenit pentru înlăurarea efectelor produse de inundații de următoarele forțe de intervenție:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba – 14 ofițeri, 45 subofițeri, 7 autospeciale, 4 autospeciale grupă operativă, 9 motopompe și 1 ambulanță SMURD.

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ighiu – 8 persoane cu 3 buldoexcavatoare;

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cricău – 4 persoane cu 1 buldoexcavator;

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Alba Iulia – 3 persoane cu 2 motopompe;

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sebeș – 4 persoane cu 1 autospecială și 1 motopompă.

Sistemul de Gospodărire al Apelor Alba – 5 persoane cu 5 buldoexcavatoare.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba – 36 de polițiști cu 18 echipaje.

Sc Electrica SA Alba – 5 persoane cu 3 autoturisme.

În sprijin, au venit forțe și mijloace de la patru inspectorate pentru situații de urgență:

ISU SB – 1 ofițer , 17 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile;

ISU HD – 18 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 inststalație de potabilizare a apei.

ISU CJ – 19 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 instalație de potabilizare a apei

ISU BH – 2 subofițeri, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 instalație de potabilizare a apei.

Inspectoratul Județean de jandarmi Alba – 20 de cadre cu unelte logistice (lopeți).

UM 01684 Alba Iulia – 20 de cadre cu unelte logistice (lopeți), 1 autobasculantă și 1 buldoexcavator.

În vederea asigurării necesarului în regim de urgență a apei potabile pentru populația afectată, Crucea Roșie Română – Filiala Alba Iulia împreună cu SC Apa CTTA Alba și ISUJ Alba vor distribui apă potabilă, în funcție de nevoi.

Se intervine în continuare pentru înlăturarea efectelor negative.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Cosmin

  sâmbătă, 23.06.2018 la 09:17

  Ce fac responsabili care stau pe salarii grase
  De ce sunt platiti cum de nu au prevazut dezastrul pt ce exista apele romane sau alte institutii ale statului cu zeci de ingineri
  De ce ii mai platim chiar nu inteleg
  Aici e dovada clara ca u si-au facut treaba
  Nu unu
  Mai multe sate inundate
  Asa ceva se intampla cand nu ai institutii responsabile de spe vai poduri si podete Dar Noi Avem .si ii platim ..

 2. A.D.

  sâmbătă, 23.06.2018 la 11:37

  Ti se rupe sufletul sa vezi ca tot ce ai se duce pe apa. Sa-ti vezi masina dusa din curte ,gradinile acoperite cu noroi-groaznic.
  Si toate astea din cauza hotilor de paduri. Astora trebuie sa le ceara oamenii socoteala si sa se razbune. Ii stie toata lumea. Nu au mai existat niciodata astfel de inundatii pentru ca nu s-a defrisat niciodata cum se defriseaza acuma. Asta e doar inceputul . O sa ajungem tara calamitatior iar oamenii nevinovati vor suferi din cauza hotilor.

 3. Andrei

  luni, 25.06.2018 la 04:42

  Există o vorbă: După război mulți viteji se arată.
  Degeaba își dau autoritățile aere că știu să intervină după ce apare o catastrofă. Dar dacă aveau cap, luau măsuri înainte de catastrofă, nu după, iar aceste măsuri nu ar fi costat cât costă reparațiile.

  1. Unde era Institutul de Meteorologie și Hidrologie, unde erau organele de gospodărire a apelor? Povestea cu cod galben sau roșu este o imbecilitate. Ceea ce ar trebui să fie făcut este să se pregătească hărți cu zonele inundabile la diferite tipuri de viituri, și aceste hărți ar trebui puse la dispoziția primăriilor și aduse la cunoștința oamenilor. Toți oamenii au fost luați prin surprindere, niciunul nu pare să fi fost anunțat de autorități că trăiește într-o zonă în care ar putea fi inundat. Hidrologii și organele de gospodărire a apelor ar trebui să aibă informațiile respective. Dece le țin secrete?

  2. Prognozele hidrometeorologice par să mai nu fi evoluat deloc în ultimii 100 de ani. Este aberant ca Institutul de Meteorologie să-și imagineze că dacă pentru o anumită zonă indică numărul de mm de ploaie prognozat și-au făcut datoria. Corect este ca pe baza unor modele ploi-scurgere, care în țările cu servicii hidrometeorologice competente există de peste 50 de ani, să prevadă debitele de pe râuri și zonele care sunt periclitate.

  3. Aceste prognoze ar fi trebuit să fie comunicate primăriilor și locuitorilor din zonă. Poate că nu puteau să mute casele din calea viiturilor. Dar era extrem de simplu să mute automobilele la o cotă mai înaltă dacă li se spunea. Era simplu să pună câțiva saci de nisip în dreptul ușilor ca să împiedice apa să intre în casă.

  4. De ce nu se face o analiză a acestor probleme și nu se trag la răspundere cei vinovați. Dacă puneți meteorologii care nu au făcut tot ce trebuie pentru avertizare să plătească fiecare costul unuia din automobilele distruse, în viitor vor fi mai atenți.

  5. Majoritatea pagubelor nu sunt produse de viituri sau de fenomene meteorologice extreme. Pagubele sunt datorate indolenței, incompetenței și corupției celor care ar trebui să se ocupe de aceste probleme.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Peste 300 de șoferi amendați în două zile, pentru folosirea telefonului mobil la volan. Acțiunile Poliției continuă

Publicat

telefon mobil volan

În doar două zile de la intrarea în vigoare a noilor prevederi privind interzicerea folosirii telefonului mobil și a oricărui dispozitiv mobil în timpul condusului, polițiștii au aplicat peste 320 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea noilor reglementări, informează IGPR. Potrivit sursei citate, sâmbătă și duminică, la nivel naţional, au fost aplicate 310 sancţiuni, în valoare […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 540 de ani de la victoria de pe ”Câmpul Pâinii”, împotriva expansiunii otomane. Eroii, comemorați la Șibot

Publicat

Câteva sute de persoane au participat, duminică, la comemorarea celor 540 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, considerată ca fiind cea mai importantă victorie a unei armate creștine, purtată împotriva otomanilor în zona Transilvaniei. Evenimentul s-a desfășurat în Șibot, la monumentul dedicat comandantului armatei  lui Matei Corvin, Pavel Chinezu. Manifestarea a fost […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Un nou set de tratamente inovative pentru boli cronice a fost inclus în lista celor decontate de stat

Publicat

medicamente

Noi medicamente inovative au fost introduse în lista medicamentelor compensate și gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice, a anunțat Ministerul Sănătății. Guvernul a aprobat luni, la solicitarea Ministerului Sănătății, hotărârea prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania și la munte, până în 27 octombrie. Cald și soare, apoi frig și ploi. Prognoza meteo pe două săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară. În Transilvania, vremea va fi caldă până în 21 octombrie, apoi temperaturile vor scădea de la o zi la alta și sunt așteptate ploi. În Transilvania, în intervalul 14 – 21 octombrie, regimul termic va fi caracterizat de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate