Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Lucrările la AUTOSTRADA Sibiu-Piteşti încep în doi ani. Ce spune Dan Şova despre finanţare şi licitaţie

Publicat

Autostrada Sibiu – Piteşti, un proiect despre care se anunţa că este amânat pentru anul 2020, se face mai repede. Dan Şova, cel care a preluat Ministerul Transporturilor, după ce preşedintele Traian Băsescu a validat Guvernul Ponta III, susţine pe blogul personal că acest proiect nu este în concurenţă la finanţare cu tronsonul Sibiu-Braşov.Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a demarat procedura pentru studiul de fezabilitate, iar lucrările de construcţie vor începe în doi ani, potrivit lui Şova.

“(…) Sibiu-Piteşti se face. Nu este în concurenţă în niciun caz cu tronsonul Sibiu-Braşov pentru bunul şi simplul motiv că Sibiu-Piteşti este finanţat din fonduri de coeziune şi Sibiu-Braşov este finanţat din fonduri de dezvoltare regională. Au surse de finanţare diferite, nu se află în competiţie”, susţine Dan Şova.

Potrivit acestuia, luni, 3 martie, CNADNR a demarat procedurile de selecţie a unui consultant pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii Sibiu – Piteşti. Susţine că există suma de 28 de milioane de euro, oferită de Comisia Europeană pentru exerciţiul financiar 2007-2013.

“În cel mai bun caz, în 24 de luni se pot începe lucrările pe Sibiu-Piteşti”, precizează Şova. El mai afirmă că selectarea consultantului pentru studiul de fezabilitate durează 6 luni, apoi în 12 luni se realizează studiul şi ulterior licitaţia pentru lucrări, alte 6 luni.

Reamintim că realizarea autostrăzii Sibiu-Piteşti este un proiect cerut atât de şoferi şi transportatori, cât şi de agenţi economici. Miercuri, la Mioveni, circa 11.000 de persoane, membri de sindicat de la Automobile Dacia şi familii ale acestora au participat la un protest în care au cerut şi construirea autostrăzii Sibiu-Piteşti. La inaugurarea oficială a celor trei tronsoane finalizate din Autostrada Orăştie-Sibiu din 19 decembrie, comunitatea pasionaţilor de pe forumurile dedicate au anunțat un protest inedit față de intențiile Guvernului de a amâna cu ani buni realizarea autostrăzii Sibiu – Piteşti. Astfel, şoferii din zona Sibiului și nu numai au fost invitaţi să-l întâmpine pe prim-ministrul Ponta chiar la inaugurarea loturilor de autostradă dintre Sibiu şi Orăştie cu un afiș pus în luneta sau parbrizul autoturismului: “Vrem autostrada Sibiu – Piteşti”.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul prezenta priorităţile de autostrăzi pentru perioada următoare, în care autostrada Sibiu-Piteşti nu era trecut drept o prioritate pe termen scurt, ci era planificată pentru finalizare în 2023. Pentru ruta ce urmează să străbată ţara de la vest la est, de la Nădlac la Constanţa, a fost preferată autostrada Sibiu – Braşov (Comarnic – Braşov), cu termen de finalizare 2018.

Citeşte şi Planul Guvernului pentru reţeaua de autostrăzi până în 2018. Sibiu – Râmnicu Vâlcea mai aşteaptă. În schimb se face București – Alexandria

Autostrada Sibiu-Piteşti, cu o lungime de 116 kilometri, ar fi avut un cost estimat la 3,2 miliarde de euro, potrivit unui studiu de fezabilitate realizat acum câţiva ani, ce a fost revizuit, iar suma ajunsese la aproximativ 14 milioane de euro.

sursa: zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax