Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Peste 400 de case inundate, 20 de mașini distruse de viituri, 3 persoane izolate. Bilanțul DEZASTRULUI în ALBA

Publicat


Peste 400 de case inundate, 10 persoane evacuate, 3 familii izolate, drumuri și podețe rupte în uma viiturilor care au avut loc, vineri, în județul Alba. Cele mai afecatet comune sunt Cricău și Bucerdea unde sunte de case au fost inundate și 20 de mașini au fost avariate după ce Valea Bucerzii și Valea Cricăului s-au revărsat. Și la Șard au fost inundate 51 de case.

VEZI: FOTO-VIDEO: Imagini de COȘMAR după viitura de la Bucerdea și Cricău. Mai multe persoane, la spital în stare de șoc

Vineri, pe raza județului Alba s-au manifestat fenomene meteo periculoase, averse de 35-40 l/mp însoțite de rafale de vant, grindină, care au provocat revărsări de pe versanți, creșteri rapide ale debitelor rîurilor și deversări ale albiilor sau canalizărilor în municipiul Alba Iulia, Municipiul Blaj, Comuna Ighiu (satele Șard, Ighiu, Bucerdea, Țelna), comuna Cricău, inundații ale gospodăriilor, colmatări de poduri, podețe, blocare de persoane în locuințe.

Alba Iulia:

Nr.case/dependinte inundate = 6

Nr case la care s-a acționat = 6

Curți și subsoluri inundate = 4

Curți și subsoluri la care s-a acționat = 3

Ighiu/Șard

Nr.case/dependinte inundate = 51

Nr case la care s-a acționat = 7

Ighiu/Bucerdea Vinoasă

Nr.case/dependinte inundate = 150

Poduri/podețe = 5

Autoturisme avariate = 20

Motoutilaje afectate = 3

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 12

Persoane evacuate = 2

Cricău/Cricău

Nr.case/dependinte inundate = 200

Poduri/podețe = 5 distruse,

= 2 avariate

Autoturisme avariate = 20

Motoutilaje afectate = 1

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 21

DC avariate = 4 km

distruse = 2 km

Persoane evacuate = 8

Personae izolate = 3

Blaj

Nr.case/dependinte inundate = 12

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 8

Sebeș

Nr.case/dependinte inundate = 9

Nr case/dependințe la care s-a acționat = 4

În data de 22 iunie 2018, la ora 21.30, sub conducerea domnului prefect Dănuț-Emil Hălălai a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, în care s-au stabilit măsurile imediate ce se vor lua pentru gestionarea situaţiei. Comitetul Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției Alba a fost activat cu personal din cadrul ISUJ Alba, IPJ Alba, IJJ Alba, SGA Alba, urmând ca la nevoie să se suplimenteze cu reprezentanți din partea celorlalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

În urma informării primite de la SDEE Electrica, liniile de joasă tensiune de la 8 PT au fost scoase de sub tensiune ca urmare a inundațiilor care au afectat tablourile electrice de la gospodăriile populației, astfel:

loc. Bucerdea Vinoasă, com. Ighiu, 3 PT;
loc. Șard, com Ighiu, 1 PT;
loc. Cricău, com. Cricău, 4 PT.
La ora 06.00 sunt nealimentați cu energie electrică, 1270 de utilizatori.

S-a intervenit pentru înlăurarea efectelor produse de inundații de următoarele forțe de intervenție:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba – 14 ofițeri, 45 subofițeri, 7 autospeciale, 4 autospeciale grupă operativă, 9 motopompe și 1 ambulanță SMURD.

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ighiu – 8 persoane cu 3 buldoexcavatoare;

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cricău – 4 persoane cu 1 buldoexcavator;

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Alba Iulia – 3 persoane cu 2 motopompe;

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sebeș – 4 persoane cu 1 autospecială și 1 motopompă.

Sistemul de Gospodărire al Apelor Alba – 5 persoane cu 5 buldoexcavatoare.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba – 36 de polițiști cu 18 echipaje.

Sc Electrica SA Alba – 5 persoane cu 3 autoturisme.

În sprijin, au venit forțe și mijloace de la patru inspectorate pentru situații de urgență:

ISU SB – 1 ofițer , 17 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile;

ISU HD – 18 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 inststalație de potabilizare a apei.

ISU CJ – 19 subofițeri, 1 microbuz, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 instalație de potabilizare a apei

ISU BH – 2 subofițeri, 1 autospecială, 2 motopompe transportabile, 1 instalație de potabilizare a apei.

Inspectoratul Județean de jandarmi Alba – 20 de cadre cu unelte logistice (lopeți).

UM 01684 Alba Iulia – 20 de cadre cu unelte logistice (lopeți), 1 autobasculantă și 1 buldoexcavator.

În vederea asigurării necesarului în regim de urgență a apei potabile pentru populația afectată, Crucea Roșie Română – Filiala Alba Iulia împreună cu SC Apa CTTA Alba și ISUJ Alba vor distribui apă potabilă, în funcție de nevoi.

Se intervine în continuare pentru înlăturarea efectelor negative.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Cosmin

  sâmbătă, 23.06.2018 la 09:17

  Ce fac responsabili care stau pe salarii grase
  De ce sunt platiti cum de nu au prevazut dezastrul pt ce exista apele romane sau alte institutii ale statului cu zeci de ingineri
  De ce ii mai platim chiar nu inteleg
  Aici e dovada clara ca u si-au facut treaba
  Nu unu
  Mai multe sate inundate
  Asa ceva se intampla cand nu ai institutii responsabile de spe vai poduri si podete Dar Noi Avem .si ii platim ..

 2. A.D.

  sâmbătă, 23.06.2018 la 11:37

  Ti se rupe sufletul sa vezi ca tot ce ai se duce pe apa. Sa-ti vezi masina dusa din curte ,gradinile acoperite cu noroi-groaznic.
  Si toate astea din cauza hotilor de paduri. Astora trebuie sa le ceara oamenii socoteala si sa se razbune. Ii stie toata lumea. Nu au mai existat niciodata astfel de inundatii pentru ca nu s-a defrisat niciodata cum se defriseaza acuma. Asta e doar inceputul . O sa ajungem tara calamitatior iar oamenii nevinovati vor suferi din cauza hotilor.

 3. Andrei

  luni, 25.06.2018 la 04:42

  Există o vorbă: După război mulți viteji se arată.
  Degeaba își dau autoritățile aere că știu să intervină după ce apare o catastrofă. Dar dacă aveau cap, luau măsuri înainte de catastrofă, nu după, iar aceste măsuri nu ar fi costat cât costă reparațiile.

  1. Unde era Institutul de Meteorologie și Hidrologie, unde erau organele de gospodărire a apelor? Povestea cu cod galben sau roșu este o imbecilitate. Ceea ce ar trebui să fie făcut este să se pregătească hărți cu zonele inundabile la diferite tipuri de viituri, și aceste hărți ar trebui puse la dispoziția primăriilor și aduse la cunoștința oamenilor. Toți oamenii au fost luați prin surprindere, niciunul nu pare să fi fost anunțat de autorități că trăiește într-o zonă în care ar putea fi inundat. Hidrologii și organele de gospodărire a apelor ar trebui să aibă informațiile respective. Dece le țin secrete?

  2. Prognozele hidrometeorologice par să mai nu fi evoluat deloc în ultimii 100 de ani. Este aberant ca Institutul de Meteorologie să-și imagineze că dacă pentru o anumită zonă indică numărul de mm de ploaie prognozat și-au făcut datoria. Corect este ca pe baza unor modele ploi-scurgere, care în țările cu servicii hidrometeorologice competente există de peste 50 de ani, să prevadă debitele de pe râuri și zonele care sunt periclitate.

  3. Aceste prognoze ar fi trebuit să fie comunicate primăriilor și locuitorilor din zonă. Poate că nu puteau să mute casele din calea viiturilor. Dar era extrem de simplu să mute automobilele la o cotă mai înaltă dacă li se spunea. Era simplu să pună câțiva saci de nisip în dreptul ușilor ca să împiedice apa să intre în casă.

  4. De ce nu se face o analiză a acestor probleme și nu se trag la răspundere cei vinovați. Dacă puneți meteorologii care nu au făcut tot ce trebuie pentru avertizare să plătească fiecare costul unuia din automobilele distruse, în viitor vor fi mai atenți.

  5. Majoritatea pagubelor nu sunt produse de viituri sau de fenomene meteorologice extreme. Pagubele sunt datorate indolenței, incompetenței și corupției celor care ar trebui să se ocupe de aceste probleme.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

23 februarie – Lăsatul Secului pentru carne din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Tradiții și obiceiuri înainte de Postul mare

Publicat

duminica infricosatoarei judecati

Lăsatul Secului pentru carne, în 2020 se ține în Duminica Înfricoșatei Judecăți, pe 23 februarie. În toate zonele rurale din țară Lăsatul Secului de Paști joacă un rol extrem de important. La lăsatul secului, înainte de intrarea în Postul Paștelui, în satul tradiţional aveau loc petreceri, fiecare înfruptându-se pe săturate din bucatele de care nu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ METEO: COD ROȘU și PORTOCALIU în ALBA și alte zone din țară. Vânt de până la 180 Km/h la munte

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări COD ROȘU, Cod Portocaliu și Cod Galben de vânt puternic valabile duminică și luni în județul Alba și alte zone din țară. Pe 24 februarie, în intervalul orar 02:00 – 18:00, în zona montană din județul Alba este COD ROȘU de vânt puternic, cu rafale de peste 140 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în Italia: 11 localități au intrat în carantină. 79 de cazuri, confirmate. Unde pot cere ajutor cetățenii români

Publicat

Este panică în Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate și unde numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine. Numarul localităților intrate în carantină a ajuns la 11, din zonele Lodi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Din luna mai, țigările preferate de sute de mii de români vor dispărea complet de pe piață

Publicat

Începând cu 20 mai 2020, ţigările mentolate vor dispărea complet de pe piaţa din România, aceasta fiind una dintre măsurile prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă şi în legislaţia din România. Consumatorii de mentol vor mai găsi însă aroma în produsele care încălzesc tutunul şi în ţigaretele electronice. Marii producători şi comercianţii au obligaţia […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate