Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

MAE consideră inacceptabile declaraţiile făcute de Andrei Marga la Alba Iulia cu privire la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei

Publicat

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) afirmă, într-un comunicat de presă transmis duminică AGERPRES, că „sunt inacceptabile” declaraţiile făcute la Târgul de Carte ”Alba Transilvania” desfășurat la Alba Iulia de profesorul Andrei Marga, fost şef al diplomaţiei române, cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declaraţiile făcute de domnul Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile.

Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent”, se subliniază în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, MAE adaugă că „respinge ferm poziţionarea domnului Marga, care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia”.

MAE mai arată în comunicat că reiterează susţinerea sa fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional.

Ambasada Ucrainei reacție la declarațiile lui Marga

Şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a reacţionat, sâmbătă, faţă de afirmaţiile profesorului Andrei Marga. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european şi democratic face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional, în special inviolabilitatea frontierelor.

Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securităţii şi stabilităţii pe continent. Asemenea declaraţii sunt inacceptabile în nicio circumstanţă.

Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe”, a transmis Ambasada Ucrainei, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Ce a declarat Marga la Târgul de Carte de la Alba Iulia

Andrei Marga a declarat, vineri, cu ocazia lansării unui volum la Târgul de Carte „Alba Transilvana” de la Alba Iulia, că Ucraina se află în „frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României. „Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti.

Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări.

Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa.

Nefiind linişte, democraţia va suferi”, a afirmat Andrei Marga, care a fost ministru al Afacerilor Externe în perioada mai-august 2012, în perioada guvernării lui Victor Ponta.

Federația Rusă promovează intens declarația lui Andrei Marga

Declarația lui Andrei Marga referitoare la Ucraina a ajuns să fie intens promovată de Federația Rusă. Întâi a fost amplificată de canalele rusești pro-Kremlin de pe telegram, iar sâmbătă spre duminică (17 spre 18 septembrie), presa rusă a publicat intens pe prima pagină declarația fostului oficial român.

TASS, Ria Novosti sau Sputnik scot în evidență referirea la granițele Ucrainei.

Marga a fost ministru și rector al UBB, dar și informator al securității comuniste

Totodată, Andrei Marga a mai fost ministru al Educaţiei în perioada 1997-2000, preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) în 2012-2013, rector al Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca între anii 1993-2004 şi 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005.

El a pierdut în 2015 definitiv un proces în urma căruia s-a stabilit că a fost informator al Securităţii, în perioada regimului comunist.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornel

    joi, 20.10.2022 at 16:13

    Ucraina lupta pentru a nu pierde teritorii , cu armele din Europa si America.Sunt curios ce pozitie ar avea Ucraina fara acest sprijin.Noi traim in democratie , nu ca Ucraina ,un sistem politic fara partide politice.Democratia tocmai prin asta se caracterizeaza : prin dreptul de a-ti spune o parerere , oricare ar fi ea.MAE roman s-a declarat impotriva declaratie d-lui Marga fara sa intrebe pe nimeni.Eu, de exemplu sunt total de acord cu d-l Marga . Acest razboi nu va inceta decat cu cedare de teritorii. De regula cel mai slab cedeaza. In cazul acesta :Ucraina.Nu sunt de acord sa ma sacrific pentru interesele Ucrainei. Cand d-l Marga a pus problema ca Ucraina este constituita inclusiv din teritorii romanesti , au sarit ca arsi. Cand s-au luat Romaniei teritorii si au fost alipite Ucrainei, in mod samavolnic,oare nu exista acelasi drept international ? Si de ce , ma rog, d-l ambasador al Ucrainei isi permite sa ne puna cuvintele in gura si sa puna la zid ilustrele minti romanesti? Adica sa ma doara pe mine mai mult decat pe confratii lor ucrainieni , care fug cu banii scumpei lor patrii unde vad cu ochii, durandu-i in fund de poporul lor aflat in razboi. Aceste lucruri nu trebuie ascunse si cred ca si despre asta ar trebui sa spuna cate ceva domnul ambasador ucrainean. Tarile UE , isi rup de la gura sa-i ajute in razboi , in timp ce confratii lor duc banii Ucrainei peste granitele tarii. .Ce a facut Ucraina ca sa stavileasca acest flagel?Cred ca MAE asta ar fi terbuit sa spuna: In Romania exista democratie si ,in acest context, exista dreptul de a avea o parere a ta, chiar daca ea nu e pe placul Ucrainei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax