Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

LUNA ROZ din aprilie: cea mai importantă LUNĂ PLINĂ a primăverii. Ce rol are în stabilirea datei la care se sărbătorește Paștele

Publicat

Luna plină din aprilie răsare în noaptea de sâmbătă, 16 aprilie și este numită în mod tradițional ”Luna roz” și este prima Luna plină a primăverii.

Anul acesta, Luna plină din aprilie este prima Luna plină din sezonul de primăvară, care a început la echinocțiul de primăvară pe 20 martie 2022.

Vezi și ALINIEREA PLANETELOR: Fenomen astronomic rar și spectaculos pe cer, din 17 aprilie. Planetele din sistemul nostru solar, aliniate în mod perfect

Această înseamnă că Luna plină din aprilie este o Luna importantă pentru cei care sărbătoresc Paștele catolic, deoarece Data Paștelui depinde de data Lunii pline.

Paștele catolic este sărbătorit în prima duminică după Luna plină (adică prima Luna plină a primăverii), ceea ce înseamnă că va fi sărbătorit anul acesta duminică, 17 aprilie (după Luna plină de sâmbătă, 16 aprilie).

Pentru ortodocși, duminică 17 aprilie este ziua de Florii.

De ce se numește Luna Roz?

Numele de Luna plină folosit de „The Old Farmer’s Almanah” provine din mai multe locuri, inclusiv surse native americane, coloniale americane și europene. În mod tradițional, fiecare nume de Luna plină de pe parcursul unui an are denumirea ei.

În ciuda numelui său, Luna Roz a lunii aprilie nu va părea de fapt roz. Denumirea sa este dată de floarea sălbatică roz de primăvară Phlox, originară din estul Americii de Nord. Această floare este, de asemenea, cunoscută sub numele de „muşchi roz”.

Alte nume pentru Luna Roz includ: Sprassing Grass Moon, Egg Moon, Moon Fish.

Nume alternative ale Lunii pline din aprilie

În aprilie, numele Lunii abundă cu referiri la primăvară. Luna în care se sparge gheața (Algonquin) și Luna când fluxurile sunt din nou navigabile (Dakota) fac referire la topirea gheții și la creșterea mobilității din sezonul de primăvară. În timp ce Luna în devenire a plantelor și arbuștilor (Tlingit), precum și Luna ierbii roșii (Oglala), vorbesc despre creșterea plantelor care va lua curând viteză.

Alte nume se referă la reapariția anumitor animale, inclusiv „Luna când se întorc rațele” (Lakota), „Luna când gâștele își depun ouăle” (Dakota) și „Luna broaștei” (Cree). În aceeași ordine de idei, „Luna peștilor răpitori” (Anishinaabe) notează momentul recoltării peștilor răpitori, care se întorc în pâraiele sau lacurile de mică adâncime pentru a depune icre.

Potrivit legendei, acum este momentul în care acești pești se întorc din lumea spiritelor pentru a purifică apele și creaturile care trăiesc în ele. (Acest nume poate fi aplicat și lunii Februarie, pentru a onora sacrificiul peștelui răpitor pentru a hrăni popoarele Anishinaabe, ajutându-le în mod tradițional să supraviețuiască iernii.)

Fazele Lunii pentru aprilie 2022

 • Luna Nouă: 1 aprilie
 • Primul pătrar: 9 aprilie
 • Luna Plină: 16 aprilie
 • Ultimul pătrar: 23 aprilie
 • Luna Nouă: 30 aprilie

Luna plină din aprilie: obiceiuri și tradiții

Potrivit folclorului, perioada de la Luna plină până la ultimul pătrar de Luna este cea mai bună perioada pentru stârpirea buruienilor, rărirea culturilor, tăierea, cosirea, tăierea lemnului și plantarea culturilor.

O luna plină în aprilie aduce îngheț. Dacă Luna plină se arată șters, așteaptă-te la ploaie.

Luna ROZ – simbol al optimismului

Luna Roză este, de asemenea, considerată a fi un simbol al optimismului. În timpul acestui fenomen astronomic, ne putem aştepta ca unele dintre obiectivele şi visele noastre să fie atinse, potrivit International Business Time. Pentru ca acest lucru să se întâmple, totuşi, trebuie să ne dăm seama ce anume să renunţăm pentru a merge mai departe în viaţă.

Super-Luna lunii aprilie va fi, de asemenea, mai aproape de Pământ în comparaţie cu celelalte Luni pline din acest an, cu excepţia celei din luna mai.

Luna plină din 16 mai va fi mai aproape, depăşind-o pe cea din aprilie cu un total de 158 de kilometri.

Lista cu Lunile Pline din 2022

Iată lista cu aproximativ toate Lunile pline din acest an, precum şi denumirea lor, conform Express.

 • Luna Lupului – 17 ianuarie
 • Luna de Zăpadă – 16 februarie
 • Luna Caldă – 18 martie
 • Luna Roz – 16 aprilie
 • Luna Florilor – 16 mai
 • Luna de Căpşuni – 14 iunie
 • Luna Vânătorului- 13 iulie
 • Luna Sturionului – 11 august
 • Luna Recoltei – 09 septembrie
 • Luna Rece – 8 decembrie

9 moduri în care Luna Plină vă poate afecta sănătatea

Iată câteva lucruri interesante pe care cercetătorii le-au descoperit cu privire la Luna plină și efectele acesteia asupra sănătății, potrivit unui studiu publicat de DCMedical:

1. Inima

Se pare că ciclurile Lunii pot avea un efect asupra inimii, și nu în sens romantic. Un studiu publicat în Indian Journal of Basic and Applied Medical Research a arătat că inima are performanțe maxime în timpul unei Luni pline și noi. Deci, verificați fazele Lunii înainte de a ajunge la sală!

2. Creierul

La fel ca Luna este responsabilă pentru fluxul și refluxul mareelor, deoarece creierul nostru este o sursă semnificativă de apă, cercetătorii olandezi au emis ipoteza că atracția gravitațională a Lunii ar putea avea un efect similar asupra creierului, provocând un comportament neregulat.

Alte studii ale oamenilor de știință britanici arată că o lună plină ar putea de fapt să scadă activitatea convulsivă în epileptice.

Cu toate acestea, în aceste cazuri, cercetătorii sugerează că aceasta se poate datora mai degrabă luminozității Lunii decât fazelor sale.

Când Luna era strălucitoare, participanții au avut mai puține crize epileptice.

Cercetătorii au atribuit atribuie acest lucru hormonului melatonină, care este secretat în mod natural în creierul tău când soarele apune, prin urmare semnalează că este timpul să dormi.

În epilepsie, se presupune că luminozitatea lunii pline contracarează această eliberare, scăzând astfel convulsiile.

3. Rinichi

Un studiu din 2011 publicat în Journal of Urology a constatat că durerile date de calculii renali (pietrele la rinichi) au crescut semnificativ în timpul lunii pline.

Și într-un alt studiu, cercetătorii englezi au constatat că, în general, mai mulți pacienți au fost internați în spitale cu urgențe urologice și în acest timp.

În schimb, noua Lună a provocat un „efect calmant” pentru persoanele cu aceste condiții.

4. Urgențe

Un studiu din 2011 publicat în Jurnalul Mondial de Chirurgie a constatat că mai mult de 40% din personalul medical consideră că fazele lunare pot afecta comportamentul uman – îi spun chiar „Nebunia lunii pline”, chiar dacă majoritatea studiilor nu găsesc nicio corelație directă între luna plină și ratele de spitalizare/internare.

De asemenea, s-a constatat că apelurile de urgență pentru tot felul de condiții cresc de fapt cu 3% ori de câte ori este lună plină, apoi scad cu 6% în timpul unei noi luni.

O posibilă explicație ar fi cea de la punctul următor: unii oameni nu dorm în nopțile cu lună plină.

5. Somnul

Un studiu din 2013 publicat în Current Biology a analizat tiparele de somn ale participanților pe parcursul a trei zile în care li s-a permis să adoarmă după bunul plac într-o zonă controlată care nu avea nici ceasuri, nici lumină exterioară.

Când datele au fost comparate cu fazele Lunii, cercetătorii au stabilit că participanții nu numai că au avut niveluri mai scăzute de melatonină în timpul fazelor luminoase ale Lunii, dar a durat cu 5 minute mai mult să adoarmă, au dormit cu 20 de minute mai puțin în general și au avut cu 30 la sută mai puțin somn REM.

Și dacă nu dormi suficient, sănătatea ta suferă!

6. Ciclul menstrual

Ciclul menstrual mediu al unei femei este de 28 de zile, ceea ce este destul de similar cu ciclul lunar de peste 29 de zile.

Acest moment poate fi mai mult decât o coincidență, potrivit cercetătorilor chinezi, care au descoperit că aproape 30% din toate femeile monitorizate au ovulat pe Luna plină și au menstruat în timpul Lunii noi.

În unele culturi, există chiar și un nume pentru acest fenomen, numit Ciclul Lunii Albe, care reflectă în esență fertilitatea Pământului despre care se spune că este cel mai fertil la lumina lunii pline.

7. Rata natalității

Cercetătorii japonezi au descoperit ceva ciudat: a existat o creștere semnificativă a numărului de nașteri când gravitația Lunii pe Pământ este cea mai puternică.

În timp ce cercetătorii recunosc că încă nu sunt clare modul sau motivele pentru care există această relație, ei spun că ar putea ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și femeile însărcinate să se pregătească mai bine.

În plus, un studiu italian a examinat peste 1.200 de nașteri pe parcursul a trei ani și a constatat un există număr mai mare de copii născuți în cele două zile de după o lună plină.

8. Leziuni

Deoarece Luna plină ne poate afecta comportamentul în anumite moduri, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că suntem mai predispuși la accidente sau boli în acest timp, potrivit unora.

Un motiv ar fi că nu dormim suficient, așa cum am arătat la punctul 5.

9. Simptome false

Câteodată luna plină are efecte înșelătoare. Într-un studiu din 2008, cercetătorii britanici au descoperit o legătură între ciclul lunar și ceea ce medicii numesc „simptome de accident vascular cerebral inexplicabile”, în care unii pacienții dezvoltă simptome precum dureri de cap, amorțeală și probleme de coordonare, deși nu e nimic în neregulă fizic cu ei.

Surse: almanac.com, mediafax, timesles.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Proiect pentru introducerea gazelor naturale în Beldiu, Căpud, Pețelca și Coșlariu Nou, depus de Primăria Teiuș

Publicat

Primăria Teiuș a depus spre finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” un proiect legat de introducerea unei rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în mai multe sate aparținătoare. 

Potrivit primarului Mirel Hălălai, este vorba despre Beldiu, Căpud (inclusiv în zona industrială), Pețelca și Coșlariu Nou.

În total, 629 de gospodării sunt vizate de proiect. Consumul anual al acestor utilizatori (casnici) ar putea ajunge, potrivit documentației, la aproximativ 578.000 de metri cubi, pe când consumul estimat al utilizatorilor non-casnici ar putea fi de 89.000 de metri cubi.

Potrivit reprezentanților primăriei, lungimea rețelei de distribuție este de aproape 25 de kilometri.

Investiția a fost evaluată la aproape 24 de milioane de lei.

Sursă foto: Pexels

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Microgranturi în domeniul agroalimentar. APIA: Solicitanții pot depune cereri de finanţare începând de vineri, 27 mai

Publicat

Solicitanţii de microgranturi în domeniul agroalimentar pot depune formularul cererii de finanţare în perioada 27 – 31 mai, prin aplicaţia electronică IMM Recover, au transmis reprezentanții Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Menţionăm că împuternicirea notarială poate fi depusă şi ulterior completării formularelor de înscriere în sistemul informatic IMM Recover, dar nu mai târziu de încheierea contractului de acordare a ajutorului de stat”, se precizează într-un comunicat APIA.

Cererile se finanţează în ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub formă forfetară este în valoare de 5.000 euro/beneficiar, la cursul valutar aferent lunii mai 2022, respectiv 4,9479 lei.

Pentru depunerea cererilor de finanţare solicitanţii/împuterniciţii/reprezentanţii acestora trebuie să deţină semnătură electronică.

Conform APIA, finanţarea proiectelor de tip microgrant în cadrul acestui apel vizează unele obiective specifice precum: sprijinirea activităţii operatorilor economici din domeniile agricultură, acvacultura, piscicultură şi industrie alimentară şi menţinerea/creşterea numărului de angajaţi.

Totodată, printre obiective se numără diversificarea activităţilor din domeniul agroalimentar şi sprijinirea activităţii operatorilor economici afectaţi de pandemia COVID – 19.

Reprezentanţii APIA precizează că beneficiarii ajutorului de stat sunt microîntreprinderi, întreprinderile mici şi mijlocii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, care primesc ajutorul de stat prin intermediul micrograntului/grantului pentru capital de lucru, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat.

Proiectul „Microgranturi în domeniul agroalimentar” este parte a schemei de ajutor de stat introdusă prin OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi este implementat de MADR, prin intermediul APIA.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), inclusiv structurile judeţene ale acesteia (APIA – Centre Judeţene), administrează, gestionează şi derulează proiectele, măsurile şi programele de încurajare şi stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi asigură managementul financiar şi/sau tehnic al fondurilor alocate.

Fondurile alocate pentru acordarea Microgranturilor din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat pentru activităţi specifice din domeniul industriei agroalimentare în cadrul POC 2014-2020 aprobate prin OUG nr. 61/2022 sunt în valoare totală de 50 milioane euro, din care 29,845 milioane euro (respectiv 25 milioane euro FEDRREACT EU şi 4,845 milioane euro cofinanţare de la bugetul de stat) şi 20,155 milioane euro de la bugetul de stat.

De asemenea, MADR informează că a publicat Ghidul solicitantului aferent măsurii „Microgranturi în domeniul agroalimentar” pe site-ul instituției și poate fi consultat AICI (în format .PDF).

Informații privitoare la înscrierea și procedura de accesare a măsurii Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, în valoare de 250 de milioane de euro,  din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 61 din 06 mai 2022 sunt disponibile AICI.

sursa: apia.org.ro, agerpres.ro, madr.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ungaria oprește „turismul la benzinărie”. Maşinile înmatriculate în străinătate nu mai pot cumpăra carburanți la prețuri plafonate

Publicat

scumpiri

Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la preţurile plafonate de Guvern, începând de vineri, în timp ce maşinile înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la preţurile pieţei, a anunţat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

În condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa, a crescut foarte mult turismul în scopul achiziţionării de combustibili în zona de graniţă, astfel încât acest turism a devenit o ameninţare la adresa securităţii aprovizionării, susţine Gergely Gulyas, citat de MTI.

„Cumpărătorii străini profită de faptul că Ungaria este capabilă să menţină preţul la benzină la 480 de forinţi (1,2 euro) pe litru, în timp ce în alte părţi din Europa este de 700-900 de forinţi”, a spus Gergely Gulyas.

Pentru a preveni un astfel de „abuz”, numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra benzina la 480 de forinţi litrul în Ungaria. Ceilalţi vor trebui să plătească preţul pieţei, a subliniat Gergely Gulyas.

Prețul la benzină și motorină în Ungaria este de 6,2 lei, cu cel puțin 2,5 lei mai puțin decât în România.

Prețurile carburanților în Europa

Ungaria nu poate renunța la petrolul rusesc

Comisia Europeană a propus în această lună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar are nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE, iar Ungaria, fără ieşire la mare şi care depinde puternic de importurile de petrol ruseşti printr-o conductă, le-a blocat.

Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat pentru agenţia Reuters că nu perioada de tranziţie este cea mai mare problemă care stă în calea unui acord.

„Dacă toate celelalte condiţii sunt acolo, atunci 3,5 până la 4 ani ar fi suficient (…). Dar până la un acord cu privire la toate, nu există un acord cu privire la nimic”, a spus Gulyas în acest interviu.

Ungaria a declarat că va avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro în investiţii pe termen scurt pentru modernizarea rafinăriilor şi extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croaţia.

De asemenea, Budapesta a spus că conversia pe termen lung a economiei sale departe de petrolul rusesc ar putea costa până la 18 miliarde de euro.

Gulyas a reiterat că Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face această schimbare.

„Dacă Comisia poate oferi o soluţie pentru aceasta, atunci noi suntem deschişi (pentru a susţine sancţiunile), dacă nu, atunci cerem un opt-out”, a spus el.

„Nu timpul este cea mai mare problemă. Această schimbarea tehnologică este posibilă până la 31 decembrie 2025 sau la jumătatea lui 2026”, a adăugat el.

UE încă speră să fie în măsură să convină asupra sancţiunilor vizând petrolul rusesc înainte de următoarea reuniune a Consiliului European săptămâna viitoare, a declarat preşedintele Consiliului Charles Michel.

Potrivit lui Gulyas, negocierile cu privire la eliberarea de fonduri către Ungaria din Fondul de Redresare al UE ar putea fi terminate „într-o oră” dacă există un acord asupra tuturor aspectelor semnificative.

Comisia Europeană a refuzat aprobarea plăţii banilor meniţi să ajute la recuperarea economiilor din criza provocată de COVID-19 în Polonia şi Ungaria, acuzându-le că încalcă statul de drept.

Gulyas a spus că Ungaria a oferit un „răspuns constructiv” la toate chestiunile ridicate de Bruxelles.

„Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionistă, ci lipsa sau existenţa voinţei politice care va decide când ei semnează acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare” post-pandemie, a declarat el.

Ungaria a declarat în 25 mai stare de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina

Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru ‘Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei’.

Viktor Orban: Ungaria trebuie să stea departe de acest război

”Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

”Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească ‘toate metodele la dispoziţia sa’ pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban.

”Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. În contextul războiului din ţara vecină, nu pierdem nicio secundă.

Este un război al cărui final nu îl poate vedea nimeni deocamdată”, a adăugat Viktor Orban, argumentând că starea de urgenţă va permite proceduri decizionale rapide. „Vom putea utiliza toate metodele pe care le avem la dispoziţie”, a subliniat Viktor Orban.

Starea de urgenţă va intra în vigoare în Ungaria miercuri 25 mai la ora 0.00 (ora 1.00, ora României).

Ungaria, inflație anuală de 9,5% și o încetinire a creșterii economice

Guvernul ungar se confruntă cu consecinţe ale Războiului din Ucraina, o inflaţie anuală de 9,5% şi un deficit bugetar care a crescut din cauza unor cheltuieli dinantea alegerilor legislative. El se confruntă, de asemenea, cu o încetinire puternică, a creşterii economice.

Liderul Partidului Fidesz, care a obţinut o majoritate de două treimi în noul Parlament în alegerile legislatve din aprilie, şi-a sporit în mod treptat puterile în cei 12 ani de când ase află la putere.

El este criticat dur de Uniunea Europeană (UE) şi organizaţii de apărarea drepturilor omului din cauza unei erodări a echilibrului puterilor în stat.

Ungaria a respins setul de sancțiuni propus de UE împotriva Rusiei

Ungaria  a respins setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI citat de digi24.ro

„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră”, a spus Hidveghi, adăugând că, pe lângă Ungaria, mai sunt o serie de alte ţări din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc.

„Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni”, a insistat politicianul ungar, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile „ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”.

Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei din Uniunea Europeană

„Avem nevoie de contracte internaţionale care să garanteze securitatea energetică pentru popoarele şi pentru ţările noastre şi consider că Bruxellesul şi UE ar trebui să joace un rol activ, pro-activ în acest sens”, a spus europarlamentarul maghiar.

Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungaria pentru a-și ridica vetoul împotriva unui embargo pentru petrolul rusesc, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”.

Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicera importurilor de petrol din Rusia.

Însă Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să fie adoptat.

UPDATE: Orban anunță că este ”foarte improbabil” un acord privind oprirea importurilor de petrol din Rusia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat marţi că este „foarte improbabil” un acord în următoarele zile privind oprirea importurilor de petrol din Rusia, astfel că recomandă ca tema noilor sancţiuni antiruse să nu figureze pe agenda summitului UE.

„Este foarte improbabil” un acord privind un embargou în privinţa importurilor de petrol rus în următoarele zile, a declarat Viktor Orban într-o scrisoare trimisă preşedintelui Consiliul European, Charles Michel, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Viktor Orban consideră că, „în lipsa unui consens” la nivelul tuturor statelor UE, ar fi „contraproductivă” o discuţie despre al şaselea set de sancţiuni contra Rusiei la summitul Consiliului European programat pe 30-31 mai.

Orban: oprirea importurilor de petrol din Rusia ar cauza imediat perturbări grave ale aprovizionării în Ungaria

Liderul de la Budapesta susţine că oprirea importurilor de petrol din Rusia „ar cauza imediat perturbări grave ale aprovizionării în Ungaria şi ar conduce la creşterea preţurilor la carburanţi cu 55-60%”.

„Ungaria rămâne puternic dependentă de importurile de energie din Rusia, chiar dacă acestea au scăzut de la 90% în 2010 la 64% în 2021”, subliniază Viktor Orban în scrisoarea adresată lui Charles Michel, potrivit cotidianului Le Monde.

Guvernul de la Budapesta consideră insuficiente derogările de doi ani privind oprirea importurilor de petrol din Rusia propuse de Comisia Europeană Ungariei, Slovaciei şi Cehiei. Ungaria cere o derogare de cel puţin patru ani şi 800 de milioane de euro din partea UE pentru modificarea rafinăriilor.

Guvernul Viktor Orban a anunţat în mai multe rânduri că se opune proiectului Comisiei Europene privind oprirea etapizată a importurilor de petrol din Rusia, Ungaria argumentând că, deşi ar beneficia de o derogare, i-ar fi afectată grav securitatea energetică.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Primăria Lupșa cumpără un tractor dotat cu accesorii, pentru lucrări și intervenții în comună. Cât va costa utilajul

Publicat

Primăria Lupșa cumpără un tractor dotat cu mai multe accesorii. Utilajul va contribui la îmbunătățirea condițiior de trai, a serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și creșterea gradului de accesibilitate și asigurarea fluxurilor de circulație în comună, dar și la intervenția rapidă în caz de necesitate cu costuri mult mai reduse.

Primăria comunei Lupșa a lansat miercuri, 25 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui tractor dotat cu remorcă, vidanjă, tocător de resturi vegetale cu braț articulat, lapă de zăpadă în „V” și sărăriță.

Valoarea totală estimată a utilajului este de 367.500 de lei, fără TVA. 

Prin achiziția utilajului se urmărește dezvoltarea serviciilor publice oferite locuitorilor comunei Lupșa cât şi investitorilor care vor crea noi locuri de muncă şi nu în ultimul rând turiştilor care vizitează comuna.

Potrivit caietului de sarcini, majoritatea drumurilor din comună, însumând cca 60 km parțial asfaltate și parțial pietruite necesită întreținere permanentă.

Perioada de iarnă în această zonă în comparație cu unele părți ale țării este destul de lungă, cu ninsori abundente, grosimea stratului de zăpadă putând ajunge în unele ierni și la un metru, ceea ce face necesar o deszăpezire permanentă pentru asigurarea circulației pe această perioadă a anului.

Primăvara prin topirea cantităților de zăpadă șanțurile sunt colmatate deseori, ceea ce necesită intervenția promptă pentru prevenirea spălării drumurilor și accesul la zone greu accesibile tot timpul anului.

Pe perioada de vară pot apărea ploi torențiale sau perioade ploioase îndelungate cu ocazia cărora râurile și pârâurile ies din curs cauzând pagube serioase pe terenurile învecinate aferente sau chiar în intravilanul localității, astfel că dotările specifice de intervenție ar putea reduce semnificativ valoarea și dimensiunea pagubelor.

Utilajul propus a fi achiziționat va deservi aceste activități prin mobilizarea și intervenție rapidă, putând reduce dimensiunea pagubelor.

Tractorul va avea locul de depozitare, garare la sediul Primăriei comunei Lupșa, pe un teren aflat în proprietatea comunei.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax