Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mai mulți directori de la Holzindustrie Schweighofer, puși sub învinuire de DIICOT, în dosarul mafiei lemnului

Publicat

Șase persoane sunt urmărite penal de procurori DIICOT, în dosarul privind comerțul ilegal cu lemn în care au fost realizate, miercuri, percheziţii la fabricile Holzindustrie Schweighofer, la direcţii silvice şi gărzi forestiere. În cazul altor trei persoane urmează să fie dispusă aceeaşi măsură.

Printre suspecţi sunt Nichifor Tofan, directorul fabricii Holzindustrie Schweighofer de la Rădăuţi, precum şi alţi doi directori din cadrul acesteia şi o persoană cu funcţie de conducere din cadrul fabricii de la Sebeş, potrivit mediafax.ro.

Vezi și UPDATE: Percheziții DIICOT la Holzindustrie Schweighofer. Prejudiciu estimat de 25 de milioane de euro

Printre cele şase persoane urmărite penal se află şi reprezentanţi cu funcţii de conducere ai companiei Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator şi exportator de lemn din estul Europei. Dosarul este însă atât de complicat, încât percheziţiile nu sunt încheiate nici joi, la peste 24 de ore de la descinderea poliţiştilor şi procurorilor DIICOT. Surse din cadrul anchetatorilor susţin că este vorba despre un volum uriaş de muncă, cu zeci de mii de documente încheiate pe parcursul mai multor ani. Prejudiciul invocat de procurori se ridică la 25 de milioane de euro.

Şase persoane din cinci judeţe ale ţării au fost aduse la Bucureşti joi şi au primit vestea că sunt urmărite penal pentru mai multe infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, deturnare de licitaţii, evaziune fiscală, concurenţă neloială şi tăieri fără drept de arbori. Alte trei persoane ar mai putea fi puse sub urmărire penală în acest caz, scrie adevărul.ro

DIICOT susţine că Holzindustrie, care are sediul mamă în Austria, ar fi reuşit cu ajutorul unor directori de direcţii silvice din ţară să deturneze licitaţii publice, prin care li se atribuiau suprafeţe importante din pădure, de unde puteau să taie, legal, o anumită cantitate de lemne. Procurorii DIICOT susţin însă că de fapt, în teren, a fost tăiată şi o cantitate uriaşă de lemn în mod ilegal.

Citește și Percheziții la Holzindustrie Schweighofer: Reacția colosului austriac la acțiunea desfășurată de DIICOT

Reamintim că miercuri dimimineața au avut loc 23 de percheziții la sediul central al companiei precum şi alte 23 de locuri din toată ţara. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la 25 de milioane de euro. Societatea austriacă este acuzată că, din 2011 până acum, ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz,  impuşi alţii.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.

În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax