Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lupta unui bătrân grav bolnav din Alba împotriva comisiei care stabilește gradul de handicap. Și-a căutat dreptatea în instanță

Publicat

parcare

Calvarul bătrânilor bolnavi și încadrați într-un grad de handicap, în lupta cu Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, este detaliat adesea în motivări de instanțe. 

Deoarece o instanță de judecată este singura forță care le poate schimba încadrarea gradului de handicap. Este și cazul unui bătrân din Alba care a fost nevoit să meargă în instanță pentru a arăta că are nevoie de îngrijitor. 

Comisia l-a încadrat la gradul de handicap grav, dar au considerat că dacă se poate deplasa prin casă cu bastonul nu are nevoie de îngrijitor.

În schimb, bărbatul este dependent de o persoană care trebuie să îi gătească, să aibă grijă de casă, de el și să îl ajute să meargă în afara locuinței.

Drept urmare și-a căutat dreptatea în instanță.

În data de 17 octombrie 2023, magistrații Tribunalului Alba au dat o primă decizie în acest caz.

Motivarea a fost făcută publică fiind disponibilă pe rolul instanțelor de judecată.

Magistrații au notat că a fost efecutată o anchetă socială la locuința bătrânului, ”iar în urma ei a rezultat că reclamantul este dependent total de ajutor din partea altei persoane pentru asigurarea activităţilor zilnice, igienă personală, prepararea hranei, activităţi gospodăreşti, gestionarea bunurilor proprii, conformarea la recomandările medicale, având nevoie de altă persoană să îl însoţească la efectuarea de tratamente oncologice.

Cu toate că această anchetă socială a fost depusă la dosarul înregistrat la Comisia de evaluare, nu s-a ţinut cont de concluziile acesteia şi i s-a acordat doar un grad de handicap grav, fără însoţitor”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, în documentul emis de magistrați se arată și motivul pentru care comisia a respins gradul de handicap cu însoțior al bărbatului.

Argumentele comisiei: Are saturație bună și merge în baston

Comisia i-a respins cererea de încadrare a bărbatului în grad de handicap grav cu însoțitor deoarece ar fi avut saturația bună și faptul că se deplasa în bason prin casă.

”Argumentele prezentate de Comisie referitoare la saturaţia oxigenului şi deplasarea cu baston (Comisia omiţând să arate că doar în interiorul locuinţei nu şi în exteriorul acesteia) nu pot duce la respingerea acţiunii reclamantului tocmai datorită faptului că starea generală a acestuia relevă, fără dubiu, lipsa autonomiei reclamantului în plan personal şi social”, au mai notat magistrații.

Decizia instanței

După ce au analizat cazul magistrații i-au dat dreptate bărbatului și au considerat că entitatea care a emis certificatul, comisia de evaluare a evaluat greșit cazul.

Drept urmare au anulat documentul emis de comisie și au obligat instituția să îi emită bărbatului un certificat din care să rezulte că este încadrat în gradul de handicap grav cu însoțitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Mircea

    miercuri, 25.10.2023 at 14:57

    Daca nu a mers omu cu plicul cu euro cum merg femeile care ingrijesc nepotii in straiatate pt pensie de handicap in Romanica nu are nici o sansa

  2. Un ROMAN

    joi, 26.10.2023 at 07:56

    Este de notorietate ca Comisiile de la Handicap resping cit pot de multe dosare zici ca dau banii din buzunarul propriu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax