Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

LUNI, 26 mai, termen limită pentru persoanele fizice să declare la Finanţe veniturile din activităţi agricole pentru stabilirea impozitului anual

Publicat

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba reaminteşte că persoanele fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere venituri din activităţi agricole din România au obligaţia declarării acestora la organul fiscal de domiciliu, în vederea stabilirii impozitului anual datorat. Contribuabilii care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit trebuie să depună o declaraţie la organul fiscal de domiciliu, Formular 221, până la data de 26 mai 2014.

Citeşte integral CALENDARUL obligaţiilor fiscale pe luna MAI 2014: Termene de depunere la Fisc pentru declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți

Plata impozitului şi a contribuţiei de sănătate aferente veniturilor din activităţi agricole se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, potrivit deciziei de impunere care se comunică de către organul fiscal, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv şi 50% din impozit pe data de 15 decembrie inclusiv.

Veniturile din activităţi agricole sunt:

– veniturile obţinute din cultivarea produselor agricole vegetale;

– veniturile obţinute din exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;

– veniturile obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Impozitarea veniturilor din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură este reglementată prin Capitolul VII – Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, respectiv art. 71 – 74 din Legea nr. 571/2013 privind Codul fiscal. Impozitarea se face în două moduri:

în sistem normă de venit, prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra unei norme de venit stabilite pe unitate de suprafaţă (ha)/ cap de animal/ familie de albine, pentru categoriile de produse vegetale şi animalele prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal:

produse vegetale: cereale (peste 2 ha), plante oleaginoase (peste 2 ha), cartof (peste 2 ha), sfeclă de zahăr (peste 2 ha), tutun (peste un hectar), hamei pe rod (peste 2 ha), legume în camp (peste 0,5 ha), legume în spaţii protejate (peste 0,2 ha), leguminoase pentru boabe (peste 1,5 ha), pomi pe rod (peste 1,5 ha), vie pe rod (peste un hectar), arbuşti fructiferi (peste un hectar), flori şi plante ornamentale (peste 0,3 ha); animale: vaci (peste 2 capete), bivoliţe (peste 2 capete), oi (peste 50 capete), capre (peste 25 capete), porci pentru îngrăşat (peste 6 capete), albine (peste 75 de familii), păsări de curte (peste 100 de capete)

în sistem real (venituri minus cheltuieli, potrivit evidenţei contabile în partidă simplă) –

pentru acele activităţi pentru care nu s-au stabilit norme de venit (altele decât cele anterior-menţionate) şi pentru produsele vegetale /animale valorificate în altă modalitate decât în stare naturală.

Sunt considerate în stare naturală produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, precum şi produsele de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu şi carcasă, miere şi alte produse apicole definite potrivit legislaţiei în materie, precum şi altele asemenea. Preparatele din lapte şi din carne sunt asimilate produselor de origine animală obţinute în stare naturală. Norma de venit include şi venitul realizat din înstrăinarea produselor vegetale, a animalelor şi a produselor de origine animală, în stare naturală.

Persoanele care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit trebuie să depună anual o declaraţie la organul fiscal de domiciliu (Formular 221), până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs (pentru anul 2014, termenul este 26 mai 2014, întrucât 25 mai este zi nelucrătoare). În cazul contribuabililor/ asocierilor fără personalitate juridică care depun cu întârziere declaraţia pentru anul în curs, după termenul mentionat, informaţiile cuprinse în declaraţie vizează suprafeţele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute la data de 25 mai.

Citeşte şi Formular nou pentru impozitarea pe baza normelor de venit din activităţi agricole

În cazul în care activitatea agricolă se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice în cadrul aceluiaşi termen. Anexa declaraţiei depuse de asociatul desemnat va cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.

Declaratia 221 NU se depune pentru:

– suprafeţele de teren destinate producţiei agricole necultivate, cele cultivate cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde, precum şi păşunile şi fâneţele naturale, destinate furajării animalelor deţinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit şi a animalelor pentru care nu se datorează impozit;

– veniturile din arendă realizate de contribuabilii arendatori, care se impozitează că venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

– contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole neimpozabile în limitele prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal;

– modificările intervenite după data de 25 mai a anului fiscal în cazul suprafeţelor cultivate/capete de animale/familii de albine.

Modelul şi conţinutul formularului 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit“ a fost aprobat prin O.P.A.N.A.F. nr. 530/2014; formularul poate fi descarcat de pe portalul ANAF (www.anaf.ro), la secţiunea Toate formularele cu explicaţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax