Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Parcări puține și multe zone pietonale. Sfaturile unui arhitect celebru pentru ca Alba Iulia să devină un oraș atractiv pentru locuit

Publicat


urbanMai multe spații verzi, conectarea Cetății Alba Carolina cu restul orașului,  locuri de joacă pentru copii de toate vârstele și piste de biciclete sunt doar o parte din recomandările arhitectului Jan Gehl pentru a transforma Alba Iulia într-un Oraș atractiv pentru locuit în secolul XXI. După o vizită la Alba Iulia, arhitectul a realizat un studiu prin care arată care ar fi pași de urmat pentru ca Cealaltă Capitală să se ridice la standardele marilor orașe ale lumii în ceea ce privește calitatea vieții. 

În urmă cu un an, Jan Gehl era prezent la Alba Iulia pentru a susține conferința pe tema ”Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI”.
Omul care a reușit să schimbe calitatea vieții în orașe precum Moscova, Copenhaga, New York, Sidney și multe alte metropole, prof. dr. arh. Jan Gehl, a venit să împărtășească puțin din ceea ce înseamnă și cum se poate schimba un oraș pentru a fi atractiv de locuit în secolul XXI.

FOTO-VIDEO: Pietonale și piste de biciclete, soluțiile propuse la Alba Iulia de arhitectul Jan Gehl, pentru o viață de calitate în orașele secolului XXI

În vara anului 2016, Gehl Architects a elaborat un studiu privind starea actuală a spațiilor publice din Alba Iulia, denumit Alba Iulia către un oraș pentru oameni și cultură. Scopul acestui raport a fost de a analiza relația dintre spațiile publice și spațiile private și modalitatea în care acestea pot influența și dezvolta comportamentul de lungă durată a societății umane.

studiuStudiul publicat de Gehl Architects arată discrepața dintre centrul orașului unde spațiile primitoare în care albaiulieni să-și petreacă timpul lipsesc cu desfăvârșire și partea de Cetate a orașului unde, pe timp de vară, se mută întreaga activitate a celor care vor să se bucure de timp în aer liber.

Soluțiile propuse de arhitect par destul de simple însă greu de realizat având în vedere că transformarea orașului într-un loc atractiv pentru oameni presupune eliminarea unor parcări și transformarea unor străzi în pietonale.

Jan Gehl propune transformarea părții de nord a cetății într-un hub creativ cu studiouri și workshop-uri la care să poată avea acces oricine și de asemenea suținerea artiștilor locali oferindu-le spații de creație cu o chirie mică, în schimbul unor expoziții.

Tot legat de cetate ar fi îmbunătățirea conexiunii dintre cetate și restul orașului prin identificarea unor noi puncte de intrare în catete, unul din exemple fiind la intersecția străzilor Gemina și Nicolae Bălcescu.

Și Universitatea „1 Decembrie 1918” ar putea fi conectată mai activ la Cetatea Alba Carolina prin foloirea unor spații pentru diferite cursuri sau lecturi, chiar și eleborarea unui program pentru încurajarea studenților să-și dezvolate propriile afaceri în interiorul cetății.

Principala probelmă deja cunoscută albaiulienilor și confirmată de arhitectul olndez, rămâne lipsa spațiilor destinate oamenilor din centrul orașului.

O soluțe pentru a face și din vechiul oraș un punct atractiv ar fi transformarea parcului și a zonei Iuliu Maniu într-un spațiu public prin desfințarea parcării și conectarea acesteia cu parcul.

Și clădirea primăriei Alba Iulia ar putea deveniu mai primitoare dacă intrarea s-ar muta în partea dreaptă a clădirii și zona din față ar fi reamenajată pentru a fi mai sigură pentru trecători și cei care vor să-și petreacă timpul în zonă. De asemenea parcarea din fața primăriei ar putea fi transformată într-o parcare pentru bicicletă.
În raportul realizat de Gehl Architects pietonii și bicicliști ocupă un rol foarte important de aceea cel mai mare accent este pus pe ei. Eliminarea benzinăriilor din oraș pentru a pietonale, îngustarea străzilor cum ar fi Calea Moților, pentru a putea extinde zona de trotuar și spațiu vere, un culoar vedre cu pistă de biciclete în exteriorul cetății alte propuneri pentru ca Alba Iulia să devină un oraș atractiv de locuit.

VEZI AICI STUDIUL realizat de Gehl Architects.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CUGIR

Ce s-ar întâmpla la Alba Iulia și Sebeș, dacă s-ar RUPE barajul de la Oașa. Scenarii ”apocaliptice”, analizate de autorități

Publicat

Un document privind analiza riscurilor în județul Alba prezintă mai multe scenarii „apocaliptice” care s-ar putea produce în cazul unor avarii majore la cele cinci baraje de pe râurile Sebeș și Cugir. Potrivit acestuia, în cazul unei breșe de 200 de metri în barajul de la Oașa, unda de viitură produsă pe râul Sebeș va […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Anii ”câineşti” reprezintă un mit. Ce vârstă au de fapt câinii de 3 ani și cum îmbătrânesc ei

Publicat

Teoria potrivit căreia un „an câinesc” reprezintă echivalentul a şapte ani umani este un mit, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea California din Los Angeles, informează Press Association. De asemenea, cercetătorii americani afirmă că exemplarele canine de doi ani sunt deja animale de vârstă mijlocie, deşi câinii au tendinţa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman cere control la AEP, din cauza diurnelor ”nesimțite”. Șeful instituției a încasat într-o lună peste 13.500 de lei

Publicat

fl

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că va cere la începutul anului viitor constituirea unei comisii de anchetă la nivelul Autorității Electorale Permanente, deoarece a constatat foarte multe nereguli. Printre acestea, spune Roman, diurna ”nesimțită” încasată de șeful instituției, Constantin Mitulețu. Acesta a încasat în luna noiembrie 13.500 de lei. Deși locuiește într-o casă a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Noul ambasador al SUA în România s-a născut la București și vorbește românește. Cine este Adrian Zuckerman

Publicat

Noul ambasador al SUA la București Adrian Zuckerman a fost primit, sâmbătă la sediul MAE, de ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, a anunțat ministerul. Adrian Zuckerman (în foto alături de George Maior, actualul ambasador al României la Washington) s-a născut la București și vorbește limba română. Povestea lui începe cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate