Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Lupta pentru ”moștenirea lui Hava”, între cei doi viceprimari. Surse din PNL Alba: ”unul va fi susținut, altul exclus”

Publicat

primarie

Lupta pentru ”moștenirea” lui Mircea Hava la primăria Alba Iulia, cu doar câteva luni înainte de alegerile europarlamentare la care va candida acesta, pune pe jar liniștea internă din organizația locală a PNL. Fiecare dintre cei doi viceprimari visează că va conduce orașul în perioada de interimat, până la alegerile locale următoare. Surse de la vârful filialei au declarat pentru Alba24 că partidul îl preferă pe unul dintre ei și este dispus să îl excludă pe celălalt, la nevoie. 

Ambii viceprimari, Voicu Paul, dar și Gabriel Pleșa, sunt membri ai PNL. Însă nu sunt la fel de liberali. Gabriel Pleșa provine din vechiul PNL, iar Voicu Paul din vechiul PDL.

Fiecare dintre ei își dorește să devină primar după ce Mircea Hava va pleca la Bruxelles, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

În timp ce Gabriel Pleșa mizează pe o competiție internă în partid, sau măcar pe una în Consililul Local Alba Iulia (care va hotărî primarul interimar), Paul Voicu se bazează mai degrabă pe o decizie unilaterală a conducerii partidului, care să îl sprijine pe el.

Se pare că această decizie s-a luat deja în favoarea lui Voicu Paul. Surse de la vârful organizației județene Alba a PNL au declarat pentru Alba24 că ”dacă Pleșa va continua să facă vâlvă pentru această funcție și nu se va potoli, va fi exclus”.

plesa voicu

Situația este similară cu cea de acum aproape doi ani, când Voicu Paul a fost ales președinte al organizației municipale  Alba Iulia a PNL, după ce, ca urmare a unor ”negocieri”, Gabriel Pleșa s-a retras  din competiție.

Vezi și: Paul Voicu – ales președinte… cu o seară înainte! Democrația din PNL Alba Iulia, suspendată de rivalitățile dintre ”vechiul PNL” și ”fostul PDL”

Deși avea atunci un avantaj în fața lui Paul, datorat numărului mai mare de delegați, Pleșa a cedat la presiunea liderilor filialei, iar acest lucru i-a anulat posibilitățile reale de a mai negocia acum.

Cum a înghițit PDL, vechiul PNL

Organizația județeană a PNL seamănă izbitor cu vechea organizație județeană a PDL. Aceiași lideri (cu foarte, foarte puține excepții), același sediu, același mod de funcționare, același mod greoi de comunicare și multe altele.

”Într-o atmosferă sobră, lipsită de entuziasm, conferința municipală a PNL Alba Iulia s-a desfășurat conform unui scenariu trasat de liderii partidului, scenariu rezultat în urma unor negocieri și ”mici” scandaluri consumate cu o seară în urmă. Cele două tabere, respectiv ”vechiul PNL” și ”vechiul PDL” au făcut pace cu costul democrației interne din ”marele PNL”. O soluție mai puțin riscantă, care nu putea pune ”în pericol” micile aranjamente dintre cele două tabere, tranșate la ceasă de seară, de negociatori. Astfel, numărul de candidați a fost același cu numărul de posturi scoase la bătaie, ca urmare a unei decizii luate în cerc restrâns la vârful partidului” scria Alba24 acum doi ani, cu prilejul conferinței municipale a partidului.

”Vechiul” PNL a fost înghițit de ”noul” PNL, iar liderii vechii formațiuni au dispărut în noul context. Acest lucru este și mai evident dacă ținem cont de mandatele din Parlament: senatorul Alexandru Pereș provine din PDL, iar deputații Sorin Bumb, Claudiu Răcuci și Corneliu Olar, la fel. Doar Florin Roman provine din rândurile liberalilor.

Supremația acestui grup în interiorul ”marelui” PNL face ca Voicu Paul să fie preferat lui Gabriel Pleșa, în calitate de interimar pe fotoliul lui Mircea Hava. Chiar dacă surse din PNL Alba spun că  Gabriel Pleșa ar putea fi chiar exclus din partid dacă nu ”se potolește”, de fapt aceasta nu este o practică obișnuită în fostul PDL.

Cel mai probabil, lui Pleșa i se vor propune câteva avantaje care să îl determine să renunțe la pretenția de a ajunge primar interimar și abia apoi, dacă nu va accepta, va fi pus pe liber.

Vezi și: EDITORIAL | Alegerile din marele PNL Alba: nunta în care socrul mare l-a bătut pe vornic


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. albanez

    marți, 29.01.2019 la 21:30

    Hai sa fim seriosi. Cum sa il dea afara din partid pe Plesa cand toata lumea stie ca este o imagine a PNL-ului in Alba?

  2. Raul

    marți, 29.01.2019 la 22:09

    Iar ați luat-o peneliștilor de la PDL-iști . Oricum voi sunteți #rezist.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități. PROIECT, la Senat

Publicat

Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona la cerere, fără penalități, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Parlamentarii propun încadrarea activității desfășurate de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv de persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, în locurile de muncă în condiții speciale. Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 15 jandarmi din Alba au participat la o acțiune de împădurire, în localitatea Bucium din Munții Apuseni

Publicat

jandarmi impaduriri

15 jandarmi din județul Alba au participat sâmbătă la o acțiune de împădurire în Munții Apuseni. Peste 6.000 de puieți dintre care 4.000 de molizi, 1.000 de brazi, 1.000 de larice au fost plantați sâmbătă pe o suprafață de peste 16.000,00 m² în cadrul acțiunii de împădurire organizată de un producător de bere. „<Pădurea este […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Medalie de bronz pentru plt. maj. Mihai Avram de la ISU Alba, la Campionatul Național de Unifight al MAI

Publicat

unifight collage

Plt. maj. Mihai Avram din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a obținut medalia de bronz la Campionatul Naţional de Unifight al Ministerului Afacerilor Interne, la categoria 100 kilograme. În perioada 16-19 aprilie 2019, în localitatea Buziaș, județul Timiș s-a desfășurat Campionatul Naţional de Unifight al Ministerului Afacerilor Interne. La această competiție au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Romano-catolicii și reformații sărbătoresc la acest sfârșit de săptămână Paștele. Câți sunt și ce obiceiuri speciale au

Publicat

În acest sfârșit de săptămână, mai mult de un milion și jumătate de catolici și reformați sărbătoresc Paștele. Majoritatea acestora sunt în Transilvania, zona din România unde se întâlnesc toate marile confesiuni creștine. Un număr destul de mare de catolici sunt însă și în Bacău și Neamț. Comunitățile catolice și reformate se pregătesc pentru Înviere, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate