Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Fenomen astronomic rar și spectaculos pe cer, din 17 aprilie. Planetele din sistemul nostru solar, aliniate în mod perfect

Publicat

foto: stellarium-web.org

Pasionații de astronomie au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant pe cerul nopții. Începând din 17 aprilie planetele din sistemul nostru solar se vor alinia în mod perfect, iar acest lucru este cu siguranță ceva rar.

Este o experiență de observare poate unică în viață, dar pe care ai șansa să o vezi chiar luna aceasta.

Vezi și Sâmbătă noaptea: Fenomen spectaculos pe cer, vizibil din România: Planetele Venus și Jupiter vor fi mai aproape ca oricând

Alinierea începe să se formeze din jurul datei de 17 aprilie, dar va fi cel mai vizibil în dimineața zilei de 20 aprilie. Vei putea vedea Saturn, Marte, Venus și Jupiter, toate „aranjate” într-o aliniere planetară aproape perfectă, ce poate fi urmărită doar înainte ca Soarele să răsară, notează sciencealert.com.

Alinierea planetelor din aprilie 2022

După cum probabil observatorii pasionați știu deja, Saturn, Marte și Venus s-au aliniat de la sfârșitul lunii martie, dar abia la mijlocul lunii aprilie Jupiter se va alătura „petrecerii”.

Vezi și Nume românești pe cer: Craterul Eminescu, asteroizii Tudorica, Hudin, Curelaru și Carpații de pe Lună. Unde se află cometa Daimaca

Ce e interesant e ca poți distinge toate cele patru planete aliniate într-un rând ceresc, cu toate că apropierea lui Jupiter de orizont ar putea fi puțin mai greu de distins.

Câteva zile mai târziu, în jurul datei de 23 aprilie, fenomenul va deveni și mai spectaculos și asta pentru că Luna se va alinia și ea cu celelalte planete. Aceasta aliniere poate fi privită doar de pe Planeta Pământ, pentru că dacă lucrurile ar fi privite de pe o altă Planetă, astrele ar avea altă poziționare.

Sistemul solar este efectiv plat, fiecare planetă orbitând în jurul Soarelui în același plan, așa că orice aliniere percepută este doar un truc de perspectivă, în funcție de timpul și locul din care privești.

Vezi și Fenomen astronomic rar, în iunie: 5 planete se aliniază și pot fi văzute de oriunde. Care e cel mai bun moment pentru observație

Cu toate acestea, genul acesta de fenomene sunt în continuare privite ca pe o raritate, mai ales ca nu se întâmplă deloc des ca fix aceste planete să fie aliniate în acest mod.

Prima lună de vară începe cu o nouă aliniere a planetelor

Pe 24 iunie, toate celelalte planete ale Sistemului Solar – Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus – se vor uni într-o aliniere planetară și mai mare.

Ca să o poți distinge pe aceasta, probabil vei avea nevoie de un binoclu sau un telescop, mai ales pentru a reuși să distingi Neptun și Uranus. Alinierea se va întinde, de asemenea, pe o secțiune mai mare a cerului, făcând mai greu de deslușit sau fotografiat întregul fenomen.

În ciuda acestor provocări, aliniamentele planetare majore ca aceasta, vizibile pentru ochiul uman, sunt foarte, foarte rare și au apărut doar de trei ori din 2005 , așa că nu vrei să o ratezi.

imagini: stellarium-web.org

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax