Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Magazin online cu produse din lână, „made in Roșia Montană”, afacerea unui tânăr de 22 de ani. Povestea suceveanului, stabilit în Apuseni

Publicat

made in rosia montana La 1884 de ani de la atestarea documentară istorică a localității Roșia Montană, un tânăr din Suceava, care s-a mutat în inima Munților Apuseni a avut o idee inedită, a deschis un magazin online de haine  și obiecte din lână realizate de femei din comună. Pentru a arăta că mineritul nu trebuie să fie singurul mijloc de supraviețuire în Roșia Montană, Tică Darie în vârstă de 22 de ani și-a pus mintea la „contribuție” și a lansat acest magazin virtual, astfel toată lumea poate cumpăra produsele din lână 100% naturală.

Citește și Roșia Montană – 1884 de ani: Mica localitate minieră din Apuseni care a devenit celebră în lume prin controversa din jurul ei

În jur de 30 de femei din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Gura Roșiei, Cărpiniș și Roșia Montană tricotează și croșetează cu dragoste tot felul de articole din lână.

Pentru o căciulă lucrată manual și autentică din Munții Apuseni, clienții plătesc pe madeinrosiamontana.ro  49 de lei, la același preț se vând și ciorapii de lână, iar o vestă de copii costă 119 lei.

IMG_2964 Ciorapi de lână, mănuși, căciuli, bentițe, veste, covorașe croșetate, păpuși de lână, flanele, poșli, jambiere și yoga socks sunt produsele pe care clienții le pot cumpăra de pe magazinul online cu produse lucrate manual de femei din Roșia Montană, deschis de tânărul sucevean.

Prețurile sunt accesibile fiecărui buzunar, de la 19 lei o bentiță, 49 de lei căciulile și șosetele de lână, dar și mănușile, 119 lei veste de lână, până la 190 de lei cât costă un pulover sau flanea, toate fiind croșetate și inscripționate cu semnul „made in Roșia Montană”.

Dacă până acum femeile din localitate croșetau pentru membri familiei sau prieteni, acum munca lor poate fi apreciată și de alți oameni atât din România cât și din străinătate, dar și răsplătită.

Iar dacă până acum se știa că singura sursă de trai a localinicilor din zonă este mineritul, de acum încolo șosetele de lână, flanelele și căciulile croșetate de femeile din zonă fac parte din noul „brand” al localității, „made in Roșia Montană”.

Cum a început povestea magazinului online cu produse de lână „made in Roșia Montană”

tica darie Tică Darie are 22 de ani și este de loc din Suceava. La terminarea liceului s-a mutat în Copenhaga unde a studiat multimedia design. În 2012 a pedalat aproape 3.000 de kilometri din Copenhaga până în Roşia, de unul singur, pentru cauza Roşia Montană. În 2013, a făcut drumul în doi, tot pe biciclete, din Germania, şi tot pentru campania Salvaţi Roşia Montană. Astfel că după două călătorii s-a hotărât că Roșia Montană este noua lui casă.

Povestea magazinului online „Made in Roșia Montană” a început după Crăciunul din 2013, când Tică era pe picior de plecare din spitalul Câmpeni unde a fost internat pentru amigdalită.

„Nici bine ce am ajuns acasă la Roșia Montană am rugat-o pe tanti Eta, vecina mea, să imi facă o pereche de ciorapi pe care să scrie Roșia Montană. De cand am întâlnit-o pe tanti Eta am aflat ca îi e mai mare dragul să croșeteze.

După două zile mi-a arătat ciorapii, i-am luat în picioare și mi-au plăcut foarte mult, așa că m-am hotărât să iau inițiativă și să-i fac cunoscuți lumii întregi, căci poate își doresc și alții. Tanti Eta a  compus și o  poezioară atunci. Am publicat-o, împreună cu o fotografie și un anunț. Imediat a început nebunia. Nici nu îmi imaginam ce avea să urmeze. Două zile mai târziu primisem 100 de comenzi. Când i-am spus lui tanti Eta, chiar nu știam ce o să facem.

Urma revelionul și totuși ne-am mobilizat în ultimul ceas, am căutat în sat și alte doamne care știu să tricoteze ciorapi și așa am cumpărat ceva lână toarsă. Soțul lui tanti Eta a făcut andrele pentru celelalte ajutoare, iar noi le-am arătat modelul.  Fiecare și-a intrat în ritm rapid, rezultatul fiind multe perechi minunate de ciorapi de lână.

Nu făcusem nici un calcul pentru lână, pentru transport, pentru ambalare, pentru nimic. Practic am pus un preț  pentru ciorapii de lână fără să țin cont de toate cheltuielile și am luat astfel o comandă de aproape 300 de perechi. Trebuia să le onorez, nu era drept pentru clienți să schimb prețul.  Am făcut practic  voluntariat zilnic timp de două luni, uneori până noaptea târziu pentru a  trimite  cele 300 de perechi comandate.

Facebook-ul era plin cu ciorapi de la Roșia Montană.

Pe 6 februarie 2014 mă aflam în București la Muzeul Țăranului Român pentru a sărbători Ziua Roșiei Montane. După prezentarea filmului “Roșia Montană există datorită vouă” am povestit celor prezenți de aventura noastră cu ciorapii de lână și le-am promis că într-o bună zi va apărea un magazin online de unde se vor putea comanda ciorapii de lână produși în Roșia Montană.

Acum e începutul lui 2015 și după un an de zile de la acea experiență, am deschis primul magazin online, cu produse de lână din România, din inima unei localități ai cărei moți participă la protejarea patrimoniului cultural și natural pentru generațiile următoare. Anul acesta am reușit să ne organizăm mult mai bine.

În jur de 30 de doamne din comuna Roșia Montană, din satele Țarina, Vîrtop, Bălmoșești, Ignățești, Gura Roșiei, Cărpiniș și Roșia Montană tricotează și croșetează cu dragoste tot felul de articole din lână și o fac cu dragoste. Nu e o inițiativă din care să ne îmbogățim, ne place ce facem și în același timp vrem să încurajăm oamenii să poarte lână pentru că este ecologică, respiră, absoarbe umezeala, nu ține rece dacă este udă, nu devine urât mirositoare, este rezistentă la foc, se curăță singură și este antibacterială.

Lâna provine din județul Vrancea, apoi este toarsă în județul Brașov și transportată direct la noi în satul Roșia Montană, unde cu răbdare și cu îndemânare este transformată în articole de mare calitate.

Într-adevăr lâna de calitate nu este ieftină, datorită proprietăților sale este considerată un produs “de lux”. Totuși, noi încercăm să oferim un preț bun celor care vor să poarte articolele noastre din lână naturală, lucrate manual”, spune Tică Darie.

foto: Facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. sandocan

    sâmbătă, 07.02.2015 at 18:08

    Bravo Tică, vezi că au nevoie de ciorapi și minerii pe care Mama ELY i-a rugat să se blocheze doar ziua în mină. De asemenea au nevoie de ciorapi și căciuli și HOLOANGĂRII, cei care lucrează la ,,curățarea,, filoanelor.

  2. Marciuc Vasile

    luni, 09.02.2015 at 16:06

    Frumos daca nu ar fi un teatru jucat pe bani. Auzi…..lana la Rosia Montana, poate de pe p….iept de la mineri. Totul este un teatru bine gandint de cei care vor zona pustie si fara dezvoltare economica reala. Poate va puneti intrebarea din ce traieste si pe ce bani calatoreste acest „binevoitor” al rosienilor. Facea mai multi bani ca papusar, oricum e o papusa care este dependent de sfori trase de altii prea destepti sa iasa la lumina.

  3. Mihai

    marți, 10.02.2015 at 10:00

    Este bataie de joc la adresa mineritului si a zonei . Cum naiba sa pui cateva mii de oameni sa croseteze ciorapi ?????Sa le fie rusine localnicilor care ii tin isonul acestui mucos ….culmea ..prietenii acestui individ sunt pensionati din minerit!!!!!

  4. danila

    miercuri, 11.02.2015 at 21:12

    tica,incarca-ti intr-o masina toate gloabele care tricoteaza ,,lanuri,,si dute la tine in Suceava sa va faca voua ciorapei (dar sa lase in Rosia toti banii care i-au facut de la Gold)
    Halal meserie v-ati gasit,frumos viitor cu asemenea instructor!!! va bate-ti joc de Rosia Montana si o transformati in ciobanie curata!!doamnelor, candva cu multe pretentii!!!

  5. Stefan

    duminică, 22.02.2015 at 19:30

    Ma Dobitoci mari mai sunteti ma,e bine ca se face ceva daca ar fi dupa voi ati stat degeaba toata ziua
    mai si va luati de om…spre deosebire de voi macar face ceva,bravo lui!
    Voi la mine sa va duceti la cazma ca atata stiti!

  6. silviu

    joi, 12.03.2015 at 17:10

    sunt un produducator de fire lana pt ciorapi vreau sa luam legatura

    • Macovei Gabriela

      miercuri, 29.07.2015 at 21:59

      Ma intereseaza si pe mine s[a luam legatura pentru fire de lana.
      Cu multumiri anticipate,
      G Macovei

      • ionescu

        vineri, 29.01.2016 at 17:06

        pentru a lua legutura cu noi in legatura cu fire sunati la 0745044083

  7. Mikela

    joi, 26.11.2015 at 17:20

    Buna ziua Eu Sant an Italia.sant interessata sa cumpar cioèrapi de lana veste si caciuli Totu Din Lana si daca este pisibil culoare verde militare.astept un raspuns urgent

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax