Connect with us
Publicitate

AIUD

Lucrările de consolidare la podul peste râul Mureș, între Aiud și Ciumbrud, scoase la licitație. Cât va dura execuția


Publicat

Podul de peste râul Mureș, pe DJ 107E, ce face legătura între Aiud și Ciumbrud, va fi consolidat de către Consiliul Județean Alba printr-o investiție de peste 3,3 milioane de lei. Lucrările vor include, printre altele, refacerea părții carosabile, a trotuarelor și a rampelor de acces, relocarea conductelor de apă și gaz sub consola trotuarului și decolmatarea albiei râului Mureș, în zona podului. Potrivit caietului de sarcini, durata de execuție a lucrărilor va fi de 10 luni.

Consiliul Județean Alba a lansat miercuri în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare (documentația tehnică pentru autorizarea execuției lucrărilor și proiectul tehnic de execuție), inclusiv asistență tehnică și execuție a lucrărilor pentru obiectivul „Consolidare pod peste Râul Mureș, pe DJ 107E : Aiud (DN1) – Ciumbrud – Băgău – Lopadea Nouă – Hopîrta – Vama Seacă (DJ 107D)”.

 

Valoarea totală estimată este de 3.320.710,03 lei, fără TVA. Durata de execuție a lucrărilor – faza de execuție – este de maxim 10 luni de la data stabilită prin ordinul de începere a lucrărilor.

Citește și Podul peste râul Mureș între Aiud și Ciumbrud va fi consolidat. Investiție de peste 3,8 milioane de lei. Lucrări propuse

Podul existent pe DJ 107E la km 3 + 895 traversează râul Mureș și se află amplasat în extravilanul municipiului Aiud. A fost construit în anul 1957 și până în prezent au fost executate doar lucrări de întreținere curentă și periodică.

Podul are o lungime totală de 110 metri, cu trei deschideri de câte 29,5 metri fiecare. Lățimea părții carosabile este de 6,50 metri, cu două trotuare de 1,25 metri lățime, mărginite de parapeți de protecție din beton. Traseul în plan al drumului în zona podului este în aliniament.

Potrivit caietului de sarcini, pe trotuarul din aval este poziționată o conductă de gaz. Conducta coboară de pe trotuar la capătul podului spre Ciumbrud și traversează drumul pe sub pod. În lungul podului sunt poziționate și două conducte de utilități, una în aval și cealaltă în amonte de pod.

 

Ca urmare a stării de deterioare a podului, în 2019 a fost efectuată o expertiză tehnică din care rezultă starea tehnică ca fiind nesatisfăcătoare și s-a propus consolidarea acestuia pentru menținerea stării de viabilitate a DJ 107E.

În urma expertizei tehnice s-au constatat următoarele deficiențe:

 • strat de acoperire deteriorat
 • infiltrații
 • tencuială deteriorată
 • aparatele de rezem metalice sunt ruginite
 • lisa de parapet deteriorată
 • parapet pietonal din beton deteriorat
 • gurile de scurgere nu sunt prevăzute cu grătare și nici cu tuburi prelungitoare
 • calea de pod este deteriorată, prezintă denivelări, crăpături, fisuri
 • calea de trotuare este deteriorată
 • nu există dispozitive de acoperire a rosturilor de dilatație

Pentru consolidarea podului se propun următoarele lucrări:

 • relocarea conductelor de apă și de gaz în afara zonelor circulabile (sub consola trotuarului)
 • reparații cu betoane speciale la elementele suprastructurii (grinzi, placa între grinzi, antretoaze)
 • realizarea unei plăci de suprabetonare
 • refacerea trotuarelor, a hidroizolației, a căii pe pod
 • completarea părții superioare a zidurilor de gardă și a consolelor până la nivelul impus de placa de suprabetonare
 • refacerea rampelor de acces la pod
 • cămășuirea elevațiilor și fundațiilor infrastructurilor cu beton armat
 • protejarea tuturor suprafețelor expuse anticoroziv
 • prevederea de scări de acces în albie și de casiuri
 • decolmatarea și reprofilarea albiei râului Mureș în zona podului.

foto: document – expertiza tehnică podDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Abc

  luni, 20.07.2020 at 08:18

  Castigator DF.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de ploi însemnate și instabilitate atmosferică în Alba și alte județe din țară, până sâmbătă noaptea

Publicat

Meteorologii au emis vineri un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică valabil în județul Alba și alte județe din țară până sâmbătă noaptea.

În intervalul 18 iunie, ora 10:00 – 19 iunie, ora 23:00t în Muntenia, Moldova, Oltenia și în Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Citește și România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20 … 30 l/mp și pe arii restrânse 40 … 50 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe alocuri și în celelalte regiuni. Vremea se va menține în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, este în vigoare un Cod Portocaliu de ploi abundente în intervalul 18 iunie, ora 12:00 – 19 iunie, ora 23:00.

În județele Bacău, Galați, Vrancea, Brăila, Ialomița, Călărași, Buzău, Prahova și în zona de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Brașov și Covasna va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40 … 50 l/mp și izolat 60 … 80 l/mp.

Ploi abundente vor fi pe spații mici și în celelalte județe din Muntenia și Moldova.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE LIVE VIDEO: Ședință de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia. Se votează tariful pentru colectarea deșeurilor inerte

Publicat

sediu primarie drona

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia se întrunesc vineri, 18 iunie, într-o ședință extraordinară de Consiliu Local. 

Cel mai important punct al ședinței în reprezintă aprobarea modificării tarifului pentru colectarea deșeurilor inerte din oraș și transportarea acestuia la Ocna Mureș.

UPDATE: Primarul Gabriel Pleșa a retras de pe ordinea de zi primul proiect, cel referitor la tarfiul pentru colectare și transport deșeuri din construcții.

Ce proiecte au de votat consilierii

1. Proiect de hotărâre privind modificarea tarifului de precolectat, colectat, transportat deseuri din construcții (asimilate) și demolări prevăzute la pct.5 al
anexei nr. 4 la Contractul de concesiune nr. 69525/2013

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea transmiterii în folosință gratuită către Asociația ”Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” a unui imobil (construcție) fosta
Centrală Termică nr.11, situată în Alba Iulia, str.Bogdan Petriceicu Hașdeu, nr.15A

3. Proiect de hotărâre privind însușirea documentației cadastrale de primă înscriere a unui imobil (albia majoră râul Ampoi) situat în Alba Iulia, zona Ampoi I

4. Proiect de hotărâre privind deplasarea municipiului Alba Iulia pentru a participa la o întâlnire de lucru organizata la Tűrnitz și Salzburg – Austria, în perioada 23-27 iunie 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România se confruntă cu un ciclon venit dinspre Marea Neagră. Meteorologii cred că va alimenta furtuni puternice

Publicat

Meteorologii anunță că în cursul nopții a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră, despre care se știe că este foarte puternic, după ce a trecut prin Bulgaria, pe la Varna.

Acesta ar putea aduce furtuni, avertizează meterologii.

În România, ciclonul va rămâne cel puțin până vineri seară, iar Administraţia Națională de Meteorologie e gata să emită coduri roşii.

Deocamdată, pentru zona Dobrogei a fost emis un cod galben de ploi, valabil în 6 județe.

Specialistul în fenomene extreme, Bogdan Antonescu, a explicat la Digi24, ce se întâmplă din punct de vedere meteorologic.

„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical.

Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale.

Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni.

Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat spus Bogdan Antonescu.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Rabla pentru electrocasnice, etapa a treia. Vauchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare

Publicat

Etapa a treia a programului Rabla pentru Electrocasnice demarează vineri, ora 10:00, de când vor putea fi generate vouchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare. 

Această etapă va dura până în data de 1 iulie, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului, care se ridică la 15 milioane lei.

Valoarea voucherelor este de 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Potrivit Administraţiei Fondului de Mediu, pentru aparatele de aer condiţionat se poate preda un electrocasnic din aceeaşi categorie, pentru aspiratoare un electrocasnic echivalent, iar pentru uscătoarele de rufe orice electrocasnic vechi inclus în program.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” – sesiunea 2021 a debutat pe data de 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de o săptămână.

La sesiunea din acest an, modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de oportunitatea de a se înscrie şi de a obţine unul sau mai multe vouchere.

Ediţia din 2021 a programului „Rabla pentru electrocasnice” se desfăşoară etapizat. Astfel, în etapa I a avut loc selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie), iar în etapa II selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 – 17 iunie).

Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate