Actualitate
Roșia Montană – 1884 de ani: Mica localitate minieră din Apuseni care a devenit celebră în lume prin controversa din jurul ei
Roșia Montană- cea mai veche localitate minieră atestată documentar din România împlinește 1884 ani. Localitatea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa. Cu toată existența sa de aproape 2000 de ani, Roșia Montană a devenit celebră din momentul în care o firmă canadiană a vrut să exploateze aurul din zonă. Muntele de aur de la Roșia Montană a împărțit România în două. Peste 300 de tone de aur. Atât se estimează ca ar fi la Roșia Montană. Nu aurul sau istoria locului au făcut celebră această localitate, ci controversa din jurul ei.
Istorie
Localitatea a fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria.
Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior. Primul document în care s-a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131.
În ruinele fostei cetăți, arheologii au descoperit locuințe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba greacă și latină și 25 de table de ceară. Multe din descoperirile arheologice pot fi văzute în Muzeul Mineritului din Roșia Montană. Din istoria mineritului se mai poate aminti că pe valea Roșiei erau șteampuri care funcționau asemănător morilor de apă, fiind folosite pentru măcinarea minereului, în perioada anului când pe valea Roșiei debitul apei era insuficient pentru șteampuri, se deschidea stăvilarul unui lac (tău) artificial.
Roșia Montană a cunoscut și trăit toate evenimentele istoriei românilor: În anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de către revoluționarii lui Cloșca, născut în satul Cărpiniș, iar în timpul revoluției din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotați revoluționari.
Aici s-a născut și a copilărit Iulia Faliciu, soția lui B.P. Hașdeu și mama poetei Iulia Hașdeu. B.P. Hașdeu a cunoscut-o în anul 1865, în casa protopopului Simion Balint.
Roșia Montană este un loc al poveștilor. Printre localnici circulă fel de fel de povești despre morojnițe și vâlve. Morojnițele se cred a fi niște ființe ce după miezul nopții se dau de trei ori peste cap și se transformă într-un animal asemănător cu veverița și care fură laptele de la vaci. Vâlvele se cred a fi niște stafii care pot lua diferite forme și trăiesc în fostele mine și se arată din când în când localnicilor.
Legenda Întemeierii Roșiei spune că aurul a fost descoperit prima dată în zonă de către o femeie pe nume Cotroanța care venea cu caprele pe un deal numit Chernic. Aici a găsit un bulgăre care strălucea la soare și și-a dat seama că e de aur. Una din fostele galerii din apropierea Tăului Mare a primit numele Cotroanța.
El-Dorado al României
De ani de zile, la Roşia Montană, nu se întâmplă nimic. Din Cariera Cetate, statul român a scos ani la rând aur. Aur s-a scos de aici mai bine de 2.000 de ani. Şi încă mai este. Peste 3.00 de tone de aur şi mai bine de 1.400 de tone de argint. Acum şase ani, mineritului din zonă i s-a pus cruce. Minerii au fost trimişi acasă şi totul a încremenit. Zona a rămas complet neecologizată. Săracia este tot cea mai rămas. Turismul, doar un cuvânt pe sloganurile de pe pancarde.
Ziua Roşiei Montane este sărbătorită de ONG-urile care se opun exploatării aurului în peste 20 de oraşe din România şi străinătate: Aiud, Alba Iulia, Bucureşti, Cluj Napoca, Roşia Montană, Sibiu, Turda, Oradea, Băile Herculane, Craiova, Timişoara, Târgovişte, Iaşi, Constanţa, Bacău, Bruxelles, Toronto, Paris, Munchen, Londra, Breda şi Chişinău. ”Roşia Montană adăposteşte vestigii de o valoare excepţională, mărturii care atestă evoluţia activităţii miniere de-a lungul a peste două milenii. Peisajul cultural al Roşiei Montane, modelat de mineritul tradiţional, practicat aici încă din Epoca Bronzului şi cu dezvoltări succesive în perioada Romană, Evul Mediu şi Epoca Modernă este unul dintre cele mai reprezentative din Europa.
Asociaţia Bucureşti cu sprijinul Asociaţiei Alburnus Maior organizează cea de-a cincea ediţie a Zilei Roşiei Montane în peste 20 de oraşe din România şi străinătate. Cele două organizații consideră că Ziua Roşiei Montane este un eveniment care promovează patrimoniul cultural pe care Roşia Montană îl adăposteşte, alături de rolul său în istoria comunităţii locale. Este accentuată, totodată, necesitatea protejării şi punerii în valoare a acestui peisaj cultural ameninţat de un proiect minier în carieră deschisă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
horia
vineri, 06.02.2015 at 22:45
putea sa nu fie nicio controversa. Rosia Montana a fost creata tocmai fiindca erau resurse de aur si argint in zona. Fara ele, nu exista nici Rosia Montana. Iar traditia asta ar putea continua bine-mersi si azi, intr-un proiect cu minerit modern